Νέα μελέτη συνδέει τα καθαριστικά που χρησιμοποιείτε με την παιδική παχυσαρκία

Παιδιά

4moms team , 11-10-2018

Μία νέα μελέτη του Πανεπιστημίου της Αλμπέρτα στον Καναδά, αναφέρει πως τα ευρείας χρήσης καθαριστικά προϊόντα μπορεί να πυροδοτούν την παιδική παχυσαρκία. Η σύνδεση των δύο τους έρχεται από το μικροβίωμα του εντέρου. Όπως αναφέρεται στη δημοσίευση της μελέτης στο Canadian Medical Association Journal, τα αντιβιοτικά και οι αντιμικροβιακοί παράγοντες μπορούν να μεταβάλλουν το μικροβίωμα του εντέρου, εξοντώνοντας ορισμένα είδη βακτηρίων, που επιτρέπουν την ανάπτυξη άλλων.

Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το Clostridium difficile, ένα βακτήριο που μπορεί να πολλαπλασιαστεί λόγω υπερβολικής χρήσης αντιβιοτικών και να προκαλέσει απειλητική για τη ζωή διάρροια.

Η συγκεκριμένη μελέτη εστίασε στην ανάλυση της εντερικής χλωρίδας 757 βρεφών 3-4 μηνών από τον γενικό πληθυσμό και στο βάρος τους όταν ήταν 12 μηνών και τριών ετών, σε σχέση με την έκθεση σε απολυμαντικά, καθαριστικά και οικολογικά φιλικά προϊόντα που συνήθως χρησιμοποιούνται για τον καθαρισμό των σπιτιών.

Οι αλλαγές στην εντερική χλωρίδα στα βρέφη 3-4 μηνών ήταν συχνότερες, όταν γινόταν συχνή χρήση απολυμαντικών επιφανειών.

«Όταν τα νήπια ήταν πια τριών ετών, ο δείκτης μάζας σώματός τους ήταν υψηλότερος συγκριτικά με παιδιά που δεν είχαν εκτεθεί σε μεγάλη χρήση απολυμαντικών ως βρέφη», εξηγεί η Ανίτα Κοζίρκσκι, ερευνήτρια του προγράμματος SyMBIOTA για την επίδραση της αλλαγή του εντερικού μικροβιώματος στα βρέφη και πως αυτό επιδρά στην υγεία τους.

Τα παιδιά που ζούσαν σε σπίτια, όπου γινόταν χρήση οικολογικών καθαριστικών προϊόντων, είχαν επίσης διαφορετική εντερική χλωρίδα, αλλά ήταν λιγότερο πιθανό να είναι υπέρβαρα ως νήπια.

«Είχαν μεν χαμηλότερα επίπεδα εντεροβακτηρίου αλλά δεν βρήκαμε στοιχεία ότι αυτή η διαφοροποίηση στο εντερικό μικροβίωμα συντελούσε σε μειωμένο κίνδυνο παχυσαρκίας», σημειώνει η ερευνήτρια.

Οι ειδικοί εικάζουν ότι τα οικολογικά καθαριστικά σχετίζονται γενικά με έναν υγιεινότερο τρόπο ζωής και διατροφικές συνήθειες στην οικογένεια, συντελώντας έτσι σε υγιεινότερο εντερικό μικροβίωμα και βάρος των βρεφών.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES