Πώς η βιταμίνη D συμβάλλει στην καταπολέμηση της παιδικής παχυσαρκίας

Παιδιά

4moms team , 09-10-2018

Η λήψη συμπληρώματος βιταμίνης D μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια βάρους αλλά και να μειώσει τις πιθανότητες για μελλοντική εκδήλωση καρδιακών και μεταβολικών παθήσεων σε υπέρβαρα και παχύσαρκα παιδιά, όπως αναφέρει μία νέα ελληνική έρευνα. Τα αποτελέσματά της παρουσιάστηκαν στο 57ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης Παιδιατρικής Ενδοκρινολογίας στην Αθήνα.

Οι ερευνητές ανέφεραν πως τα επαρκή επίπεδα της βιταμίνης D μπορεί να αποτελέσει μέρος της αντιμετώπισης της παιδικής παχυσαρκίας αλλά και της μείωσης του κινδύνου σοβαρός προβλημάτων υγείας στο μέλλον.

Μπορεί η έλλειψη βιταμίνης D συνδέεται κυρίως με σκελετικά προβλήματα, όπως η οστεοπενία και η οστεοπόρωση, όμως τα τελευταία χρόνια καθίσταται ολοένα και πιο εμφανές μέσα από τα διαθέσιμα ερευνητικά δεδομένα ότι έχει επίσης άμεση σχέση με τον ρυθμό συσσώρευσης λίπους στο σώμα και με την παχυσαρκία. Οι ακριβείς μηχανισμοί πίσω από τη σχέση της βιταμίνης D με το σωματικό βάρος δεν έχουν καταστεί ακόμη απολύτως σαφείς, ωστόσο αποτελούν προτεραιότητα στην επιστημονική έρευνα.

Στο πλαίσιο της μελέτης τους, ο Δρ Χρήστος Γιαννιός, η καθηγήτρια Ευαγγελία Χαρμανδάρη και οι συνάδελφοί τους από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και το Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» αξιολόγησαν 232 παχύσαρκα παιδιά σε βάθος 12 μηνών. Από το σύνολο των παιδιών, οι ερευνητές επέλεξαν τυχαία 117 και τους χορήγησαν συμπλήρωμα βιταμίνης D.

Οι δείκτες που αξιολογήθηκαν στην αρχή της μελέτης και μετά το πέρας των 12 μηνών ήταν τα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό των παιδιών, το ποσοστό σωματικού λίπους τους, καθώς και δείκτες ηπατικής και καρδιακής λειτουργίας στο αίμα τους.

Όπως διαπιστώθηκε, τα παχύσαρκα παιδιά που έλαβαν το συμπλήρωμα βιταμίνης D είχαν μετά από έναν κιόλας χρόνο σημαντικά χαμηλότερο δείκτη μάζας σώματος, λιγότερο συσσωρευμένο λίπος στο σώμα τους και βελτιωμένα επίπεδα χοληστερόλης.

«Τα ευρήματα αυτά υποδεικνύουν ότι η απλή χορήγηση συμπληρώματος βιταμίνης D μειώνει τον μελλοντικό κίνδυνο εκδήλωσης σοβαρών καρδιακών και μεταβολικών επιπλοκών για τα παχύσαρκα παιδιά» αναφέρει η Ευαγγελία Χαρμανδάρη.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES