Ακόμη ένα κρούσμα Μηνιγγίτιδας Β – Τι να προσέχουν οι γονείς

Παιδιά

4moms team , 08-10-2018

Τον Ιούνιο ένα μωρό 8 μηνών έχασε τη ζωή του από Μηνιγγίτιδα Β, ενώ πριν λίγες ημέρες ένα ακόμη κρούσμα εμφανίστηκε στη Σκύρο. Παράλληλα, από την αρχή της σχολικής χρονιάς έχουν καταγραφεί περιστατικά μηνιγγίτιδας σε όλη την χώρα, από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, μέχρι τη Ρόδο, τη Βέροια, την Κομοτηνή και την Τρίπολη.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος πρόληψης και προστασίας του παιδιού είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός. Μία επίσκεψη στον παιδίατρό σας θα σας λύσει όλες τις απορίες και θα σας ενημερώσει για τη σοβαρή αυτή ασθένεια που μεταδίδεται πολύ εύκολα και έχει αρκετά γρήγορη εξέλιξη.

Γιατί είναι τόσο επικίνδυνη:

Η μηνιγγίτιδα τύπου Β είναι ο επικρατέστερος από τους τύπους της νόσου που προσβάλει βρέφη, νήπια και εφήβους. Τα συμπτώματά της μοιάζουν με αυτά της απλής γρίπης: υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα, και μπορεί μέσα σε μόλις 24 ώρες να οδηγήσει ένα παιδί ακόμα και στο θάνατο.

Η μηνιγγίτιδα Β μεταδίδεται με τις πιο απλές καθημερινές συνήθειες όπως το φιλί, ο βήχας και το φτάρνισμα. Αποτελεί επίσης, έκπληξη το γεγονός ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί να είναι αυτός που θα το μεταφέρει, χωρίς να το καταλάβει, σε νεαρά μέλη της οικογένειάς του.

Ο μόνος σίγουρος και αποτελεσματικός τρόπος προστασίας των παιδιών είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός, ο οποίος είναι εφικτός από το 2013, για όλες τις ηλικιακές ομάδες από την ηλικία των δύο μηνών και άνω. Το εμβόλιο έχει ενταχθεί στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES