Κοτόπουλο με φυστικοβούτυρο και καρύδα για «ethnic» περιστάσεις

Μαγειρευουμε

4moms team , 03-10-2018

Η Funky Cook δίνει μία συνταγή για όσους λατρεύουν την ethnic κουζίνα και τα «παντρέματα» γεύσεων, κοτόπουλο με φυσικοβούτυρο και καρύδα.

Χρόνος Προετοιμασίας: 60′

Χρόνος Ψησίματος: 20′

Βαθμός Δυσκολίας: Εύκολος

Μερίδες: 6

Υλικά

Για το κοτόπουλο

600 g. κοτόπουλο στήθος

3 μικρά κρεμμύδια ξερά

3 σκελίδες σκόρδο

1 κουταλιά της σούπα fish sauce

½ κουταλάκι του γλυκού τριμμένο κόλιανδρο

¼ κουταλάκι του γλυκού μάραθο σπόρους ή σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού κύμινο σπόρους ή σκόνη

1 κουταλάκι του γλυκού λευκό πιπέρι

1 γεμάτο κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

1 κουταλιά της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη

Για τη σάλτσα φυστικοβούτυρο

150 g. Φυστικοβούτυρο απαλό

280 ml. γάλα καρύδας

50 ml. ζεστό νερό

1 μικρό κρεμμυδάκι ξερό

1 σκελίδες σκόρδο

20 ml. χυμό λάιμ

25 g. φρέσκο τζίντζερ

1 πιπεριά τσίλι

2 κουταλιές της σούπας λεμονόχορτο

2 κουταλιές της σούπας fish sauce

1 κουταλιά της σούπας σάλτσα σόγιας

2 ½ κουταλιές της σούπας μαλακή καστανή ζάχαρη

1 κουταλάκι του γλυκού κουρκουμά

1 κουταλάκι του γλυκού garam masala

3 κουταλιές της σούπας Παρθένο Σησαμέλαιο

 

Για το σερβίρισμα

Λάιμ

Κόλιανδρο

Ρύζι μπασμάτι

Πιτάκια Νααν

 

Εκτέλεση

Ξεκινάμε με το μαρινάρισμα του κοτόπουλου:

Κόβουμε το κοτόπουλο σε λωρίδες και το τοποθετούμε σε βαθύ γυάλινο σκεύος. Πολτοποιούμε τα κρεμμύδια και το σκόρδο. Αλέθουμε τα μπαχαρικά.

Ανακατεύουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας με το κοτόπουλο και το μαρινάρουμε από 1-24 ώρες, σκεπασμένο με μεμβράνη στο ψυγείο.

Ετοιμάζουμε τη σάλτσα φυστικοβούτυρο-καρύδα:

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο, το τζίντζερ, τα βάζουμε μαζί με το σησαμέλαιο σ΄ ένα κατσαρολάκι και σοτάρουμε για 1 λεπτό. Προσθέτουμε το τσίλι ψιλοκομμένο.

Ανακατεύουμε καλά το φυστικοβούτυρο με το γάλα καρύδας, τον κουρκουμά, τη ζάχαρη, και το garam masala.Τα προσθέτουμε στο κατσαρολάκι μαζί με όλα τα υπόλοιπα συστατικά της σάλτσας και σιγοβράζουμε για 5 λεπτά.

Το ψήσιμο του κοτόπουλου:

Σε ένα τηγάνι ρίχνουμε 2 κουταλιές της σούπας σησαμέλαιο και σοτάρουμε σε δυνατή φωτιά το κοτόπουλο μέχρι να ψηθεί. Αν έχουμε τη δυνατότητα ψήνουμε το φιλέτο κοτόπουλο στο grill, σε bbq ή σε σχάρα στα κάρβουνα.

Ψήνουμε το κοτόπουλο σε δυνατή φωτιά για όσο χρόνο χρειάζεται ώστε να παραμείνει τραγανό απ” έξω και μέσα ζουμερό.

Σερβίρουμε το κοτόπουλο σε μεγάλη πιατέλα, περιχύνουμε με σάλτσα φυστικοβούτυρο – καρύδα, ψιλοκομμένο κόλιανδρο, τσίλι και λάιμ. Συνοδεύουμε με τα naan και ρύζι μπασμάτι.

Σημειώσεις για τη συνταγή:

– Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε και μοσχάρι αντί για κοτόπουλο.

– Αν η σάλτσα πήξει πολύ αραιώνουμε με λίγο ζεστό νερό.

– Αντί για λέμονγκρας μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε κρεμμυδάκι φρέσκο και λίγο ξύσμα λάιμ.

– Το garam masala είναι μείγμα μπαχαρικών και αν δεν έχουμε στο ντουλάπι μας αυτά τα μπαχαρικά μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ½ κουταλάκι του γλυκού κανέλα, ελάχιστο γαρίφαλο, μοσχοκάρυδο, κρόκο Κοζάνης, μαύρο πιπέρι και κύμινο.

 

Συνταγή και φωτογραφία: Funky Cook

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR
ALL ARTICLES