Οι επιπτώσεις που έχουν οι οθόνες στον εγκέφαλο των παιδιών

Παιδιά

Νέα έρευνα έρχεται να μας πει τις επιπτώσεις που έχουν οι οθόνες στην εγκεφαλική λειτουργία των παιδιών. Συγκεκριμένα, η μελέτη έδειξε πως τα παιδιά 8 εως 11 ετών. που περνούσαν πάνω από δύο ώρες καθημερινά μπροστά από την οθόνη του υπολογιστή, του κινητού, του tablet, ακόμη και της τηλεόρασης, έχουν περίπου 5% χαμηλότερη εγκεφαλική λειτουργία από τα υπόλοιπα παιδιά.

Σύμφωνα με τους μελετητές, ο χρόνος που περνά ένα παιδί μπροστά από μία οθόνη δεν διεγείρει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο όπως η ανάγνωση βιβλίων. Επιπλέον, χαλάει την ποιότητα του ύπνου τους, ο οποίος είναι απαραίτητος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου και τη σωστή ανάπτυξη των παιδιών.

Η μελέτη έγινε στις Η.Π.Α σε δείγμα 4.500 παιδιών, με τον επικεφαλής της έρευνας να δηλώνει: «Είναι σημαντικό να υπάρχει σωστή ισορροπία στις καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών. Οι συμπεριφορές και οι καθημερινές δραστηριότητες των παιδιών συμβάλλουν στην εγκεφαλική και γνωστική ανάπτυξη, ενώ η σωματική δραστηριότητα, η καθιστική ζωή και ο ύπνος επηρεάζουν μεμονωμένα, αλλά και συνδυαστικά τη γνωστική λειτουργία και τη νόηση. Ανακαλύψαμε ότι πάνω από δύο ώρες ενασχόλησης με οθόνες, σχετιζόταν με φτωχότερη γνωστική ανάπτυξη των παιδιών».

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES