Η Swami Nirvikalpa θα μιλήσει για “Το δώρο του Θυμού στο Revival Sankalpa στις 12:00

Ψυχολογία

4moms team , 29-09-2018

Μπορεί να είναι ο θυμός δημιουργικός; Μπορούμε να μετατρέψουμε την ενέργεια του θυμού μας δημιουργικά και έξυπνα και με ποιον τρόπο;

Αυτό είναι το θέμα που διαπραγματεύεται το βιβλίο “Το δώρο του Θυμού” του Arun Gandhi, από τις Εκδόσεις Διόπτρα – Dioptra Publications. Το βιβλίο βρίσκεται εδώ και επτά μήνες σταθερά στις λίστες των bestsellers και αξίζει να το διαβάσετε!

Προσωπικά διαβάζοντας το πριν λίγους μήνες, εμπνεύστηκα και συγκινήθηκα τόσο πολύ, ώστε πέταξα από τη χαρά μου όταν μου ζητήθηκε από τις εκδόσεις Διόπτρα και το 4moms να το παρουσιάσω και τους ευχαριστώ ιδιαιτέρως!
Ο συγγραφέας Arun Gandhi, εγγονός του Mahatma Gandhi, περιγράφει με πολύ αληθινό και συγκινητικό τρόπο τη βιωματική εκπαίδευση που έλαβε από τον παππού του στο θέμα του θυμού και της μη- βίας, όταν ήταν νεαρός!

Το θέμα της μη- βίας άπτεται άμεσα του γιογκικού ενδιαφέροντος καθώς είναι μια από τις κύριες στάσεις συμπεριφοράς που ζητείται να καλλιεργήσει ο ασκούμενος στη γιόγκα και ονομάζεται “ahimsa”. Όταν μιλάμε όμως για τη μη- βία τι εννοούμε; Υπάρχουν τόσες μορφές βίας: σωματική, παθητική, νοητική, συναισθηματική βία, τις οποίες συνήθως ασκούμε καθημερινά χωρίς καν να το έχουμε στην επίγνωση μας!

Αυτό είναι ακριβώς το θέμα της συνάντησης μας. Θα ανακαλύψουμε αρχικά τις διαστάσεις και τα είδη της βίας που χρησιμοποιείτε και δεν διαφαίνονται στην καθημερινότητά σας, στις προσωπικές σχέσεις με τα παιδιά σας, το σύντροφό σας και τους συναδέλφους σας. Θα συζητήσουμε για τους τρόπους εφαρμογής της μη- βίας και για το πώς μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το θυμό έξυπνα και για καλό σκοπό! Τέλος θα μοιραστώ μαζί σας τεχνικές, από την μακρόχρονη βιωματική μαθητεία μου σε άσραμ, ώστε να μπορέσετε να τις χρησιμοποιήσετε στην καθημερινότητας σας για να βελτιώσετε τις σχέσεις σας, αντί να προσπαθείτε να κρύψετε το θυμό σας ή να ντρέπεστε για αυτόν!

“Δεν πρέπει να ντρεπόμαστε για τον θυμό. Είναι ένα πολύ καλό και ισχυρό συναίσθημα που μας δίνει κίνητρο. Αυτό για το οποίο θα πρέπει να ντρεπόμαστε είναι ο λάθος τρόπος έκφρασής του” . 

                                                                                                                          Μαχάτμα Γκάντι

 

Έχοντας τη βαθιά πεποίθηση, ότι η ευτυχία που ο καθένας μας επιδιώκει μπορεί να υπάρξει μόνο σε συλλογικό επίπεδο και όχι σε ατομικό, σας περιμένω, ώστε να συνεισφέρω να ανακαλύψετε τους τρόπους εφαρμογής της μη- βίας και της έξυπνης χρήσης του θυμού, στο δικό σας τρόπο ζωής!

 

Swami Nirvikalpa Bio

Η Swami Nirvikalpa (Όλγα Αλεξίου) – YogicLifestyle& Meditation Coach, είναι η ιδρύτρια του “TheYoga Studio Maroussi” (2002-2015) και του “Modern Yogic Lifestyle” από το 2015.

Γνώρισε το διδάσκαλο της, Swami Satyananda Saraswatiτο 1982, ενώ σπούδαζε στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και ξεκίνησε άμεσα τη μαθητεία της στη γιόγκα, αν και τότε δεν μπορούσε να φανταστεί ότι θα σημάδευε όλη της τη ζωή.

Το 1985, ολοκλήρωσε την εκπαίδευση δασκάλων Γιόγκα Σατυανάντα και άρχισε τα πρώτα διδακτικά της βήματα ενώ παράλληλα, συμμετείχε στη δημιουργία του Σατυανάντα Άσραμ Ελλάδας, υπό την καθοδήγηση της Ατσάρυα-ιδρύτριας SwamiSivamurtiSaraswati.

Σταθμός στη ζωή της ήταν το 1986, όταν αποφάσισε να αφοσιωθεί ολοκληρωτικά στον γιογκικό τρόπο ζωής, στο άσραμ. Άσραμ είναι ένας χώρος εντατικής εργασίας με τον εαυτό σου και τον συνειδητό τρόπο ζωής. Έζησε στο άσραμ για δεκατρία χρόνια, τόσο στην Ελλάδα, όσο και κατά διαστήματα στο Bihar School of Yoga, στην Ινδία. Το 1992, μυήθηκε στην poornasannyasa (πλήρη σανυάσα), με τον τίτλο του swami (σουάμι), από το διάδοχο του διδασκάλου της, Swami Niranjanananda Saraswati. Σανυάσα είναι η αφοσίωση και η “γαλήνια εμπιστοσύνη” σε έναν πνευματικό σκοπό. Προϋποθέτει πολυετή συμβίωση με έναν πνευματικό διδάσκαλο, με στόχο την απελευθέρωση του μαθητή από τους εγωκεντρικούς περιορισμούς της προσωπικότητάς του  και σκοπό να κατακτήσει τον τίτλο swami, που σημαίνει να γίνει κύριος (master) του νου και του εαυτού του. Σ’ αυτό το διάστημα, επίσης, παρεβρέθηκε σε παγκόσμια συνέδρια γιόγκα σε πολλές χώρες της Ευρώπης και στην Αυστραλία.

Το 2002, δημιούργησε το “The Yoga Studio Maroussi” και άρχισε να συμμετέχει πιο ενεργά στην ευρύτερη διάδοση της γιόγκα. Επί σειρά ετών, καθοδήγησε σεμινάρια γιόγκα σε ομίλους, εταιρείες, ομάδες γονέων με παιδιά σε απεξάρτηση, εκπαιδευτικούς, ώστε να γίνει κατανοητό ότι οι πρακτικές της γιόγκα βρίσκουν εφαρμογή σε πολλούς τομείς της κοινωνίας. Συμμετείχε, επίσης, ενεργά στην ίδρυση του Συλλόγου Γιόγκα Ελλάδος, όπου διετέλεσε και πρόεδρος. Παράλληλα, ασχολήθηκε με την αρθρογραφία σε περιοδικά και την παρουσίαση προγραμμάτων γιόγκα στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Η αυξημένη ανταπόκριση του κόσμου στη διδασκαλία της γιόγκα, το 2011, την οδήγησε στην καθοδήγηση προγραμμάτων “Yoga Teacher Training Course”, “Yoga and Health”, “Chakra Yoga Sadhana”, “Meditation, Mindfulaction” και “Yogic Lifestyle programs”.

Αυτή η δράση την οδήγησε το 2015 στη συστηματοποίηση της διδασκαλίας της, που εκφράζεται σήμερα μέσα από “Modern Yogic Lifestyle”. Μέσα από τη μακρά βιωματική εμπειρία της στο yogiclifestyle και την αφοσίωσή της στη διδασκαλία αυτού, έχει καταφέρει με επιτυχία να καθοδηγήσει και να στηρίξει αμέτρητους ανθρώπους, ώστε να πετύχουν επιθυμητές αλλαγές και να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής τους. Την συστηματοποιημένη δουλειά της, διακρίνει η ειλικρίνεια, η αφοσίωση καθώς και η αγάπη της για τον άνθρωπο.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES