Τα αθλήματα που έχουν συνδεθεί με τη μακροζωία

Υγεία

4moms team , 28-09-2018

Η γυμναστική κάθε είδους είναι πολύ ευεργετική για τη σωματική αλλά και την ψυχική μας υγεία. Υπάρχουν όμως και μερικά αθλήματα που «χαρίζουν» χρόνια ζωής. Αυτό αναφέρει μία μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση Mayo Clinic Proceedings. Οι ερευνητές αφού μελέτησαν 8.5000 υγιείς ενήλικες, οι οποίοι είχαν συμπληρώσει τα σχετικά ερωτηματολόγια σχετικά με την υγεία αλλά και τον τρόπο ζωής τους, κατέληξαν στο συμπέρασμα πως η τακτική άσκηση βοηθά επιμυκύνει το προσδόκιμο ζωής.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την πορεία της υγείας των συμμετεχόντων επί μία 25ετία και στο διάστημα αυτό έχασαν τη ζωή τους περίπου 4.500 άνθρωποι.

Αν και οι περισσότεροι συμμετέχοντες δήλωσαν πως έκαναν διάφορα είδη γυμναστικής, ένα από αυτά το εξασκούσαν με μεγαλύτερη συχνότητα. Έτσι, το επόμενο βήμα των ερευνητών ήταν να εξετάσουν κατά πόσο ο τύπος σωματικής άσκησης που προτιμούσε συνήθως ο κάθε συμμετέχων επηρέασε την πορεία της υγείας του.

Αφού συνυπολόγισαν και άλλους παράγοντες-κλειδιά, όπως το κοινωνικό-οικονομικό επίπεδο και το επίπεδο μόρφωσης των συμμετεχόντων, οι ερευνητές διέκριναν ένα σταθερό μοτίβο: Οι άνθρωποι που προτιμούσαν τα πιο «κοινωνικά» αθλήματα είχαν σε γενικές γραμμές μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής συγκριτικά με όσους γυμνάζονταν μόνοι ή δεν γυμνάζονταν καθόλου.

Συγκεκριμένα, σε σχέση με όσους έκαναν καθιστική ζωή, όσοι είχαν επιλέξει το τένις ως το βασικό είδος γυμναστικής τους ήταν πιθανότερο να ζήσουν 9,7 χρόνια παραπάνω. Μετά το τένις, τα αθλήματα με τη σημαντικότερη συμβολή στη μακροζωία ήταν το μπάντμιντον (6,2 χρόνια) και το ποδόσφαιρο (4,7 χρόνια).

Από τα πιο «μοναχικά» είδη γυμναστικής, το μεγαλύτερο όφελος φάνηκε να έχει η ποδηλασία (3,7 επιπλέον χρόνια ζωής), η κολύμβηση (3,4 χρόνια) και το τρέξιμο (3,2 χρόνια).

«Όσον αφορά την ψυχική και σωματική μας ευεξία και τη μακροζωία, βλέπουμε όλο και περισσότερο ότι οι κοινωνικοί δεσμοί αποτελούν ενδεχομένως το κυριότερο ‘συστατικό’ μιας μακράς, υγιούς και ευτυχισμένης ζωής» αναφέρει ο Δρ Τζέιμς Ο’Κιφ, καρδιολόγος και ένας εκ των συντακτών της νέας μελέτης. «Αν θέλετε να γυμναστείτε για να βελτιώσετε την υγεία σας και να κερδίσετε χρόνια ζωής και ευεξία, ίσως το σημαντικότερο που θα πρέπει να αναζητήσετε είναι η παρέα» προσθέτει ο ερευνητής.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES