Σ’ αυτή την χώρα κανείς δεν ήξερε να κλαίει, η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου

Ωρα Για Σινεμα

4moms team , 18-09-2018

Ο Έλληνας δημιουργός που έχει αιχμαλωτίσει με τον φακό του, όπως κανένας, το ελληνικό καλοκαίρι, τη θερινή ραστώνη, την ανεμελιά και το διονυσιακό ελληνικό φως, επιστρέφει με μία ηλιόλουστη, θυμοσοφική κωμωδία, ποτισμένη από την αλμύρα ενός επινοημένου και ξεχασμένου μικρού νησιού στο Αιγαίο. Με πρωτότυπη πλοκή και σαγηνευτική αφήγηση, η ταινία είναι μία αληθινή ωδή στη ζωή.

Στη νέα του ταινία -με τίτλο βγαλμένο από τους στίχους του «Ήτανε λέει» του Άκη Πάνου- ο Γιώργος Πανουσόπουλος (Ταξίδι του Μέλιτος, Οι Απέναντι, Μανία,  Μ’ αγαπάς;, Ελεύθερη Κατάδυση,  Μια Μέρα τη Νύχτα, Τεστοστερόνη) εξερευνά έναν ιδεατό τόπο και τρόπο ζωής στα καθηλωτικά τοπία της Ικαρίας και θέτει, ανέμελα και μεθοδικά μαζί, τις βάσεις για να ζήσουν οι ήρωες του ελεύθεροι. Με φόντο το Αρμενάκι, όπου κανείς δεν ήξερε να κλαίει, οι χαρακτήρες της ιστορίας ξεδιπλώνονται, φιλοσοφούν, γλεντάνε και ερωτεύονται την ίδια τη ζωή με πρωτόγνωρο πάθος.

Σύνοψη

Τι μαγικό συμβαίνει σε ένα αχαρτογράφητο νησάκι κάπου στο Αιγαίο; Δύο ανυποψίαστοι ξενομερίτες, ένας Γάλλος ευρωβουλευτής (Serge Requet Barville) και μία νεαρή οικονομολόγος (Μαργαρίτα  Πανουσοπούλου), φτάνουν με καΐκι στο ειδυλλιακό Αρμενάκι και έρχονται σε επαφή με τον αλλόκοτο τρόπο ζωής και τις ανατρεπτικές ηθικές αξίες των κατοίκων του. Ταλεφτάείναιντεμοντέκαιόχιμόνο… no banks, nοstreets, no cars, no rooms to let. Εκεί θα γνωριστούν με τον αλλοπρόσαλλο δάσκαλο (Μπάμπης Χατζηδάκης) και την πληθωρική  χήρα του νησιού (Φωτεινή Τσακίρη), θα παραδοθούν στη δίνη του έρωτα και στον σαγηνευτικό αυτόν τόπο, που μπορεί να αλλάζει τις ζωές των ανθρώπων για πάντα.

Διάρκεια: 90’

20 Σεπτεμβρίου στους κινηματογράφους από τη Feelgood

 

Σημείωμα του δημιουργού     

Έκανα μια ονειροπαρμένη κωμωδία. Μια ταινία για το γέλιο, τη χαρά, το τραγούδι, τη μουσική, τον έρωτα, γιατί στη ζωή υπάρχουν κι’ άλλα πράγματα εκτός από τα οικονομικά. Ένα ντοκιμαντέρ σκηνοθετημένο με την έννοια του καθημερινού για μια  άλλη προσέγγιση της ζωής, συντροφιά με τους Ικαριώτες.  Δεν προτείνω βέβαια σοβαρά αυτά που παρουσιάζονται στην ταινία, δεν αποτελούν λύσεις, είναι αστεία… για να γελάσουμε. Το απαντάει και στο ρεφρέν του τραγουδιού του ο Άκης Πάνου…  «άστον να λέει του χει σαλέψει το μυαλό».

Ήτανε ένα γύρισμα αποχαιρετιστήριο.

Ήταν εκεί η Εμμανουέλα κι ο Καραμάνης κι η Ελένη (η Κοσσυφίδου). Ήτανε κι ο Σταύρος Ψυλλάκης κι η Εξακουστίδου κι ο Αντώνης της, ήταν και η κόρη μου η Μαργαρίτα ή Αύρα.  Δεν ήταν ο Παπαδάκης, ο Βουδούρης  ούτε κι ο Αλέξης (αυτός δεν είναι πουθενά πιά). Ήταν όμως ο γιός του ο Πανίνος και ο γιός του Κιτσίκη ο Αντώνης. Ήτανε κι ο βαφτισιμιός μου ο Νικολάκης, αλλουνού γιός αυτός, του Τσεμπερόπουλου. Μου λείψανε κι ο Περάκης κι ο Αλεξάκης κι ο Μάγκος (παρά λίγο).

Τι αποχαιρετήσαμε όμως;

Ο ένας τον άλλον;

Το σινεμά;

Την Ικαρία;

Τους Καριώτες και τις Καριωτίνες;

Για να δούμε.

Το γύρισμα πάντως θα μας μείνει αξέχαστο σίγουρα.

Σ΄ όλους μας. Και η ταινία στους θεατές μας (σίγουρα;)

Άσε «Δεν λέμε τίποτα» που ‘λεγε και ο Άκης πριν κλείσουμε το τηλέφωνο.

Λοιπόν, δεν λέμε τίποτα.

Γιώργος Πανουσόπουλος
Καλοκαίρι 2018

 

Ήτανε λέει όλοι μαζί κι αγαπημένοι…

Η νέα ταινία του Γιώργου Πανουσόπουλου κάνει χειραψία με το κοινό και συστήνεται ξεκάθαρα από τον τίτλο της. Είναι αποφασιστικά αισιόδοξη και προσκαλεί τον θεατή στη χώρα που κανείς δεν ήξερε να κλαίει. «Δεν υπάρχουν μόνο τα λεφτά στον κόσμο, υπάρχουν κι άλλα πράγματα. Γι’ αυτά μιλάμε στην ταινία. Για τον χορό, το γέλιο, το τραγούδι και φυσικά τη μουσική» δηλώνει χαρακτηριστικά ο Γιώργος Πανουσόπουλος.

Και πώς ζουν οι άνθρωποι σ’ αυτή τη χώρα; «Σαν σε ονειρική κατάσταση σε ένα μέλλον, όπου οι άνθρωποι έχουν σεβασμό ο ένας για τον άλλον. Δεν καθορίζονται από το χρήμα. Ή καλύτερα ακόμα έχουν κάνει μια τρίπλα στο χρήμα. Αυτή ήταν η καταπληκτική ιδέα του Γιώργου να τριπλάρουμε το οικονομικό σύστημα στο νησί» εξηγεί Γιάννης Χατζηγιάννης που υποδύεται εξαιρετικά τον ανοιχτόκαρδο πότη καπετάνιο και ξεναγεί τους νεόφερτους στο Αρμενάκι.

«Δεν προτείνω σοβαρά να μην έχουμε λεφτά, όπως λέει η ταινία. Αλλά είναι αστεία ταινία, όσο αστείο είναι αυτό το νησί. Δεν είναι λύσεις αυτά που λέω εγώ. Είναι απλώς για να γελάσουμε. Γιατί όπως λέει το ρεφρέν του τραγουδιού του Άκη Πάνου ασ’ τον να λέει, του ΄χει σαλέψει το μυαλό» εξηγεί ο δημιουργός σχετικά με τις προθέσεις αυτής της ιστορίας.

Χωρίς ξεκάθαρη πολιτική θέση από την πλευρά του δημιουργού, η ταινία μεταδίδει μία ζεστή αίσθηση και ένα συναίσθημα τρυφερότητας. «Ελπιδοφόρα θα τη χαρακτήριζα την ταινία. Αν και ο πατέρας μου δεν θέλει να περνάει μηνύματα μέσα από τις ταινίες. Δεν τον ενδιαφέρουν τα διδακτικά έργα» λέει η Μαργαρίτα Πανουσοπούλου που αναλαμβάνει έναν καταλυτικό ρόλο στην ταινία ως κάποια που αλλάζει και αφήνεται στις χάρες του νησιού και στην ίδια τη χαρά της ζωής.  

«Οι πρώτες μου σκέψεις πάνω στο σενάριο ήταν ότι πρόκειται για μια πολύ γλυκιά ταινία. Μου δημιούργησε ένα πολύ γλυκό συναίσθημα, το οποίο δικαιώθηκε και έμεινε πιστό μέχρι την τελευταία στιγμή» συμπληρώνει η Φωτεινή Τσακίρη, που παίζει τη δυναμική «χήρα» του νησιού, η οποία κερδίζει τις εντυπώσεις με την εξυπνάδα και το μπρίο της.

Μέσα στην αναρχική κοινωνία του νησιού, οι κάτοικοι βγάζουν το καλύτερο εαυτό τους και προτείνουν έναν διαφορετικό τρόπο ζωής. «Δείχνει μια άλλη προσέγγιση της ζωής και της πραγματικότητας. Κάποιοι θα μπορούσαν να εμπνευστούν, κάποιοι να θυμώσουν, αλλά έχει μία χαρά μέσα, μία αλεγρία» επισημαίνει η Μαργαρίτα Πανουσοπούλου για το ύφος της ταινίας.

Ο Μπάμπης Χατζηδάκης που υποδύεται τον Ιταλό δάσκαλο του νησιού με ένα μοναδικό όραμα για την εκπαίδευση λέει: «Η ταινία σχολιάζει τον τρόπο που είναι δομημένη η κοινωνία μας, τον τρόπο με τον οποίο έχουμε μάθει να ζούμε και δείχνει ένα άλλο μοντέλο. Σαν να λέει ότι μήπως αν τα πράγματα λειτουργήσουν λίγο διαφορετικά, γίνουν καλύτερα. Το σύστημα που προτείνεται όσον αφορά το σχολείο, για παράδειγμα, είναι κάτι που γεννάται από τα ίδια τα παιδιά. Αυτό βέβαια μοιάζει λίγο αναρχικό, αλλά είναι και εξαιρετικά δημιουργικό».

Ακούγεται ουτοπικό; Μπορεί, αλλά η ταινία επιμένει ότι οι κανόνες μπορούν να αλλάξουν, φτάνει να το δοκιμάσει κανείς. «Δεν ξέρω αν είναι πολύ ουτοπικό να πιστεύεις ότι μια μέρα, κάποιοι άνθρωποι θα αλλάξουν τον κόσμο και τους κανόνες. Δεν είναι εντελώς ουτοπικό. Μερικοί θέλουν να επιστρέψουν στα γνήσια πράγματα της ζωής, χωρίς χρήματα, αλλά με αυτά που προσφέρει η φύση» λέει ο  Γάλλος ηθοποιός Serge Requet-Barville, που παίζει έναν ευρωβουλευτή που επισκέπτεται το νησί για δουλειά.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES