Πως σχετίζεται το κόψιμο του τσιγάρου με τον διαβήτη

Υγεία

4moms team , 13-09-2018

Μία έρευνα από την επιστημονική ομάδα του Harvard υποστηρίζει πως το κόψιμο του τσιγάρου μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση διαβήτη. Τα παραπάνω κιλά που μπορεί να πάρει κάποιος μετά το κόψιμο του τσιγάρου, ανεβάζουν τις πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη.

Η έρευνα μελέτησε πάνω από 171.000 ανθρώπους που είχαν σταματήσει το κάπνισμα, το βάρος που πήραν αλλά και τις περιπτώσεις που εμφάνισαν διαβήτη. Αποδείχθηκε ότι εκείνοι που είχαν σταματήσει το κάπνισμα διέτρεχαν 22% μεγαλύτερο κίνδυνο από εκείνους που το συνέχιζαν, με τις πιθανότητες να αυξάνονται αναλογικά με την αύξηση βάρους. Η εν λόγω έρευνα είναι και η πρώτη που συνδέει το κόψιμο της συνήθειας με τον διαβήτη. Μάλιστα, προτείνει σε όσους απομακρύνουν το κάπνισμα από τη ζωή τους, να ξεκινήσουν μία μορφή άσκησης και να βελτιώσουν τη διατροφή τους.

«Οσοι κόβουν το τσιγάρο συνήθως παχαίνουν εξαιτίας της όρεξης που μεγαλώνει και της γεύσης που βελτιώνεται. Ετσι καταναλώνουν περισσότερο φαγητό ενώ ο μεταβολισμός τους επιβραδύνεται», εξηγεί ο καθηγητής και επικεφαλής της μελέτης, δρ Qi Sun. «Επίσης γνωρίζουμε ότι η αύξηση βάρους είναι μία από τις αιτίες για την εμφάνιση διαβήτη. Ωστόσο, εκείνο που διαπιστώσαμε για πρώτη φορά είναι ότι ο κίνδυνος για διαβήτη είναι αναλογικός με την αύξηση βάρους και κορυφώνεται 5 με 7 χρόνια μετά το κόψιμο του τσιγάρου. Επιπλέον για όσους σταμάτησαν να καπνίζουν εδώ και 30 χρόνια ή παραπάνω, ο κίνδυνος για διαβήτη πέφτει στο επίπεδο εκείνων που δεν έχουν καπνίσει ποτέ» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES