Πάστα Φλώρα: Η πιο καλοκαιρινή εκδοχή της

Μαγειρευουμε

4moms team , 24-08-2018

Η Food Blogger Μαρία Καλογεροπούλου, σου λέει πως να φτιάξεις μία άκρως καλοκαιρινή Πάστα Φλώρα. Η κλασική μαρμελάδα βερίκοκο, αντικαθίσταται από φρέσκα σύκα. Το magiacook δίνει βήμα-βήμα τη συνταγή.

Υλικά για ταψί διαμέτρου 28 – 30 cm

Αλεύρι για όλες τις χρήσεις περίπου 525 γρ. (3 με 3 1/2 κούπες)

Ζάχαρη κρυσταλλική (χοντρή) 140 γρ. (1/2 κούπα)

Βούτυρο από φρέσκο αγελαδινό γάλα 250 γρ.

1 Αυγό

1 κ.γλ. μπέικιν

1 κ.γλ. κοφτό άρωμα βανίλιας (2-3 κάψουλες βανίλιας)

1/2 κ. γλ. αλάτι

2 κ. γλ. ξύσμα πορτοκάλι

3/4 κούπας χυμό από φρέσκο πορτοκάλι (280 γρ. περίπου)

1 σφηνάκι κονιάκ

700 γρ. μαρμελάδα σύκο (ή άλλο φρούτο της προτίμησής σας)

Προαιρετικά Άχνη ζάχαρη για το πασπάλισμα, καρύδια ή αμύγδαλα ξασπρισμένα, φρέσκο φρούτο από αυτό της μαρμελάδας για γαρνίρισμα ή παγωτό.

Εκτέλεση

Πρώτα από όλα, λιώνουμε το βούτυρο σε φούρνο μικροκυμάτων ή το ζεσταίνουμε σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή θερμοκρασία (για να μην το κάψουμε) και ύστερα στύβουμε πορτοκάλια για το χυμό.

Βήμα 1ο: Σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε περίπου 3 κούπες αλεύρι, κάνουμε λακουβίτσα στο κέντρο και προσθέτουμε όλα τα στερεά υλικά : ζάχαρη, μπέικιν, αλάτι, άρωμα βανίλιας, ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε καλά με ξύλινο σκεύος. Συνεχίσουμε ρίχνοντας στο μείγμα το λιωμένο βούτυρο, το φρεσκοστυμμένο χυμό πορτοκαλιού, το κονιάκ και τον κρόκο από το αβγό. Ανακατεύουμε με απαλές κυκλικές κινήσεις να ομογενοποιηθεί το μείγμα. Προσθέτουμε λίγο αλεύρι στα χέρια μας και συνεχίζουμε να δουλεύουμε το ζυμάρι με τα χέρια μας απαλά. Προσθέτουμε τόσο αλεύρι όσο χρειάζεται ώστε να γίνει η ζύμη λεία και να ξεκολλά από τα χέρια μας. Προσοχή, δεν θέλουμε να είναι σφιχτή. Αν μπορεί να σχηματοποιηθεί, δηλαδή, αν μπορούνε να την πλάσουμε όπως πλάθουμε τα κουλουράκια είναι έτοιμη. Σκεπάζουμε το σκεύος με μεμβράνη και αφήνουμε τη ζύμη να ξεκουραστεί για 10΄.

Βήμα 2ο: Ανάβουμε το φούρνο να προθερμανθεί και συνεχίζουμε την προετοιμασία της πάστας φλώρας. Αλείφουμε με ελάχιστο βούτυρο το ταψί. Παίρνουμε από τη ζύμη παραπάνω από τα 2/3 και τη στρώνουμε με τα χέρια μας στο ταψί. Φροντίζουμε να έχει ομοιόμορφο πάχος στον πάτο και την πιέζουμε να υψωθεί στα πλαϊνά του ταψιού σχεδόν 2 δάχτυλα. Είναι σημαντικό να μην είναι πολύ χοντρή η ζύμη, υπολογίστε να μην ξεπερνά τον 1 πόντο.

Βήμα 3ο:Απλώνουμε τη μαρμελάδα σύκου πάνω από τη ζύμη, αν θέλουμε μπορούμε να προσθέσουμε και μερικά κομμάτια καρύδι.

Βήμα 4ο: Πλάθουμε κορδονάκια με το υπόλοιπο ζυμάρι και τα τοποθετούμε πάνω από τη μαρμελάδα έτσι ώστε να σχηματίζονται ρόμβοι. Αυτή είναι η κλασική εμφάνιση του γλυκού πάστα φλώρα. Ωστόσο, μπορούμε να παίξουμε με το ζυμάρι πλάθοντάς το σε διάφορα σχήματα ή ακόμη να χρησιμοποιήσουμε κουπάτ με διάφορα σχέδια.

Βήμα 5ο: Χτυπάμε το ασπράδι και αλείφουμε τη ζύμη με πινέλο. Ψήνουμε στους 180 – 200 βαθμούς Κελσίου στον αέρα ή πάνω κάτω (ανάλογα το φούρνο) μέχρι να πάρει ωραίο ροδοκόκκινο χρώμα. Υπολογίστε περίπου 30 με 40 λεπτά ψήσιμο.

Αφήνουμε την τάρτα να κρυώσει και σερβίρουμε!

Σημαντικές επισημάνσεις

-Αν έχετε μικρές φόρμες για ψήσιμο μπορείτε να φτιάξετε ατομικά ταρτάκια – πάστα φλώρα γεμίζοντας το καθένα με διαφορετική μαρμελάδα και κάνοντας μοναδικά σχέδια με τη ζύμη.

-Μπορείτε να φτιάξετε τη ζύμη χωρίς καθόλου ζάχαρη. Σε αυτή την περίπτωση θα πάρει λιγότερο αλεύρι.

-Η ζύμη δεν χρειάζεται πολύ δούλεμα. Ανακατεύουμε μέχρι να πιει όλο το αλεύρι και να γυαλίσει.

-Ελέγχουμε την τάρτα αν έχει πάρει ωραίο χρώμα και από την κάτω μεριά. Αυτό εξαρτάται πολύ από το πως ψήνει ο φούρνος μας. Δηλαδή πρέπει να ξέρετε τα κόλπα του, πως ψήνει καλύτερα τέτοιου τύπου γλυκά. Προτιμήστε λεπτό ταψί με αντικολλητική επίστρωση για καλύτερο αποτέλεσμα.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES