Πότε επιστρέφει η περίοδος μετά τη γέννα

Υγεία

4moms team , 18-07-2018

Επειδή το κάθε σώμα είναι διαφορετικό, οι γυναικολόγοι είναι αδύνατο να καθορίσουν ή έστω να εκτιμήσουν πότε επιστρέφει η περίοδος της γυναίκας μετά τον τοκετό. Είναι τελείως εξατομικευμένο πότε η έμμηνος ρύση θα επιστρέψει, καθώς καθορίζεται από πολλούς παράγοντες. Ωστόσο, οι γυναικολόγοι συμφωνούν σε ένα πράγμα: πως θα έρθει απρόσμενα.

 

Μετά τον τοκετό:

Αμέσως μετά τον τοκετό θα έχεις μία κολπική αιμόρροια, γνωστή ως «τα λόχεια». Το αίμα θα θυμίζει εκείνο της περιόδου καθώς από έντονο κόκκινο, θα γίνεται σταδιακά ανοιχτό καφετί και μπορεί να διαρκέσουν έως και 6 εβδομάδες αν η γέννα έγινε φυσιολογικά. Αν έγινε καισαρική τομή, τότε η περίοδος αυτή είναι ελαφρώς μικρότερη. Συστήνεται αποκλειστικά η χρήση σερβιέτας και πρέπει να αποφύγεις τα ταμπόν, τα οποία επιτρέπονται μόνο όταν έρθει η «κανονική» περίοδο.

 

Πότε να την περιμένω:

Ένας γενικός κανόνας είναι πως όσο περισσότερο θηλάζεις, τόσο περισσότερο θα αργεί να εμφανιστεί. Αν ωστόσο, μόλις ολοκληρωθεί ο θηλασμός δεν έρθει η περίοδος μέσα στους δύο επόμενους μήνες, επικοινώνησε με τον γιατρό σου.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES