Ο ολυμπιονίκης Νίκος Συρανίδης μιλά στο 4moms.gr και μας συστήνει την μεγάλη του αγάπη τις καταδύσεις.

BODY by ΒΑΣΩ

Το άθλημα των καταδύσεων πάντα το ξεχώριζα και το θεωρούσα πολύ δύσκολο για κάποιον να πρωταγωνιστεί σε αυτό, καθώς απαιτεί ιδιαίτερη πειθαρχία και συγκέντρωση καθώς και πολλαπλές επιδεξιότητες.Μου αρέσει πολύ, μέσα απο το 4moms.gr, να σας συστήνω πρότυπα αθλητών αλλά και αθλήματα που δεν τα γνωρίζουμε και δεν τα έχουμε ζήσει μέσα απο τους δέκτες μας.

Αυτή την ξεχωριστή εμπειρία είχανε η Αλεσσάντρα η Βαλέρια και η Μαριτίνα κάνοντας προπόνηση με τον μεγάλο Ολυμπιονίκη Νίκο Συρανίδη.

Ο Νίκος Συρανίδης είναι προπονητής και Ολυμπιονίκης των συγχρονισμένων καταδύσεων. Μαζί με το Θωμά Μπίμη, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στη συγχρονισμένη κατάδυση από βατήρα 3 μ. το 2004 στους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αθήνα. Σύλλογός του ήταν ο Πανελλήνιος όσο ήταν αθλητής. Το 2006 αποσύρθηκε από το άθλημα και έγινε προπονητής της ομάδας «Ωκεανός».

Η γνωριμία μας με τον Νίκο ήταν ξεχωριστή καθώς εκτός απο μεγάλος αθλητής απέδειξε και πόσο εξαιρετικός χαρακτήρας είναι, καθώς ασχολήθηκε και αφοσιώθηκε για πάρα πολλή ώρα στα  κορίτσια και στην διδασκαλία του αθλήματος του τις καταδύσεις.

Τα παιδιά μας έφυγαν απο το κολυμβητήριο ενθουσιασμένα και για πολλές μέρες μετά οι καταδύσεις μονοπωλούσαν τις συζητήσεις τους..

Δε χάσαμε βέβαια την ευκαιρία να ρωτήσουμε τον Νίκο για την αθλητική του καριέρα αλλά και την εμπειρία του να προπονείς μελλοντικούς πρωταθλητές!

ΔΕΙΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΕΙΠΕ:

 

1.Πότε ξεκίνησες τις καταδύσεις;

Ξεκίνησα με την ενόργανη γυμναστική σε ηλικία 6 ετών. Ήμουν ένα αρκετά ζωηρό ως υπερκινητικό παιδί θα έλεγα και το τραμπολίνο αλλά και οι ασκήσεις της ενόργανης ήταν για εμένα ένας εξαιρετικά διασκεδαστικός τρόπος εκτόνωσης της ενέργειας που είχα μέσα μου.

Την εποχή εκείνη ο προπονητής μου κύριος Θεόδωρος Μπαρμπούτης ήθελε να δημιουργήσει μια ομάδα παιδιών που θα μπορούσαν εν δυνάμει να ασχοληθούν με τις καταδύσεις σε επίπεδο πρωταθλητισμού. Όταν μου δόθηκε η ευκαιρία να κάνω το πρώτο μου δοκιμαστικό, η απόφαση πάρθηκε ακαριαία. Το υγρό στοιχείο σε συνδυασμό με την ενόργανη ήταν αυτά που με κέρδισαν από την πρώτη στιγμή.

2.Γιατί καταδύσεις και όχι πόλο ή κολύμβηση;Ποιό ήταν το ερέθισμα για να ασχοληθείτε ; 

Οι καταδύσεις μέσα από την πολυπλοκότητα των ασκήσεων όσο και την επιδεξιότητα των κινήσεων δημιουργούν ένα άθλημα πολύ ξεχωριστό. Έχοντας ως ερέθισμα τις ακροβατικές κινήσεις που απαιτούνται καθώς και την ξηρή προπόνηση (λάστιχα, τραμπολίνο, ακροβατικό διάδρομο και άλλα) λειτούργησαν για εμένα καταλυτικά ώστε να επιλέξω τις καταδύσεις και όχι κάποιο άλλο άθλημα του υγρού στίβου.

 
3.Πως είναι αυτή τη στιγμή το άθλημα στην Ελλάδα;Μετά το Ολυμπιακό μετάλλιο υπήρχε εξέλιξη; 

Για να είμαι απόλυτα ειλικρινής, στο συγκεκριμένο άθλημα υπήρχαν πάντα δυσκολίες. Δυστυχώς τα τελευταία χρόνια βλέπουμε πως η γενικευμένη κρίση έχει επηρεάσει τον αθλητισμό αλλά και τις καταδύσεις ειδικότερα.

Γνωρίζοντας τις αντιξοότητες αποφάσισα να δημιουργήσω το Αθλητικό Σωματείο ΠΕΝΤΕ ΚΥΚΛΟΙ ώστε να γνωρίσει και να αγαπήσει το ευρύτερο κοινό και ιδιαίτερα τα παιδιά το άθλημα των καταδύσεων. Στόχος μας είναι μέσα από το Σωματείο να μπορέσουμε να συμπληρώσουμε το έργο της Πολιτείας και των Ομοσπονδιών και να λειτουργήσουμε ως αρωγός στις προσπάθειες τους με σύγχρονες μεθόδους προπόνησης.

 

Μετά το πέρας των Ολυμπιακών Αγώνων το 2004 η εξέλιξη στις καταδύσεις δεν ήταν σημαντική και σίγουρα όχι η αναμενόμενη. Όταν είδα πως οι προσπάθειες μου δεν απέδιδαν καρπούς αποφάσισα να κάνω μια παύση και να επικεντρωθώ στην δημιουργία οικογένειας . Μετά από κάποια χρόνια και έχοντας πάντα την ανάγκη να μεταδώσω στα παιδιά την αγάπη για το άθλημα, επέστρεψα… Αυτή τη φορά για να μείνω.

 
4.Απο ποιά ηλικία μπορεί να ξεκινήσει ένα παιδί;Ασχολείστε με τα παιδιά και μεταδίδετε την αγάπη σας για το άθλημα, υπάρχουν ταλέντα; 

Από την ηλικία των πέντε μπορούν να ξεκινήσουν τις καταδύσεις καθώς σε αυτή την ηλικία είναι σε θέση να εκτελούν εντολές.

Όσο αφορά τον όρο ταλέντο στον πρωταθλητισμό, νομίζω πως είναι αρκετά παρεξηγημένος και αυτό γιατί οι περισσότεροι που αναφέρονται σε παιδιά ταλέντα του κάθε αθλήματος ουσιαστικά επικεντρώνονται στις σωματικές ικανότητες. Όμως αυτό από μόνο του δεν είναι αρκετό αλλά ούτε και ο σημαντικότερος παράγοντας στο να έχει κανείς επιτυχίες. Παίρνοντας για παράδειγμα τον εαυτό μου, κανείς δεν θα μπορούσε να με χαρακτηρίσει ως παιδί ταλέντο στις καταδύσεις με βάση το σωματότυπό μου. Ωστόσο, η αγάπη μου για τις βουτιές και η συνεχής προσπάθεια κατά τη διάρκεια των προπονήσεων ήταν εκείνα που με έκαναν να φτάσω σε επίπεδο αρκετά υψηλό.

Φυσικά δεν μπορώ να μην αναφέρω πως ο σπουδαιότερος ρόλος σε όλη αυτή τη διαδρομή ήταν εκείνος του προπονητή μου. Χωρίς τη δική του στήριξη τίποτα από όσα ακολούθησαν στη μετέπειτα πορεία μου δεν θα είχαν πραγματοποιηθεί. Το χρυσό μετάλλιο των Ολυμπιακών αγώνων είναι αποτέλεσμα σκληρής προπόνησης, σωστής συνεργασίας και υπέρμετρης αγάπης για το άθλημα.

 
5.Είναι επικίνδυνο άθλημα; 

Φαινομενικά είναι, αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Μέσα από την ξηρή προπόνηση και τις ασκήσεις που αρχικά γίνονται υπό μορφή παιχνιδιού, τα παιδιά αισθάνονται ασφάλεια και μαθαίνουν να εμπιστεύονται το σώμα τους.

6.Που μπορούμε να σας βρούμε; 

Βρίσκομαι καθημερινά στο Αθλητικό Σωματείο ΠΕΝΤΕ ΚΥΚΛΟΙ εντός του Ολυμπιακού Σταδίου και προπονώ παιδιά αλλά και ενήλικες. Τα σαββατοκύριακα συνήθως χαλαρώνω σε κάποια παραλία συνεχίζοντας τις βουτιές σε ένα γαλάζιο λίγο μεγαλύτερο από αυτό της πισίνας (lol).

 

 

 
7.Και μια τελευταία ερώτηση..Άν γυρνούσατε πίσω, υπάρχει κάτι που θα αλλάζατε στην αθλητική σας πορεία; 

Δεν μετανιώνω για κάτι, οπότε δεν θα ήθελα να αλλάξω και κάτι. Αν η πορεία μου ήταν διαφορετική, σίγουρα θα έκανα πάλι λάθη. Διαφορετικά ίσως αλλά η ουσία παραμένει ίδια. Μέσα από τα λάθη μου έμαθα να αγαπώ τον εαυτό μου, να εκτιμώ σωστά τους ανθρώπους και να σέβομαι καθέναν που προσπαθεί και αφιερώνεται σε έναν στόχο. Όποιος και αν είναι αυτός.

Άν θέλετε κι εσείς να γνωρίσετε το άθλημα των καταδύσεων επισκεφθείτε το:

Ο.Α.Κ.Α «ΣΠΥΡΟΣ ΛΟΥΗΣ» -ΚΛΕΙΣΤΟ ΚΟΛΥΜΒΗΤΗΡΙΟΣωματείο Πέντε Κύκλοι
Λεωφόρος Ολυμπιονίκου Σπύρου Λούη 
 
  ΤΗΛ. ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ/ΦΑΧ   210 8004191 ΚΙΝΗΤΟ 6993898265 
           
EMAIL [email protected]ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΙΑ ΑΛΛΗΛΟΓΡΑΦΙΑ 
 
Πόντου 41 Β –ΔΡΟΣΙΑ ΑΤΤΙΚΗΣ 
ΤΚ 14572 
 

 

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Η Ζωή Δημητράκου μας συστήνεται!

Η Ζωή Δημητράκου μας συστήνεται!

Η μαμά..

Η μαμά..

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν  για τον καρκίνο του μαστού

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν για τον καρκίνο του μαστού

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

Είδαμε την “Βερβερίτσα”και το “Πιο δυνατός απο τον Σούπερμαν” μας άρεσαν;

Είδαμε την “Βερβερίτσα”και το “Πιο δυνατός απο τον Σούπερμαν” μας άρεσαν;

Ξαναβάζω τα παπούτσια του μπάσκετ για τον αγώνα της W.I.N Hellas

Ξαναβάζω τα παπούτσια του μπάσκετ για τον αγώνα της W.I.N Hellas

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!