Πώς επηρεάζουν τα αντικαταθλιπτικά στην εγκυμοσύνη τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 12-07-2018

Η κατανάλωση αντικαταθλιπτικών κατά την περίοδο της κύησης είναι πιθανότερο να προκαλέσει στο παιδί δυσκολία με τις κινητικές του δεξιότητες. Οι ερευνητές από την Αυστραλία, επισημαίνουν πως χρειάζονται παραπάνω μελέτες για να καταλήξουν σε ένα σταθερό συμπέρασμα, όμως φαίνεται πως τα αντικαταθλιπτικά επηρεάζουν τις κινητικές δεξιότητες του παιδιού.

Υπολογίζεται ότι το 8,5-11% των γυναικών υποφέρουν από κατάθλιψη στη διάρκεια της εγκυμοσύνης, σύμφωνα με τους ερευνητές. Τα ποσοστά των αντικαταθλιπτικών φαρμάκων που συνταγογραφούνται σε γυναίκες στην εγκυμοσύνη αυξήθηκαν 4-16 φορές τα τελευταία 10-15 χρόνια, συγκριτικά με τα ποσοστά που καταγράφηκαν τα προηγούμενα έτη και αυτό οδήγησε τους ερευνητές στη διεξαγωγή της έρευνας. Ωστόσο, αν η κατάθλιψη δεν αντιμετωπιστεί με αγωγή, τότε μπορεί να προκαλέσει πολλά προβλήματα, όπως πρόωρη γέννα, χαμηλό βάρος γέννησης και άλλες επιπλοκές τοκετού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Οικογενειακών Ιατρών.

Οι ερευνητές υπογραμμίζουν πως οι προηγούμενες μελέτες για τη σχέση των δύο, ποίκιλλαν και έτσι δεν μπορούν να καταλήξουν σε ένα σταθερό συμπέρασμα.

Δύο ήταν οι τύποι μελετών: αυτές που βασίστηκαν σε αναφορές γονέων ή γιατρών οι οποίοι εξέφραζαν ανησυχίες για τις κινητικές δεξιότητες των παιδιών και εκείνες που βασίστηκαν σε τυπικά τεστ ανάπτυξης των κινητικών δεξιοτήτων (τρέξιμο, άλματα, λαβή).

«Όταν οι μελέτες περιορίζονταν σε εκείνες που χρησιμοποίησαν τις στάνταρ δοκιμασίες, δεν υπήρχε σημαντική συσχέτιση μεταξύ κινητικών προβλημάτων και της έκθεσης σε αντικαταθλιπτικά κατά την εγκυμοσύνη», ανέφερε η επικεφαλής της έρευνας.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES