Μαθησιακές δυσκολίες: Οι 5 πιο συχνές ερωτήσεις και οι απαντήσεις τους

Παιδιά

4moms team , 11-07-2018

Είτε σου μπήκε στο μυαλό η απορία είτε σου είπε η δασκάλα πως ίσως το μικρό σου να έχει μαθησιακές δυσκολίες, είναι φυσικό να έχεις πολλές απορίες. Οι ειδικοί, Αθηνά Μπαλάσκα, ο Σωκράτης Μποκής και η Ρεβέκκα Τζόρβα μιλάνε στο shape.gr για τις μαθησιακές δυσκολίες και απαντούν στις 5 πιο συχνές ερωτήσεις.

«Τι να κάνω αν υποψιάζομαι ότι το παιδί έχει μαθησιακές δυσκολίες;»

Συνήθως οι μαθησιακές δυσκολίες εντοπίζονται στο νηπιαγωγείο, αλλά πιο συχνά στην Α’ Τάξη Δημοτικού. Η δασκάλα είναι συχνά η πρώτη που εντοπίζει το πρόβλημα και κατευθύνει
τους γονείς για τη λήψη αξιολόγησης. Η επίσημη διάγνωση γίνεται μετά την Γ’ Τάξη, αφού το παιδί έχει κατακτήσει τα βασικά της γραφής και της ανάγνωσης.

 «Γιατί είναι σημαντική η πρώιμη διάγνωση;»

Όταν μια μαθησιακή δυσκολία εντοπιστεί έγκαιρα, εξασφαλίζει πως το παιδί παίρνει την κατάλληλη βοήθεια στην ηλικία όπου η μάθηση επιτυγχάνεται με ευκολότερο τρόπο, προτού αποκτήσει ορισμένες «κακές αναγνωστικές συνήθειες» ή προτού αρχίσει η ύλη του σχολείου να το ξεπερνάει. Ένας δεύτερος βασικός λόγος είναι πως με έγκαιρη διάγνωση προλαμβάνεται η απογοήτευση και αποθάρρυνση του παιδιού λόγω της «αποτυχίας» που βιώνει καθημερινά στο σχολικό του περιβάλλον και, το πιο σημαντικό, δεν το αναγνωρίζουν ως «τεμπέλη» και αδιάφορο.

«Πώς θα γίνει η διάγνωση;»

Για τη διάγνωση μπορείς να απευθυνθείς σε ιδιωτικό κέντρο ή σε δημόσιο φορέα. Σε κάθε  περίπτωση η διάγνωση είναι έγκυρη, ωστόσο, για να πάρει το παιδί απαλλαγή από τις  γραπτές εξετάσεις σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, απαιτείται γνωμάτευση για ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες από τα Κέντρα Διαφοροδιάγνωσης, Διάγνωσης και Υποστήριξης Ειδικών Εκπαιδευτικών Αναγκών (ΚΕΔΔΥ), τα Ιατροπαιδαγωγικά Κέντρα (ΙΠΔ) και την Ειδική Διαγνωστική Επιτροπή Αξιολόγησης (ΕΔΕΑ). Για να περάσει το παιδί από την ανάλογη επιτροπή, θα πρέπει να κάνεις αίτηση για παραπομπή στο ΚΕΔΔΥ και να ακολουθήσεις τη διαδικασία που θα σου ζητηθεί.

«Καλύπτεται η δαπάνη της ειδικής θεραπευτικής αγωγής από τα δημόσια ταμεία;»

Σε ένα μεγάλο βαθμό ναι. Αφού πάρεις επίσημη διάγνωση από το ΚΕΔΔΥ, θα σε κατευθύνουν στη συνέχεια από το Κέντρο Ειδικής Αγωγής όπου θα απευθυνθείς ώστε να αποζημιωθείς οικονομικά.

«Θεραπεύονται οι μαθησιακές δυσκολίες;»

Δεν είναι νόσημα, αλλά μια διαφοροποίηση στη λειτουργία του εγκεφάλου. Δεν υπάρχει «θεραπεία», ωστόσο με την έγκαιρη παρέμβαση ειδικού το παιδί θα βελτιώσει τις δεξιότητές του στον τομέα που παρουσιάζει μαθησιακή δυσκολία. Το παιδί θα χρειάζεται να  παρακολουθεί συνεδρίες μαθησιακής υποστήριξης από εξειδικευμένους παιδαγωγούς,
εκπαιδευτές ή θεραπευτές, όπου θα διδαχτεί τεχνικές για να βελτιώσει τις μαθησιακές του επιδόσεις.

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES