Τον περασμένο Φεβρουάριο ήταν ο Βαγγέλης Γιακουμάκης. Ο φοιτητής της Γαλακτοκομικής Σχολής Ιωαννίνων εξαφανίζεται. Ξεκινούν οι αποτρόπαιες αποκαλύψεις για bullying σε βάρος του νεαρού. Βρίσκεται το πτώμα του. Η υπόθεση συγκλονίζει το πανελλήνιο. 

Λίγους μήνες μετά έρχεται η υπόθεση του 14χρονου αγοριού από την Αργυρούπολη. Βρίσκεται κρεμασμένος στο μπαλκόνι του σπιτιού του. Αυτή τη φορά, όμως, δεν υπάρχουν σκιές. Ο μικρός ζητά τιμωρία. Στο σημείωμα που αφήνει πίσω του κατονομάζει τους θύτες. Δίνει ονόματα και διευθύνσεις. Με το θάνατο του απαιτεί τιμωρία: “Με κατέστρεψαν, καταστρέψτε τους”.  Τώρα είναι η ώρα της δικαιοσύνης.

Το ερώτημα, βεβαίως, παραμένει. Τι έκανε η κοινωνία όταν ήταν η δική της ώρα; Εκ του αποτελέσματος, τίποτα! Κανένας φίλος, κανένας γνωστός, κανένας δάσκαλος, κανένας συγγενής, κανένας γείτονας, κανένας περαστικός δεν εβλεπε, δεν άκουγε, δεν αφουγκραζόταν. Γιατί κατόπιν εορτής, τώρα που ένας 14χρονος έδωσε τέλος στη ζωή του τραβώντας με αυτήν την πράξη του το βλέμμα και την προσοχή του πανελληνίου, όλοι θα εμφανιστούν στο προσκήνιο για να “καταθέσουν” αυτό το κάτι που είδαν, άκουσαν, αφουγκράστηκαν. Πάντα έτσι δεν γίνεται; Αυτή η σιωπή, ομως, είναι συνενοχή. Με αυτή τη σιωπή και εμείς, ως κοινωνία και ως άτομα, βάζουμε το χέρι μας για να κρεμάσουμε ένα παιδί, για να στείλουμε στο θάνατο ένα νεαρό. Δεν χρειάζεται να πατήσεις τη σκανδάλη, ούτε να δέσεις το σκοινί. Αρκεί μια σιωπή, η αποστροφή του βλέμματος. Και τότε είναι που πραγματικά δεν ξέρεις ποιός ακριβώς είναι ο θύτης. Αυτοί που έβλεπαν και δε μιλούσαν; Αυτοί που εκφόβιζαν; Αυτοί που κορόϊδευαν; Οι γονείς των bullies; Οι γονείς των θυμάτων που δεν κατάλαβαν και που τώρα στέκουν τραγικές φιγούρες; Αυτοί που σιωπούσαν; Αυτοί που δεν έδιναν σημασία; 

Και μερικοί αριθμοί που σοκάρουν. Σοκάρουν ακόμη περισσότερο εάν αναλογιστούμε πως κάθε νούμερο αντιστοιχεί σε ένα παιδί. Σήμερα ήταν ο 14χρονος από τη Αργυρούπολη. Είχε μόλις τελειώσει την Α Λυκείου. Αύριο μπορεί να είναι θύμα ή θύτης το δικό σου και το δικό μου παιδί. 

Σύμφωνα με το πρωτο επιστημονικό συνέδριο του Ευρωπαϊκού Δικτύου κατά του Σχολικού Εκφοβισμού  (European Antibullying Network) σε έρευνα που έγινε σε 40 χώρες η Ελλάδα είναι στην τέταρτη θέση.  Τα ποσοστά σχολικού εκφοβισμού κατά τη διάρκεια της εφηβείας είναι στο 41,3%, κυρίως σε ηλικίες 12 – 14 ετών και με τα αγόρια να πρωταγωνιστούν σε υποθέσεις εκφοβισμού.

Για αυτό μη σιωπάς, μίλα – είτε είσαι γονιός, είτε εκπαιδευτικός, είτε γείτονας, είτε απλώς “περαστικός”.  Μάθε στο παιδί σου να μη σιωπά, να μιλάει. Είτε για να καταγγείλει, είτε για να υπερασπιστεί. Γιατί τελικώς αρκεί μονο μια φωνή. Ένας μπορεί να κάνει τη διαφορά και τελικώς να σώσει μια ζωή, κυριολεκτικά & μεταφορικά.

ΥΓ: Αυτά που λέμε πληγώνουν πολλές φορές περισσότερο και από αυτά που κάνουμε. Για αυτό ας επιλέγουμε τα λόγια μας με σύνεση.

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES