Τι πρέπει να προσέχουμε για σωστή ενυδάτωση των παιδιών και το καλοκαίρι

Διατροφή

Η επαρκής λήψη υγρών είναι ιδιαιτέρως σημαντική για όλους μας. Το ίδιο ισχύει και για τα παιδιά, καθώς είναι απαραίτητο να αποκαθιστούν τα επίπεδα υγρών , πόσο μάλλον κατά τους καλοκαιρινούς μήνες όπου οι εξωτερικές δραστηριότητες και το παιχνίδι κάνουν πιο έντονη την εφίδρωση.
Στις μικρές ηλικίες, όπου τα παιδιά ευκολότερα ίσως αμελήσουν την αίσθηση της δίψας ή δεν αντιλαμβάνονται ακριβώς την ποσότητα του νερού που πρέπει να καταναλωθεί, οι γονείς θα πρέπει να είναι ιδιαιτέρως προσεκτικοί. Να σημειωθεί δε , πως η αίσθηση έντονης δίψας κάνει την εμφάνισή της όταν ήδη έχουμε αρχίσει έστω και σε ήπιο βαθμό να αφυδατωνόμαστε, επομένως θα πρέπει να πίνουμε νερό ακόμη και εάν δεν νιώθουμε απαραίτητα έντονη δίψα.
Οι ακριβείς ημερήσιες ανάγκες των παιδιών σε νερό είναι παραπλήσιες με αυτές των ενηλίκων. Συνήθως πρόκειται για 1 έως 1,5 λίτρα για παιδιά έως 3 ετών και από εκεί κι έπειτα οι ανάγκες αυτές αυξάνονται στο 1,6- 1,8 λίτρα αναλόγως και την φυσική δραστηριότητα κάθε παιδιού (συχνότητα, έντασης άσκησης) καθώς και αναλόγως περιβαλλοντικών συνθηκών, θερμοκρασίας κ.λ.π.
Τι γίνεται όμως όταν το παιδί αρνείται να καταναλώσει εύκολα το σκέτο πόσιμο νερό ;
Καταρχάς θα πρέπει το παιδί σταδιακά να αντιληφθεί πόσο σημαντικό είναι να πίνει νερό. Επιπλέον, υπάρχουν και υγρά τρόφιμα τα οποία έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και μπορούν να συντελέσουν στην επαρκή ενυδάτωση.
Αυτά είναι:
οι χυμοί φρούτων
το γάλα (& το γιαούρτι)
τα φρούτα
τα λαχανικά
σούπες (είτε ζεστές, είτε κρύες)
Ανακεφαλαιώνοντας, ιδιαίτερα τις ζεστές καλοκαιρινές μέρες, φροντίζουμε να ενυδατώνονται σωστά τα παιδιά και εάν δυσκολευόμαστε να τα πείσουμε, εντάσσουμε διάφορα δροσερά και “έξυπνα σνακ” με τα παραπάνω συστατικά, όπως smoothies με γάλα και φρούτα, φυσικούς χυμούς φρούτων, λαχανικά σε sticks ή σε φέτες ή σαν σαλάτα με το κύριο γεύμα τους.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES