Τεστ αίματος προβλέπει τον πρόωρο τοκετό

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 11-06-2018

Μία εξέταση αίματος θα προβλέπει με ακρίβεια έως και 80%, αν οι μέλλουσες μητέρες θα γεννήσουν πρόωρα. Ερευνητές από τις ΗΠΑ και τη Δανία, κατάφεραν με αυτόν τον μη επεμβατικό τρόπο να προβλέψουν αν το μωρό θα γεννηθεί πρόωρα, ενώ εκτιμάται πως στο μέλλον θα μπορεί να προβλέπεται και η ακριβής ημερομηνία του τοκετού και να είναι το ίδιο αξιόπιστο όπως οι υπέρηχοι.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή Στέφεν Κουέικ του Πανεπιστημίου Στάνφορντ της Καλιφόρνια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Science, βρήκαν μια νέα μέθοδο, που κάνει πρόβλεψη χρησιμοποιώντας ως βιοδείκτες τη δραστηριότητα ορισμένων γονιδίων της μητέρας και του εμβρύου.

Δείγματα αίματος λαμβάνονται από την έγκυο και αναλύεται το RNA, ένα μόριο-αγγελιαφόρος που μεταφέρει γενετικές οδηγίες στον οργανισμό για τη δημιουργία πρωτεϊνών. Διαπιστώθηκε ότι συγκεκριμένα γονίδια δίνουν «σήματα», από τα οποία μπορεί να υπολογισθεί ο κίνδυνος πρόωρης γέννας ακόμη και δύο μήνες νωρίτερα του αναμενομένου.

«Βρήκαμε ότι ορισμένα γονίδια είναι πολύ καλοί προγνωστικοί δείκτες για το ποιές γυναίκες κινδυνεύουν να γεννήσουν πρόωρα. Αυτή είναι η πρώτη πραγματικά σημαντική επιστημονική πρόοδος στο πρόβλημα της πρόβλεψης του πρόωρου τοκετού, που έχει υπάρξει εδώ και πολύ καιρό» δήλωσε ο δανός ερευνητής Μαντς Μελμπάι.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES