Έρευνα αποκαλύπτει γιατί αλλάζει η φωνή της γυναίκας μετά τη γέννα

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 01-06-2018

Νέα βρετανική έρευνα αποκαλύπτει πως οι νέες μητέρες αποκτούν μία πιο βαθιά και μονότονη φωνή, ειδικά μετά τη γέννηση του πρώτου τους παιδιού.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τη δρα Κάζια Πιζάνσκι, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Evolution and Human Behavior (Εξέλιξη και Ανθρώπινη Συμπεριφορά), σύμφωνα με τις βρετανικές «Γκάρντιαν» και «Τέλεγκραφ», ανέλυσαν ηχογραφήσεις 40 γυναικών, από τις οποίες οι μισές είχαν γεννήσει για πρώτη φορά και οι άλλες μισές δεν είχαν ποτέ γεννήσει.

Οι ηχογραφήσεις της πρώτης ομάδας είχαν γίνει πριν από την εγκυμοσύνη, στη διάρκειά της και μετά από αυτήν.
Διαπιστώθηκε ότι μετά τον τοκετό η φωνή μιας νέας μητέρας χαμηλώνει σε τόνο κατά μέσο όρο περίπου κατά 5%, δηλαδή πάνω από ένα ημιτόνιο (1,3 ημιτόνια).
Επίσης, ο υψηλότερος δυνατός τόνος της φωνής των νέων μητέρων πέφτει κατά μέσο όρο κατά 2,2 ημιτόνια ή πάνω από δύο νότες, ενώ η φωνή τους έχει πλέον μικρότερες τονικές διακυμάνσεις, με συνέπεια να γίνεται πιο μονότονη.

Η αλλαγή της φωνής φαίνεται να φεύγει περίπου ένα έτος μετά τη γέννα. Οι επιστήμονες αποδίδουν την αλλαγή στον τόνο της φωνής είτε σε μια υποσυνείδητη προσπάθεια των νέων μητέρων να αποπνέουν περισσότερη εξουσία, είτε σε ορμονικές αλλαγές. Αυτό, μεταξύ άλλων, εξηγεί γιατί συχνά δίνεται η συμβουλή στις τραγουδίστριες να μην τραγουδούν τους πρώτους μήνες μετά την απόκτηση παιδιού.
Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η φωνή μιας γυναίκας αλλάζει ανάλογα με τον κύκλο της γονιμότητας και ο τόνος της ανεβαίνει κάθε μήνα στη φάση της ωορρηξίας, ενώ μειώνεται μετά την εμμηνόπαυση.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES