Πως γίνεται να μην καταλαβαίνεις οτι είσαι έγκυος;

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 15-05-2018

Σοκαρισμένη είναι η ελληνική κοινωνία απο δύο γεγονότα που έχουν συμβεί τον τελευταίο καιρό και αφορούν εγκλήματα κατά νεογέννητων μωρών απο τις νεαρές μητέρες τους. Λεπτομέρειες για τις πράξεις τους που μας κάνουν να αναρωτιώμαστε σε τι περιβάλλον μεγάλωσαν αυτά τα κορίτσια και έγιναν τόσο σκληρές και απάνθρωπες.

Αλλά εδώ θα ασχοληθούμε με το ότι αυτά τα κορίτσια δεν κατάλαβαν την εγκυμοσύνη τους.

Έχουμε ακούσει πολλές φορές γυναίκες να γεννούν μωρά χωρίς να γνωρίζουν οτι είναι σε ενδιαφέρουσα. Σίγουρα θα σκέφτεστε πως γίνεται μια γυναίκα που βιώνει τόσες πολλές αλλαγές όταν διανύει τους 9 μήνες της εγκυμοσύνης, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά, πώς είναι δυνατό να μην γίνει αντιληπτό ότι πρόκειται να κάνει παιδί; Το παράδοξο αυτό φαινόμενο ονομάζεται κρυπτική εγκυμοσύνη (cryptic pregnancy).

 

Η καθηγήτρια Γυναικολογίας και Μαιευτικής Mary Jane Minkin από την Ιατρική Σχολή του Γέιλ εξηγεί πότε είναι πιο πιθανό να παρατηρηθεί κρυπτική εγκυμοσύνη.

1. Σε γυναίκες με υψηλό Δείκτη Μάζας Σώματος

 

Οι υπέρβαρες και παχύσαρκες γυναίκες είναι πιο πιθανό να μην μπορέσουν να εντοπίσουν τις σωματικές μεταβολές που συνεπάγεται η εγκυμοσύνη. Επίσης, το συσσωρευμένο λίπος παρέχει «μόνωση» στο σώμα κι έτσι δεν γίνονται αντιληπτές οι κινήσεις του εμβρύου.

2. Σε γυναίκες με ακανόνιστη περίοδο

Η ακανόνιστη περίοδος μπορεί να οφείλεται, για παράδειγμα, στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών. Έτσι, η γυναίκα δεν ταυτίζει την αμηνόρροια με την εγκυμοσύνη.

3. Σε γυναίκες που έκαναν τεστ εγκυμοσύνης και βγήκε αρνητικό

Οι πιθανότητες να προκύψει ψευδώς αρνητικό αποτέλεσμα από τεστ εγκυμοσύνης είναι κάτω από 1%, ωστόσο μπορεί να συμβεί, ιδιαίτερα εάν η γυναίκα κάνει το τεστ σε αρχικό στάδιο της εγκυμοσύνης, εάν έχει πιει πολύ νερό πριν κάνει το τεστ ή εάν δεν κάνει σωστά το τεστ.

4. Σε γυναίκες που κυοφορούν ένα πολύ «ήσυχο» μωρό

Κατά το δεύτερο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το μωρό συνήθως αρχίζει να κινείται και να κλωτσά. Αυτό όμως δεν συμβαίνει πάντα. Επίσης, εάν οι κινήσεις του μωρού είναι περιορισμένες, ο πλακούντας μπορεί να τις εξουδετερώσει και να μην γίνουν αντιληπτές.

5. Σε γυναίκες που πλησιάζουν την εμμηνόπαυση

Από την ηλικία των 45 και μετά, πολλές γυναίκες παρατηρούν αλλαγές στον κύκλο της περιόδου τους. Το στάδιο αυτό ονομάζεται περιεμμηνόπαυση. Η ακανόνιστη περίοδος, η αμηνόρροια για διάστημα αρκετών μηνών και αλλαγές όπως η αύξηση του βάρους και η νευρικότητα είναι τυπικά συμπτώματα που εκδηλώνουν οι γυναίκες κατά την περιεμμηνόπαυση. Όμως τα συμπτώματα της περιεμμηνόπαυσης μοιάζουν πολύ με τα συμπτώματα της εγκυμοσύνης.

6. Σε γυναίκες με στομαχικά προβλήματα

Εάν η γυναίκα αντιμετωπίζει συχνά ναυτίες, τάση προς έμετο, φούσκωμα και άλλες ενοχλήσεις στο στομάχι, ίσως δεν υποψιαστεί ότι μπορεί να οφείλονται σε εγκυμοσύνη.

Πηγή: onmed.gr

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES