Ποιά μικρόβια κρύβουν τα καινούργια ρούχα;

Υγεία

4moms team , 10-05-2018

Όταν αγοράζεις καινούρια ρούχα, νομίζεις ότι είναι μπορείς να τα φορέσεις αμέσως, χωρίς πρώτα να τα έχεις πλύνει.

Μάλλον θα πρέπει να το ξανασκεφτείς…

Σύμφωνα με τον Philip Tierno, καθηγητή μικροβιολογίας και παθολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν δοκιμάσει αυτή την μπλούζα που αγόρασες ή το φόρεμα που αποφάσισες επιτέλους να κάνεις δικό σου, μπορεί να είναι πολύ μεγαλύτερος από ό, τι πιστεύεις.

«Δεν είναι τέσσερα ή πέντε ή έξι άτομα είναι δεκάδες και δεκάδες … αν αυτό το ρούχο κάθεται εκεί για εβδομάδες ή για ένα μήνα», ξεκαθαρίζει χαρακτηριστικά.

Φυσικά, ο αριθμός αυτός εξαρτάται από πολλούς παράγοντες, όπως το μέγεθος του καταστήματος και την ταχύτητα πωλήσεων. Αλλά θα σε ξαναρωτήσω: Θέλεις πραγματικά να φορέσεις κάτι που έχει δοκιμάσει ακόμη και ΕΝΑΣ ξένος;

Ο Tierno διενήργησε έρευνες, στις οποίες εξέτασε διάφορα είδη ένδυσης (μπλούζες, παντελόνια, φορέματα, μαγιό, εσώρουχα κλπ.) σε δημοφιλείς αλυσίδες καταστημάτων και επιχειρήσεις μόδας, χρησιμοποιώντας  υψηλής τεχνολογίας μηχανήματα που εντοπίζουν βακτήρια και άλλα μικρόβια τα οποία άφηναν πίσω τους οι πελάτες που δοκίμασαν ένα ρούχο πριν το αγοράζουν. Στην έρευνά του βρήκε ρούχα γεμάτα με μικρόβια και βακτήρια, συμπεριλαμβανομένων στρεπτόκοκκων και σταφυλόκοκκων, ακόμη και βακτήρια κοπράνων.

Ο Tierno είπε ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τρόποι διάδοσης μικροβίων: από το δέρμα μας, το αναπνευστικό (σκέφτομαι το στόμα και τη μύτη) και τον πρωκτό. Εάν αγγίζεις ρούχα που έχουν μικρόβια και στη συνέχεια αγγίξεις το στόμα, τα μάτια ή τη μύτη σου, βάζετε αμέσως τον εαυτό σου σε κίνδυνο.

Για να είμαστε σαφείς, ο κίνδυνος αυτός είναι “πολύ χαμηλός” όταν πρόκειται για μια σημαντική λοίμωξη, σύμφωνα με τον Tierno. Όμως, η πιθανότητα είναι υπαρκτή, ειδικά αν το δέρμα σου έχει κάποια πληγή από κόψιμο.

Στην έρευνά του ο Tierno επισημαίνει ότι εκτός από μικρόβια, σε πολλά είδη ένδυσης  εντοπίζονται παράγοντες χημικής επεξεργασίας και βαφές που μπορούν να ερεθίσουν το δέρμα, γεγονός που σου δίνει άλλον έναν καλό λόγο να κατευθυνθείς προς το πλυντήριο, πριν κάνεις τη νέα σου εμφάνιση.

Προς αποφυγή παρεξηγήσεων: Όταν δοκιμάζεις ρούχα, ο κίνδυνος να μολυνθείς από κάτι σοβαρό δεν είναι ανησυχητικός, ωστόσο είναι πολύ εύκολο να προστατευτείς. Η καινούρια σου εμφάνιση δεν θα αργήσει τόσο να έρθει και θα δείχνει πολύ καλύτερη χωρίς κάποιο εξάνθημα στο δέρμα σου για αξεσουάρ…. 

Πηγή: fashionfreaks.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES