9 φαγητά που δεν πρέπει να ζεσταίνουμε ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων

Υγεία

4moms team , 25-04-2018

Ο φούρνος μικροκυμάτων δε ζεσταίνει ομοιόμορφα το φαγητό, πράγμα που σημαίνει πως ίσως κάποια βακτήρια που υπάρχουν σε αυτό, παραμείνουν. Εκτός όμως από αυτό, η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία που εκπέμπουν, μπορεί να συμβάλλει στην παραγωγή τοξινών.

Υπάρχουν 9 φαγητά τα οποία δεν πρέπει να ζεσταίνονται ξανά στον φούρνο μικροκυμάτων.

Αυτά είναι:

-Καλοβρασμένα αυγά

-Μητρικό γάλα: Η ανομοιομορφία με την οποία ζεσταίνεται μπορεί να τραυματίσει τον λαιμό του βρέφους. Μπορείς να ζεσταίνεις μία κούπα νερό στον φούρνο και να βυθίζεις μετά σε αυτό το μπουκάλι με το γάλα.

-Επεξεργασμένο κρέας: Η ακτινοβολία δεν κάνει καλό στα συντηριτικά και τα χημικά που περιέχουν τα επεξεργασμένα κρέατα.

-Ρύζι: Το ρύζι περιέχει κάποια ανθεκτικά βακτήρια, τα οποία δημιουργούν σπόρους που είναι τοξικοί και ανθεκτικοί στη θερμοτήτα. Μία σειρά μελετών επιβεβαιώνει πως όταν το ρύζι βγει από το φούρνο μικροκυμάτων και μείνει σε θερμοκρασία δωματίου, οι σπόροι που μπορεί να περιέχει πολλαπλασιάζονται και μπορεί να προκαλέσουν τροφική δηλητηρίαση.

-Κοτόπουλο: Η θερμότητα των μικροκυμάτων, όπως αναφέραμε, μπορεί να πολλαπλασιάσει τα βακτήρια αντί να τα εξαφανίσει.

-Φυλλώδη λαχανικά: Τα φυσικά νιτρικά άλατα που είναι ωφέλιμα για την υγεία μας μπορεί με τη χρήση μικροκυμάτων να μεταμορφωθούν σε νιτροζαμίνες, οι οποίες είναι καρκινογόνες σύμφωνα με τις έρευνες. Το ίδιο και το παντζάρι που είναι πλούσιο σε νιτρικά άλατα.

-Καυτερές πιπεριές: Η καψαικίνη απελευθερώνεται και μπορεί να βλάψει τα μάτια και τον λαιμό σου

-Φρούτα: Τα σταφύλια που ζεσταίνονται στο φούρνο μικροκυμάτων δεν κάνουν σταφίδες, αλλά μπορούν να δημιουργήσουν πλάσμα, μία μορφή που δημιουργείται όταν ένα αέριο είναι ιονισμένο και επιτρέπει τη ροή ηλεκτρικής ενέργειας. Μπορεί το πλάσμα να μην παράγεται από άλλα φρούτα, αλλά τα ολόκληρα φρούτα παγιδεύουν τον ατμό κάτω από τη σάρκα τους, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί να εκραγούν ενώ ζεσταίνονται.

-Πατάτες: Όταν ψήνεις τις πατάτες σε αλουμινόχαρτο, το βακτήριο C. botulinum προστατεύεται από τη θερμότητα, πράγμα που σημαίνει ότι μπορεί ακόμα να αναπτύσσεται όταν παραμένει σε θερμοκρασία δωματίου για αρκετή ώρα, και πιθανότατα να προκαλέσει αλλαντίαση. Εάν τώρα βάλεις αυτές τις μολυσμένες πατάτες στο φούρνο μικροκυμάτων, και πάλι δε θα σκοτώσεις τα βακτήρια. Για αυτό το λόγο, καλύτερα να μαγειρεύεις τις πατάτες σε ένα ταψί αντί να τις τυλίγεις με αλουμινόχαρτο και φρόντισε να παγώνεις αμέσως ό,τι απομένει από αυτές για να το ξαναχρησιμοποιήσεις.

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES