Πρωινή ναυτία: 8 συμβουλές για να την μειώσετε

Guest Editors

4moms team , 24-04-2018

Του Κωνσταντίνου Κωσταρά

Περισσότερο από το ήμισυ όλων των εγκύων γυναικών βιώνουν πρωινή ναυτία, που μπορεί να διαρκέσει όλη μέρα σε κάποιες περιπτώσεις. Αρχίζει συνήθως γύρω στην 6η εβδομάδα της εγκυμοσύνης και εξαφανίζεται γύρω στην 12η εβδομάδα, αλλά διαφορετικές γυναίκες θα έχουν και διαφορετικές εμπειρίες με όλο αυτό.

Η πρωινή ναυτία δεν απαιτεί ιατρική φροντίδα εκτός αν είναι σοβαρή και οδηγεί σε αφυδάτωση και απώλεια βάρους. Οι περισσότερες γυναίκες δεν θα βιώσουν υπερβολικό εμετό, αλλά πολλές θα έχουν κάποια δυσφορία λόγω της ναυτίας.

Ακολουθούν ορισμένες συμβουλές για την ελαχιστοποίηση των δυσάρεστων συμπτωμάτων της πρωινής ναυτίας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

1) Ξεκουραστείτε αρκετά

Είναι σημαντικό να κοιμάστε καλά. Ακόμα και ο «υπνάκος» κατά τη διάρκεια της ημέρας μπορεί να βοηθήσει, αλλά όχι αμέσως μετά το γεύμα, καθώς αυτό μπορεί να αυξήσει τη ναυτία. Μην χρησιμοποιείτε χάπια ύπνου εκτός εάν σας τα έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας.

2) Φάτε με προσοχή

Τα λιπαρά και πικάντικα τρόφιμα, καθώς και η καφεΐνη αυξάνουν τα οξέα του στομάχου, ειδικά καθώς η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και το έμβρυο «σπρώχνει» το πεπτικό σύστημα. Κάντε μικρά, τακτικά γεύματα. Το άδειο στομάχι μπορεί να επιδεινώσει τη  ναυτία. Το στομάχι παράγει οξέα, αλλά δεν έχουν τίποτα να επεξεργαστούν, θα σας προκαλέσουν χειρότερη ναυτία.

3) Μείνετε σε σωματική και ψυχική εγρήγορση

Η σωματική δραστηριότητα βελτιώνει τα συμπτώματα από την πρωινή ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

4) Βεβαιωθείτε ότι ενυδατώνεστε καλά

Είναι σημαντικό να παραμείνετε ενυδατωμένες για καλή υγεία, ειδικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Μπορεί να είναι δύσκολο να καταναλώσετε οκτώ ποτήρια νερό την ημέρα, ενώ βιώνετε πρωινή ναυτία, αλλά η αφυδάτωση μπορεί να επιδεινώσει το πρόβλημα.

5) Τσάι τζίντζερ και τσάι μέντας

Το τζίντζερ χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην πέψη και την μείωση της κοιλιακής δυσφορίας. Μελέτες δείχνουν ότι μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων της ναυτίας. Το τσάι με μέντα μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποκατάσταση του στομάχου.

6) Φορέστε χαλαρά και άνετα ρούχα

Τα στενά και σφιχτά ρούχα επιδεινώνουν τα συμπτώματα της ναυτίας. Οι γυναίκες που παρουσιάζουν ναυτία κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχουν λιγότερα συμπτώματα, όταν φορούν χαλαρά ρούχα.

7) Βιταμίνες και συμπληρώματα

Τα συμπληρώματα πρέπει να χρησιμοποιούνται μόνο υπό την επίβλεψη του γιατρού σας. Εάν παίρνετε βιταμίνες, ίσως είναι καλύτερο να τις πάρετε μαζί με ένα σνακ πριν πέσετε για ύπνο. Η βιταμίνη Β6 μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ναυτίας. Τα συμπληρώματα σιδήρου που συχνά συνταγογραφούνται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί μερικές φορές να οδηγήσουν σε ναυτία.

8) Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση οξέος

Μερικές φορές, η πρωινή ναυτία και ο έμετος μπορεί να οφείλονται σε παλινδρόμηση οξέος. Ο γιατρός σας θα σας συστήσει κάποια αντιόξινα φάρμακα πριν τον ύπνο, για να μειώσετε τα επίπεδα του στομαχικού οξέος και τον επόμενο εμετό το πρωί.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Να μιλάτε πάντα με τον γιατρό σας προτού πάρετε οποιοδήποτε φάρμακο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης!

Σύντομο βιογραφικό

Ο Κωνσταντίνος Ευθ. Κωσταράς είναι μαιευτήρας- γυναικολόγος ειδικευμένος στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή και στην ενδοσκοπική χειρουργική.

Γεννήθηκε στη Λαμία. Φοίτησε στην Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Bologna στην Ιταλία απ’όπου έλαβε το πτυχίο του το 1985 με βαθμό 96/110. Κατόπιν κρατικής εξέτασης, στο ίδιο Πανεπιστήμιο, απέκτησε την άδεια ασκήσεως του ιατρικού επαγγέλματος με βαθμό «άριστα».

Εξειδικεύτηκε αρχικά στη Γυναικολογία, στο ογκολογικό νοσοκομείο  «Μεταξά», και εν συνεχεία στη Μαιευτική, στην Α’ Μαιευτική-Γυναικολογική κλινική του νοσοκομείου «Έλενα Ελ. Βενιζέλoυ».

Απέκτησε τον τίτλο της ειδικότητας του Μαιευτήρα-Γυναικολόγου το 1995. Εκπαιδεύτηκε στην αντιμετώπιση των προβλημάτων γονιμότητας  και τη χρήση του υπερηχογραφήματος στα αντίστοιχα κέντρα του νοσοκομείου «Έλενα Ελ. Βενιζέλου». Επίσης εκπαιδεύτηκε σε θέματα παθολογίας του τραχήλου στο διακεκριμένο «Instituto Tumori Milano» στο Μιλάνο και αργότερα στην ενδοσκοπική/λαπαροσκοπική χειρουργική στο κέντρο αναφοράς «MITU & Endoscopy Centre» του Royal Free Hospital στο Λονδίνο. Είναι συνεργάτης του ΙΑΣΩ από το το 1996 και ιατρός Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής στο νέα Μονάδα Institute of Life IASO.

Είναι μέλος των διεθνών επιστημονικών οργανισμών ESHRE, ASRM (Ευρωπαϊκή,Αμερικανική εταιρία Αναπαραγωγής ),της ISFP (Διεθνούς Εταιρίας Διατήρησης της Γονιμότητας) και της SERGS (Ευρωπαϊκής Εταιρίας Ρομποτικής  Γυναικολογικής Χειρουργικής ). Συμμετέχει στα τακτικά συνέδρια και workshops που διοργανώνουν οι παραπάνω επιστημονικές εταιρίες καθώς και στα  “SERONO SYMPOSIA” που αφορούν εξειδικευμένα θέματα αναπαραγωγής.

Το 2005 αναγορεύτηκε Διδάκτωρ του Πανεπιστημίου Αθηνών  με βαθμό  «άριστα». Το 2009 συμμετείχε σε εκπαιδευτικά σεμινάρια ρομποτικής χειρουργικής στο Λαϊκό Νοσοκομείο και στο Μιλάνο, στο πλαίσιο της SERGS, και έλαβε τις σχετικές πιστοποιήσεις.

Τα θέματα εξωσωματικής γονιμοποίησης, γυναικολογίας, ενδοσκοπικής χειρουργικής όπως επίσης και της παθολογίας της κυήσεως, είναι τα περιστατικά που συνήθως αντιμετωπίζει.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES