Προετοιμασία: 1ώρα
Ψήσιμο: 50’-60’
Αναμονή: 4 ώρες

• 35 γρ. βούτυρο γάλακτος (αυτό που πωλείται στο βάζο και συνήθως είναι από αιγοπρόβειο γάλα)
• 35 γρ. βούτυρο αγελάδας
• 100 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
• 160 γρ. ζάχαρη
• 3 τεμ. αυγά και 1 ακόμη για επάλειψη
• 1 κ.γ. μαχλέπι κοπανισμένο
• 0.5 κ.γ. μαστίχα τριμμένη
• 100 γρ. νερό χλιαρό
• 40 γρ. μαγιά νωπή
• 600 γρ. αλεύρι σκληρό
• αμύγδαλα φιλέ για την επιφάνεια

Σε μια κατσαρόλα ζεσταίνουμε τα δύο είδη βουτύρου, το γάλα, τη ζάχαρη, το μαχλέπι και τη μαστίχα. Προσοχή μην ανέβει πάνω από τους 50°C η θερμοκρασία του μείγματος· θέλουμε απλώς να ζεσταθεί, όχι να κάψει, γιατί θα καταστραφεί η μαγιά που θα προσθέσουμε αργότερα. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τα αυγά. Ανακατεύουμε καλά.

Σ’ ένα άλλο σκεύος διαλύουμε τη μαγιά στο χλιαρό νερό ανακατεύοντας με ένα πιρούνι. Την αδειάζουμε στο μείγμα με τα βούτυρα, προσθέτουμε το αλεύρι και ζυμώνουμε πολύ καλά με μέχρι να γίνει μια ζύμη που ξεκολλάει από τα χέρια μας. Αυτό μπορούμε να το πετύχουμε καλύτερα σε μίξερ, ζυμώνοντας σε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο, το εξάρτημα για σκληρές ζύμες. Αν χρειαστεί προσθέτουμε ελάχιστο αλεύρι.

 Δίνουμε στη ζύμη σχήμα μπάλας, τη βάζουμε σε μια καθαρή λεκάνη και χαράσσουμε στην επιφάνειά της έναν σταυρό με ένα μαχαίρι. Σκεπάζουμε τη λεκάνη με μια πετσέτα και την αφήνουμε σε ζεστό περιβάλλον για τουλάχιστον 3 ώρες ώστε να διπλασιαστεί σε όγκο η ζύμη και να χαθεί ο σταυρός. Ξαναζυμώνουμε ελαφρώς με το χέρι και χωρίζουμε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη.

Πασπαλίζουμε με ελάχιστο αλεύρι και πλάθουμε τρία μπαστούνια, τα οποία πλέκουμε σε πλεξούδα. Εναλλακτικά, φτιάχνουμε ένα μεγάλο μπαστούνι και το τυλίγουμε σαν σαλίγκαρο, αντί να φτιάξουμε πλεξούδα. Τοποθετούμε το τσουρέκι σε μια λαδόκολλα πάνω στη λαμαρίνα του φούρνου. Αφήνουμε ξανά σε ζεστό περιβάλλον για μια ώρα τουλάχιστον μέχρι να διπλασιαστεί ξανά σε όγκο.

Ανακατεύουμε το αυγό της επάλειψης μ’ ελάχιστο νερό και μ’ ένα πινέλο αλείφουμε πολύ προσεκτικά την επιφάνεια του τσουρεκιού (δεν πρέπει να το τρυπήσουμε γιατί δεν θα φουσκώσει). Πασπαλίζουμε με το αμύγδαλο φιλέ και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170°C-180°C για 50-60 λεπτά, μέχρι το τσουρέκι να ροδίσει και να ξεκολλάει από τη λαδόκολλα.

steliosparliaros.gr

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Το  Προνηπιαγωγείο και το Νηπιαγωγείο είναι καθοριστικό για τον χαρακτήρα του παιδιού
4moms team, 21-03-2019

Το Προνηπιαγωγείο και το Νηπιαγωγείο είναι καθοριστικό για τον χαρακτήρα του παιδιού

Ελένη Χατζίδου: Η ενόχληση σχετικά με την αποκάλυψη της εγκυμοσύνης
4moms team, 21-03-2019

Ελένη Χατζίδου: Η ενόχληση σχετικά με την αποκάλυψη της εγκυμοσύνης

Το χρώμα που πρέπει να βάλεις στην κρεβατοκάμαρά σου αν θες να χαλαρώσεις
4moms team, 21-03-2019

Το χρώμα που πρέπει να βάλεις στην κρεβατοκάμαρά σου αν θες να χαλαρώσεις

5 συμβουλές για να «διορθώσετε» τις κακές του συνήθειες
4moms team, 21-03-2019

5 συμβουλές για να «διορθώσετε» τις κακές του συνήθειες

Ο Κωνσταντίνος απο το Dadrules.gr μας προτείνει αποδράσεις για όλη την οικογένεια
4moms team, 21-03-2019

Ο Κωνσταντίνος απο το Dadrules.gr μας προτείνει αποδράσεις για όλη την οικογένεια

To video με ένα «δελφινάκι» μόλις δύο ετών
4moms team, 21-03-2019

To video με ένα «δελφινάκι» μόλις δύο ετών

MO-TO Key: Οι μαθητές της Λέσβου διοργανώνουν  συναυλίες κλασικής μουσικής
4moms team, 21-03-2019

MO-TO Key: Οι μαθητές της Λέσβου διοργανώνουν  συναυλίες κλασικής μουσικής

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Δάσους & 22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού, οι πρωτοβουλίες των Προσκόπων για τα δάση και το πόσιμο νερό
4moms team, 21-03-2019

21 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Δάσους & 22 Μαρτίου Παγκόσμια Ημέρα Νερού, οι πρωτοβουλίες των Προσκόπων για τα δάση και το πόσιμο νερό

Η συντήρηση του ψωμιού σε ψυγείο και κατάψυξη
4moms team, 21-03-2019

Η συντήρηση του ψωμιού σε ψυγείο και κατάψυξη