Γιατί τα μωρά πρέπει να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα

Guest Editors

Η αντίληψη που επικρατεί ευρέως είναι πως τα μωρά δεν πρέπει να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα, καθώς θεωρείται πως είναι δείγμα ενός «ήσυχου» και «καλού» μωρού. Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι κάπως διαφορετική.

Όλο και περισσότεροι ερευνητές αναφέρουν πως τα μωρά πρέπει να ξυπνάνε μέσα στη νύχτα, καθώς η φυσιολογία του ύπνου τους διαφέρει από αυτή των ενηλίκων. Δηλαδή, ο χρόνος και η συχνότητα των κύκλων REM, non REM, είναι διαφορετική από τη δική μας.

Τα βρέφη, ως ατελείς οργανισμοί, έχουν συχνά ξυπνήματα, που είναι απαραίτητα για την επιβίωσή τους καθώς έχουν ανάγκη να τρέφονται συχνά, να έχουν επαφή δέρμα με δέρμα για την συναισθηματική, ψυχολογική και οργανική ανάπτυξή τους. Επίσης, το να κοιμούνται για μικρά χρονικά διαστήματα τούς επιτρέπει να έρχονται σε συναισθηματική σύνδεση με τους γονείς, να αναπτύσσεται γρήγορα ο εγκέφαλός τους καθώς αποφεύγονται οι μεγάλες περίοδοι ύπνου, οι οποίες έχουν συσχετιστεί και με το Σύνδρομο Αιφνιδίου Βρεφικού Θανάτου.

Το να ξυπνά λοιπόν ένα μωρό συχνά μέσα στη νύχτα, αν δεν συντρέχουν παθολογικοί λόγοι, είναι απολύτως φυσιολογικό. Οι γονείς κουράζονται περισσότερο, όμως εκείνο έχει μία υγιή ανάπτυξη. Σωματική αλλά και συναισθηματική.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES