Διάβρωση δοντιών: Τροφές και ποτέ που την προκαλούν

Υγεία

Η διάβρωση δοντιών είναι η καταστροφή του σμάλτου, όχι εξαιτίας της τερηδόνας, αλλά εξαιτίας χημικών ή μηχανικών παραγόντων.

Η διάβρωση απασχολεί των 30% των ενηλίκων στην Ευρώπη και βρετανοί επιστήμονες ερεύνησαν ποιες τροφές και ποτά την προκαλούν.

Τα πιο «ένοχα» είναι το τσάι με γεύση φρούτων, ζεστό νερό με λεμόνι ανάμεσα στα γεύματα, αναψυκτικά, τα γλυκά και οι καραμέλες, αλλά και τα πατατάκια με αλάτι και ξύδι.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι για την κατάσταση δεν ευθύνεται μόνο το τι τρώει κάποιος, αλλά και πώς και πότε το τρώει.

Η διάβρωση επηρεάζει όλη την επιφάνεια του δοντιού, σε αντίθεση με την τερηδόνα, η οποία προκαλεί τρύπες. Η ανασκόπηση των δεδομένων έδειξε ότι η αυξημένη κατανάλωση μεταξύ των γευμάτων ήταν ο μεγαλύτερος παράγοντας κινδύνου, εν τούτοις οι ερευνητές διευκρινίζουν: «Η τακτική κατανάλωση όξινων ποτών με αργό ρυθμό ή η παραμονή τους στη στοματική κοιλότητα πριν την κατάποσή τους, επίσης αυξάνουν τον κίνδυνο διάβρωσης».

Επίσης, οι ερευνητές εικάζουν ότι η αύξηση των ποσοστών διάβρωσης των δοντιών οφείλεται στην αλλαγή της διατροφικής συμπεριφοράς παιδιών και ενηλίκων.

Ο κύριος συγγραφέας της μελέτης Δρ Saoirse O’ Toole δήλωσε: «Είναι γνωστό ότι μια όξινη διατροφή συνδέεται με διάβρωση των δοντιών, όμως η μελέτη μας δείχνει την επίδραση του τρόπου κατανάλωσης των όξινων τροφίμων και ποτών. Η μείωση της πρόσληψης διατροφικών οξέων μπορεί να είναι το κλειδί για την καθυστέρηση της εξέλιξης της διάβρωσης των δοντιών».

Το πιο ενδιαφέρον σημείο της έρευνας, είναι πως διαπιστώθηκε ότι ο ρυθμός διάβρωσης μειώθηκε στο μισό όταν τα ποτά καταναλώνονταν μαζί με τα γεύματα.

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES