Tαχινόπιτες σε 2 εκδοχές με 10’ προετοιμασίας

Μαγειρευουμε

4moms team , 27-03-2018

Η Funky Cook μας δίνει μία νόστιμη συνταγή για ταχινόπιτα και δύο εκδοχές της:

Ταχινόπιτες σε δυο εκδοχές

Χρόνος Προετοιμασίας: 10′

Χρόνος Ψησίματος: 30′

Βαθμός Δυσκολίας: Μέτριος

Μερίδες: 20 κομμάτια

Υλικά

Για τη ζύμη

400 gr. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

100 gr. αλεύρι που φουσκώνει μόνο του

8 gr. ξηρή μαγιά

1 κουταλάκι του γλυκού μαχλέπι

35 ml. Παρθένο Σησαμέλαιο ή ελαιόλαδο

1 κουταλιά της σούπας ζάχαρη

½ κουταλάκι του γλυκού αλάτι

285 ml. ζεστό νερό

Για τη γέμιση

300 gr. Ταχίνι

150 gr. ζάχαρη

Κανέλα

Εκτέλεση

Η ζύμη

Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνουμε 100 ml. από το ζεστό νερό και διαλύουμε τη ζάχαρη και τη μαγιά. Αφήνουμε 15 λεπτά σε ζεστό σημείο να ενεργοποιηθεί η μαγιά.

Σε ένα λεκανάκι βάζουμε τα άλευρα, τη μαγιά, το υπόλοιπο νερό, το λάδι και το αλάτι. Ζυμώνουμε μέχρι να έχουμε μια ελαστική απαλή ζύμη.

Αφήνουμε 20-30 λεπτά τη ζύμη στην άκρη, την οποίο σκεπάζουμε με μεμβράνη για να μην στεγνώσει.

Ταχινόπιτες εκδοχή 1η

Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8 ισόποσα κομμάτια περίπου 100 gr. το καθένα. Με τον πλάστη ανοίγουμε ένα λεπτό φύλλο απλώνουμε ταχίνι σε όλη την επιφάνεια και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.

Κλείνουμε σε ρολό, το στρίβουμε και το τραβάμε προσεκτικά ώστε να λεπτύνει και να μακρύνει, περίπου μισή φορά το μέγεθός του. Κόβουμε το στριφτάρι στη μέση και του δίνουμε το σχήμα του σαλίγκαρου.

Ραντίζουμε την επιφάνεια με νερό και πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.

Ταχινόπιτες εκδοχή 2η

Χωρίζουμε τη ζύμη σε δύο ισόποσα κομμάτια (περίπου 440 gr. το καθένα) και ανοίγουμε το κάθε κομμάτι σε μεγάλο, σχετικά λεπτό και μακρόστενο φύλλο 60*40 εκ.

Απλώνουμε τα 150 gr. από το ταχίνι, πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη σε όλη την επιφάνεια και κλείνουμε σε ρολό και κόβουμε σε κομμάτια 5 εκ.

Πιέζουμε με την παλάμη μας, την οποία έχουμε λαδώσει καλά,  να λεπτύνουν και αραδιάζουμε σε δίσκο ψησίματος που έχουμε στρώσει αντικολλητικό χαρί. Τέλος,πασπαλίζουμε με κανελοζάχαρη.

Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο για περίπου 30 λεπτά στους 175ο C.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES