H 25η Μαρτίου στο… σπίτι

Γενικώς & Αορίστως

Συμβαίνει συχνά στις εθνικές επετείους την παράσταση να κλέβουν τα βιντεάκια με τα παιδιά που ερωτώνται για το ποιά είναι η αφορμή που τιμάται αυτή η ημέρα. 

Παιδιά που για ώρες συμμετέχουν σε σχολικές γιορτές, ακούνε ποιήματα, λόγους, τραγούδια και μετά το μόνο που θυμούνται είναι απλά ότι έχασαν ώρες μαθήματος!

Οι εθνικές επέτειοι υπάρχουν για να συνδέουν το παρελθόν με το παρόν ώστε να προχωράμε στο μέλλον. Μια σταθερή αξία στις ρίζες μας που δίνει ώθηση στο να ανοίγουμε τα φτερά μας.

Ένα τραγούδι, ένα ωραίο κείμενο μπορεί καμιά φορά να τα πει όλα χωρίς να πει τίποτε. Χωρίς να κουράσει.

Είμαστε κι εμείς οι γονείς που θέλουμε συχνά να εξηγήσουμε αυτά τα ιστορικά γεγονότα στα παιδιά μας αλλά είτε δεν γνωρίζουμε (από την πολλή πληροφορία κάπου το χάσαμε κι εμείς στο πέρασμα των χρόνων), είτε θεωρούμε ότι όλα είναι ευθύνη του σχολείου.

Ακολουθεί λοιπόν μια μικρή επιλογή από κείμενα , τραγούδια, προτάσεις, που σχετίζονται με την 25η Μαρτίου και ίσως ανάμεσά τους να υπάρχει κάτι που να σας αρέσει και να θέλετε να μοιραστείτε με τα παιδιά σας.

Φτάνει να δημιουργήσετε μια ωραία στιγμή, μια παύση μέσα στο τρέξιμο της ημέρας, ώστε να μείνει στο μυαλό και ίσως και στο συναίσθημα αυτό που θέλετε να μοιραστείτε. Εννοείται πως δεν χρειάζεται να διαβάσετε ή να ακούσετε όλη τη λίστα που ακολουθεί. Μην μεταφέρετε μια …σχολική γιορτή στο σπίτι!!! Επιλέξτε κάτι που αρέσει σε εσάς και ταιριάζει στην ηλικία και τις προτιμήσεις-αντοχές του παιδιού .

Παλιά, πολύ παλιά….

Αρχικά η γιορτή είχε μόνο θρησκευτικό χαρακτήρα και αφορούσε στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου (την ανακοίνωση δηλαδή από τον Αρχάγγελο Γαβριήλ στη Μαρία για τη γέννηση του Χριστού) . Επειδή είχε μεγάλη σημασία αυτή η γιορτή για τον υπόδουλο ελληνισμό , καταλήξαμε να γιορτάζουμε και την επανάσταση του 1821 (παρότι αυτή είχε ξεκινήσει νωρίτερα) , την ίδια μέρα.

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου σε ιστορίες:

Περισσότερες και πιο …αφηγηματικές πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στη σειρά «Η πρώτη μου ιστορία» του Φ. Μανδηλαρά, σε εικον. της Ν. Καπατσούλια που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Παπαδόπουλος
http://www.epbooks.gr/search.asp?series=%CE%97%20%CE%A0%CF%81%CF%8E%CF%84%CE%B7%20%CE%BC%CE%BF%CF%85%20%CE%99%CF%83%CF%84%CE%BF%CF%81%CE%AF%CE%B1

Διαβάστε στο ανθολόγιο της β’ δημοτικού «Τα Ελληνάκια» της Ε. Φακίνου
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-B106/672/4472,20123/

Ή συντροφιά με μεγαλύτερα παιδιά τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονύσιου Σολωμού, στο ανθολόγιο της στ’ Δημοτικού
http://ebooks.edu.gr/modules/ebook/show.php/DSDIM-F113/323/2178,7993/ Αν θέλετε, ακούσετε

το από τη φωνή της Ειρήνης Παππά.

Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου σε στίχους και μελωδίες:

Ακούστε τα Ελληνάκια , σε στίχους του Οδυσσέα Ελύτη και μουσική του Μίκη Θεοδωράκη.

Τον «Τσάμικο», σε στίχους Νίκου Γκάτσου και μουσική Μάνου Χατζηδάκη

Και φυσικά εις ανάμνηση δικών μας σχολικών εορτών, την «Κλέφτικη ζωή» σε απόδοση Λ. Κηλαϊδόνη.

 

…Και το «να’ τανε το ’21» σε στίχους Σ. Τσώτου και μουσική Σ. Κουγιουμτζή


Η εθνική επέτειος της 25ης Μαρτίου, στην πόλη:

Σε έναν περίπατο στην Αθήνα, αναζητήστε την καμπάνα που χτύπησε και σήμανε την απελευθέρωση από τον τουρκικό ζυγό. Βρείτε τη στο εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου Ραγκαβά στην Πλάκα.
Όταν οι Τούρκοι αποχώρησαν και το φρούριο της Ακρόπολης παραδόθηκε στην Αθήνα, η καμπάνα ήχησε δυνατά. Μετά από χρόνια έγινε το ίδιο όταν απελευθερωθήκαμε από τους Γερμανούς.

Στο Πολεμικό Μουσείο υπάρχει ειδική ενότητα για την Επανάσταση του ’21 (με τη «χάρτα» του Ρήγα, επιστολές του Θ. Κολοκοτρώνη και ανάλογα έργα ζωγραφικής). Ανήμερα της εθνικής επετείου, θα είναι ανοιχτό.

Το Μουσείο της Ακρόπολης, ανήμερα της εθνικής επετείου θα παραμείνει ανοιχτό με ελεύθερη είσοδο για τις μόνιμες εκθέσεις και τις παράλληλες δράσεις (όπως αυτή της παρουσίασης πινάκων ζωγραφικής με θέμα τους Έλληνες του ’21).

Και τέλος τα σχετικά με το πρωτόκολλο:
Εάν μένετε στο κέντρο ή βρίσκεστε εκεί από νωρίς το πρωί, θα ακούσετε 21 χαιρετιστήριες βολές από το πυροβολείο του Λυκαβηττού. Στις 8 θα γίνει επίσημη έπαρση σημαίας στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, στις 10 στη Μητρόπολη θα γίνει η καθιερωμένη δοξολογία (θα ακουστούν πάλι 21 χαιρετιστήριες βολές από το Λυκαβητό). Με τη δύση του ήλιου, θα γίνει υποστολή της σημαίας που θα την ακολουθήσουν άλλοι 21 κανονιοβολισμοί.

Παναγιωτα Στρίκου
Παναγιωτα Στρίκου
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES