Γιε μου το μέλλον είναι τώρα. Καλωσήρθες στην εποχή της ρομποτικής

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Αγαπημένε μου Αχιλλέα,

Το μέλλον είναι τώρα. Και ας είσαι μόνον 5 χρονών. θα σου ακουστεί παράξενο αλλά στο χέρι σου είναι – και στο δικό μου να σε καθοδηγήσω – να το “αρπάξεις από τα μαλλιά”.

Κυριακή πρωϊ. Μπαίνω μέσα στο κλειστό Ολυμπιακό Γαλατσίου και ξάφνου αντικρύζω ορδές παιδιών. Βρίσκομαι “αντιμέτωπη” με 1230 αγόρια και κορίτσια χωρισμένα σε 265 ομάδες δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Στην ατμόσφαιρα “αιωρείται” ενθουσιασμός & αγωνία. Ο Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής από την WRO Hellas και την COSMOTE, ως στρατηγικό συνεργάτη, έχει μόλις ξεκινήσει…

Συναντώ ένα αγόρι στην ηλικία της αδελφής σου, 9 ετών. Μαζί με την ομάδα του από σχολείο της Βυτίνας έχουν σχεδιάσει επί χάρτου τη μετοίκηση τους στον Άρη. Έχουν κατασκευάσει την αποικία τους και με τις αυτοσχέδιες στολές τους είναι έτοιμοι προς απογείωση. Το μέλλον τους περιμένει! Προσφάτως διάβασα μια συνεντευξη του σπιυδαιου Έλληνα, Δημητρη Νανόπουλου. Έως το 2030 θα εχουμε τα πρωτα «φεγγαροπαιδα». Το 2030 θα γιορτάζουμε την αποφοίτηση σου απο το λύκειο. Την ενηλικίωση σου.

Λίγο πιο κάτω τα παιδιά του Γυμνασίου. Στέκομαι λίγο παραπάνω. Εδώ το θέμα είναι «Βυζαντινή Αυτοκρατορία και Επικοινωνίες «Φρυκτωρίες». Δεν καταλαβαίνω τι ακριβώς κάνουν, τους κοιτώ με θαυμασμό και ολίγον δέος. Εύχομαι σε λίγα χρόνια να μπορέσεις εσύ γιε μου να μου εξηγήσεις.  

Τα παιδιά του Λυκείου ασχολούνται με την Αειφόρο Ανάπτυξη και την Επιχειρηματικότητα. Τους χαζεύω για λίγο και αμέσως σκέφτομαι πως υπάρχει φως στο τούνελ. Αυτά τα παιδιά, μικρά και μεγάλα, είναι το μέλλον αυτής της χώρας. Εσύ Αχιλλέα είσαι το μέλλον αυτής της χώρας. Και όταν υπάρχει ενθουσιασμός, καινοτομια και δημιουργικότητα το μέλλον διαγράφεται λαμπρό! 

Στο βάθος του γηπέδου συμβαίνει κάτι συναρπαστικό. Βγάζω το κινητό και το απαθανατίζω. Ξέρω πως αυτά τα στιγμιότυπα θα σε ενθουσιάσουν. Ομάδες παιδιών παίζουν ποδόσφαιρο με τα ρομποτάκια τους. Ξέρεις Αχιλλέα μια μέρα μπορείς να φτιάξεις το δικό σου ρομποτάκι αυτό που θα βάζει τα τέλεια γκολ. Καλύτερα και από αυτά που έβαζε ο μπαμπάς! Ξέρεις ότι στο φετινό τουρνούα ποδοσφαίρου στους τελικούς ρομποτικής μπήκαν μέσα σε μια ημέρα 570 γκολ; Μέσα σε μια ημέρα μπήκαν τόσα γκολ όσα έχει βάλει ο Μέσι με μια ολόκληρη καριέρα στα πόδια του.

Μετά από αρκετές ώρες εξακολουθώ να βλέπω ακούραστα παιδιά γεμάτα ενθουσιαμό. Για κάποιους έρχεται και η δικαίωση. Ανεβαίνουν στο βάθρο του νικήτη.

Αλλά Αχιλλέα ακόμη και εάν δεν φτάσεις στο βάθρο του νικήτη, να θυμάσαι πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι είσαι εδω. Έχεις δημιουργήσει, έχεις κατακτησει ένα σκαλοπάτι ακόμη. Το μέλλον σου διαγράφεται λαμπρό…

ΥΓ: Αυτή η εμπειρία στους τελικούς Εκπαιδευτικής Ρομποτικής με οδήγησε να σε γράψω στους λιλιπούτειους μηχανικούς του STEM. Η χαρά σου ανείπωτη. Η εμπειρία στα πρώτα μαθήματα μοναδική. Συνέχισε να βαδίζεις σε αυτό το συναρπαστικό μονοπάτι που θα σε οδηγήσει στη βαθιά γνώση. Αυτήν που, με τη σειρά της, θα σε βοηθήσει να υπολογίσες, να εξετάσεις και τελικώς να καινοτομήσεις. Η εποχή της τεχνητής νοημοσύνης, άλλωστε, έρχεται “φορτωμένη” με υποσχέσεις, προκλήσεις και κινδύνους. Προετοιμάσου γι’ αυτήν, άνοιξε τα μάτια σου, τα αυτιά σου και το μυαλό σου. Οι καιροί αλλάζουν και μαζί τους και εμείς.

Μέσα από τα μάτια των παιδιών βλέπεις καλύτερα…

Περισσότερες πληροφορίες:  www.wrohellas.gr

http://stem.edu.gr

Για την Ιστορία:

Οι νικητές του διαγωνισμού:

Στο Δημοτικό, με θέμα «Εποικισμός στον Άρη», νικητές αναδείχτηκαν οι: Space Team από το Δημοτικό Θυμιανών Χίου, οι Crazy Builders από το 3ο Δημοτικό Hρακλείου Αττικής και οι Oxygenators από τα Εκπαιδευτήρια Γείτονα.

Επίσης, στην ανοιχτή κατηγορία του Δημοτικού «WeDo 2 ποδόσφαιρο», τις τρεις πρώτες θέσεις κατέκτησαν οι: Iron Maiden Ρομποτάκια, Christiano Ronaldo από το Γ΄Αρσάκειο Τοσίτσιο Δημοτικό Εκάλης και οι Lefo FC από το 10ο Δημοτικό Καλλιθέας.
Στο Γυμνάσιο, οι τρεις πρώτες ομάδες ήταν οι: Smart Moves, ΤΑΛΩΣ από το 2ο Γυμνάσιο Ιωαννίνων διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και Robots FC από το 13ο Γυμνάσιο Λάρισας.
Στο Λύκειο, για την θεματική «Αειφόρος Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα», νικητές αναδείχθηκαν οι: Ρομποτικές Αλχημείες – 12ο ΓΕΛ Πατρών, Θετικό, Φροντιστήρια Θετικό, Robotree Γυμνάσιο με Λυκειακές τάξεις.

Τα τελευταία χρόνια, ο WRO Hellas και η COSMOTE, ως στρατηγικός συνεργάτης, έχουν προσελκύσει, στους διαγωνισμούς ρομποτικής, πάνω από 11.500 μαθητές, ενώ στην Ολυμπιάδα Ρομποτικής του 2017, η χώρα μας κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο μαζί με άλλες διακρίσεις. Στόχος είναι μέσα από δράσεις να διαδοθεί η ρομποτική και η μεθοδολογία του STEM (Science-Technology-Engineering-Mathematics) στην Ελλάδα, αλλά και η διάκριση της χώρας μας στο εξωτερικό. 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES