Ακόμη ένας λόγος που τα νήπια δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση

Παιδιά

Νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Μόντρεαλ αποκαλύπτει ακόμη έναν λόγο που τα νήπια δεν πρέπει να βλέπουν τηλεόραση. Σύμφωνα με τη μελέτη 2.000 αρχείο γεννήσεων από το 1997 έως το 1998, ανακάλυψαν πως τα παιδιά που έβλεπαν τηλεόραση πολλές ώρες ως νήπια, στην εφηβεία τους παρέλειπαν το πρωινό γεύμα τους.

Οι ερευνητές ρώτησαν τους γονείς τους σχετικά με την παρακολούθηση τηλεόρασης και όταν τα παιδιά μπήκαν στην εφηβεία μίλησαν για τις διατροφικές τους συνήθειες.Από την ανάλυση των στοιχείων προέκυψε ότι, κάθε επιπλέον ώρα παρακολούθησης τηλεόρασης αποτελούσε προπομπό κακών διατροφικών συνηθειών. Οι έφηβοι που είχαν αναφέρει ότι έτρωγαν περισσότερες τηγανητές πατάτες, προμαγειρεμένα γεύματα, λευκό ψωμί, αναψυκτικά, φρουτοποτά, ενεργειακά ποτά, γλυκά και σνακ με ζάχαρη και αλάτι, συνήθιζαν να βλέπουν πολλές ώρες τηλεόραση από δύο ετών. 

Επίσης η πρώιμη έκθεση σε τηλεοπτικά προγράμματα μεταφραζόταν μετέπειτα σε λιγότερα πρωινά γεύματα τις ημέρες που τα παιδιά είχαν σχολείο (κατά 10%) και συντελούσε επίσης σε συνολικά περισσότερο χρόνο τηλεθέασης. Για κάθε επιπλέον ώρα τηλεθέασης, ο δείκτης μάζας σώματος αυξανόταν κατά 10% και τα παιδιά κατέβαλαν λιγότερη προσπάθεια στο σχολείο, επηρεάζοντας τις επιδόσεις και τις φιλοδοξίες τους. 

«Κατά την προσχολική ηλικία, οι γονείς χρησιμοποιούν την τηλεόραση ως ανταμοιβή και μέσο απόσπασης της προσοχής των παιδιών. Αντί τα νήπια σ’ αυτή την ηλικία να μαθαίνουν τον αυτοέλεγχο δέχονται ερεθίσματα που δεν μπορούν να επεξεργαστούν, ενώ εδραιώνεται η καθιστική συμπεριφορά που δεν απαιτεί σωματικό κόπο», εξηγούν οι ερευνητές.

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES