Γιατί εκείνη η ξανθιά τα είχε κάνει σαλάτα

SOUL by ΒΙΒΗ

Αφιερωμένο στην κυρία με τα κόκκινα μαλλιά που συνάντησα στο σχολείο πριν απο λίγες μέρες και την ρώτησα για την αλλαγή στα μαλλιά της.

Το χρειαζόμουν όσο τίποτα άλλο…. Γιατί εκείνη η ξανθιά τα είχε κάνει σαλάτα!

Ο εαυτός μας και τα μαλλιά μας, διάγουν βίους παράλληλους, λέει η ψυχοθεραπεύτρια Νάνσυ Χριστοφόρου. 

Οι διακυμάνσεις στον ένα βίο, ηθελημένα ή αθέλητα, είναι άμεσα συνδεδεμένες με τις διακυμάνσεις του άλλου, ενώ ταυτόχρονα επηρεαζόμαστε και από τον  ιδιαίτερο συμβολισμό και τη μυθολογία που σχετίζεται με το χρώμα,  το μήκος και το είδος, σγουρά ή ίσια, των μαλλιών. Οι αλλαγές στα μαλλιά, ή αντίθετα η άρνηση όποιας αλλαγής, μπορεί να σχετίζεται και με την ανάγκη προσαρμογής ή επιβολής σε ένα συγκεκριμένο περιβάλλον επαγγελματικό ή κοινωνικό. Η έντονη επιθυμία να αποκτήσουμε ένα κυριολεκτικά καινούριο κεφάλι, σηματοδοτεί συχνά την ανάγκη να αρχίσουμε μια καινούρια ζωή, με καινούρια …μυαλά και μαλλιά…

Δεδομένου ότι αυτά δεν μπορούμε ούτε να τα βάψουμε, ούτε να τα κόψουμε ώστε να τα διαμορφώσουμε όπως θέλουμε, εφαρμόζουμε αυτού του είδους τις επεμβάσεις στα μαλλιά μας, για ν’ ανεβάσουμε την αυτοπεποίθησή μας και το κέφι μας. Εννοείται βέβαια, ότι όλες αυτές οι διαδικασίες γίνονται κατά 90% ασυνείδητα.

Ασυνείδητα ή συνειδητά, τα μαλλιά είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτεται κάθε γυναίκα να αλλάξει όταν θέλει να “διορθώσει” κάτι στην ζωή της. Αυτό συμβαίνει γιατί οι περισσότερες απο όσες αποφάσισαν και προχώρησαν σε μια δραματική ανανέωση των μαλλιών τους, ένιωσαν πιο δυνατές απο πριν. Εγώ προσωπικά έχω κάνει τόσες αλλαγές στα μαλλιά που δεν θυμάμαι ποιό κεφάλι είχα πότε! Οι περισσότερες φίλες μου όμως είναι ακριβώς το αντίθετο, και αν είσαι και εσύ όπως εκείνες, πρέπει να σκεφτείς πως μια ριζοσπαστική αλλαγή στα μαλλιών σπάνια είναι επιτυχημένη χωρίς εκτεταμένο σχεδιασμό και ζύγισμα των πλεονεκτημάτων και των μειονεκτημάτων. Και φυσικά μην ξεχνάμε την συναισθηματική ταλάντευση που μπορεί να προκαλέσει.

Οι γυναίκες σχεδόν πάντα χρησιμοποιούμε τα μαλλιά όταν θέλουμε να αλλάξουμε την εμφάνιση μας. Η αλλαγή του χρώματος ή του κουρέματος είναι πολύ συνηθισμένη κατά την διάρκεια σημαντικών μεταβάσεων της ζωής, και ειδικά όταν υπάρχει κάποια διάλυση στο κάδρο (με μια σχέση σε πρώτο πλάνο).

Η ταυτότητα κάθε γυναίκας είναι το χρώμα των μαλλιών της. Η επιλογή ενός νέου χρώματος στα μαλλιά μπορεί να γίνει το όχημα για να έρθει η επιβεβαίωση του τέλους μιας εποχής. 

Χάρηκα για την κυρία με τα καινούργια κόκκινα μαλλιά, που στα δικά μου μάτια φάνηκε τόσο νέα και δυνατή!

 

Βιβή Μπασινά
Βιβή Μπασινά
Γιατί να κλαίμε όταν μπορούμε να γελάμε;
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES