Χούλα χουπ μωρό μου, χούλα χουπ σου λέω…

BODY by ΒΑΣΩ

Μου αρέσει πολύ να γνωρίζω νέους τρόπους άθλησης και όταν είδα πως γίνονται μαθήματα Hoop θέλησα να δοκιμάσω και να σας το ….συστήσω!

Η επίσκεψη στο DanceVacuum Centre of Performing Arts στο Χαλάνδρι για να γνωρίσω το Hoop, αλλά και τη μοναδική δασκάλα στην Ελλάδα Sunny Diz, ήταν πολύ ενδιαφέρουσα και μου δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσω ένα ξεχωριστό αλλά και ταλαντούχο κορίτσι.

H Sunny Diz είναι εξειδικευμένη δασκάλα hoop dance (certified Hoop Love Coach) και ασχολείται με τη διάδοση του hoop dance στην Ελλάδα από το 2010. Ξεκίνησε την εκπαίδευσή της στο Brighton της Μεγάλης Βρετανίας και συνέχισε παρακολουθώντας προγράμματα από τις μεγαλύτερες σχολές hoopdance στον κόσμο, όπως η Hoopgirl και η Hoopnotica. To 2012 ίδρυσε το Hoop it! με στόχο να μοιραστεί τις εμπειρίες της με ανθρώπους που αποζητούν το συνδυασμό της άσκησης με τη χαρά και το παιχνίδι. Πιστή στη δύναμη του παρόντος και με διάθεση για εξερεύνηση των δυνατοτήτων του ανθρώπινου σώματος, η Sunny διοργανώνει σεμινάρια, συμμετέχει με performances σε φεστιβάλ και διδάσκει hoop dance με έδρα την Αθήνα.

53a0b0cfcb00b_-_cos-01-hoola-hoop-xl

Είχα πολλές ερωτήσεις για το hoop καθώς δεν ήξερα καθόλου πως μπορείς να γυμναστείς με το στεφάνι και να έχεις και αποτελέσματα κιόλας!

Δείτε τι απάντησε η Sunny:

1.Τι είναι το hoop dance;

Το hoop dance είναι μια μέθοδος γυμναστικής που απευθύνεται στο παιδί που κρύβουμε όλοι μέσα μας. Είναι μια ήπια αερόβια άσκηση με τη χρήση στεφανιών (hoops) ειδικά για ενήλικες, που τονώνει το καρδιοαγγειακό σύστημα, ενδυναμώνει τους μύες και συνεισφέρει στην απώλεια βάρους με έναν μοναδικό και διασκεδαστικό τρόπο. Ταυτόχρονα βοηθά στη συγκέντρωση, το συντονισμό και την απόκτηση σωματικής, πνευματικής και ψυχικής ισορροπίας.

Τα τελευταία χρόνια έχει αποκτήσει φανατικούς οπαδούς σε ολόκληρο τον κόσμο, ως ένα δημιουργικό hobby, μια μέθοδος διατήρησης της φυσικής κατάστασης ή ακόμη ως τρόπος ζωής. Τα οφέλη του είναι αναρίθμητα. Με κάθε μάθημα, σεμινάριο ή ατομική προπόνηση βρίσκεις όλο και περισσότερα προτερήματα σε μια ζωή με hoops!

Girl Playing with Hula Hoop --- Image by © Royalty-Free/Corbis

Girl Playing with Hula Hoop — Image by © Royalty-Free/Corbis

  1. Ποια είναι η προέλευσή του; Είναι αρκετά διαδεδομένο στο εξωτερικό;

Το hoop dance έχει πολύ μακρά ιστορία. Πολλοί υποστηρίζουν ότι οι πρώτες ρίζες του βρίσκονται στην Αρχαία Ελλάδα, και στο παιχνίδι που ονομαζόταν «κρικηλασία», στο οποίο το παιδί με τη βοήθεια μιας μεταλλικής ράβδου οδηγούσε ένα ξύλινο στεφάνι.

Σαν μορφή χορού συναντάται σε πολλές φυλές Ιθαγενών της Αμερικής και της Αυστραλίας. Με τη χρήση ενός ή περισσότερων στεφανιών, φτιαγμένων από μπαμπού, οι ιθαγενείς αφηγούνταν ιστορίες, μιμούμενοι ζώα ή σύμβολα, ενώ στις φυλές αυτές ακόμη και τώρα ο χορός με στεφάνι γίνεται και μέρος τελετουργιών.

Στη σύγχρονη εκδοχή του, το hula hoop κατασκευάστηκε από την εταιρία Wham – O τη δεκαετία του 1950 και έγινε διάσημο σε όλο τον κόσμο σαν παιχνίδι, για μικρούς και μεγάλους.

Αυτό που σήμερα γνωρίζουμε ως σύγχρονο hoop dance ξεκίνησε στα τέλη της δεκαετίας του 1990. Η μεγαλύτερη όμως διάδοση του ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 2000 και μέχρι και σήμερα, όπου είναι αρκετά διαδεδομένο τόσο στην Αμερική και την Αυστραλία, όσο και την Ευρώπη, με διοργάνωση πολλών Hoop Conventions όπου συγκεντρώνονται hoopers απ’ όλο τον κόσμο.

hoop3

  1. Ποιες είναι οι κατευθύνσεις του hoop dance και ποιες οι διαφορές τους;

To hoop dance μπορεί να χρησιμοποιηθεί ως μορφή χορού και έκφρασης όταν ενσωματώνεται μέσα σε αυτό η έννοια της ροής, δηλαδή των κινήσεων και μεταβάσεων που δημιουργούν μια ολοκληρωμένη χορογραφία. Σε αυτή την κατεύθυνση ο χορευτής αποκτά έναν υπέροχο παρτενέρ και εξερευνά την κίνηση του σώματός του σε σχέση με το hula hoop, ένα αντικείμενο έξω από αυτόν.

Υπάρχει όμως και η κατεύθυνση του hoop dance fitness, στο οποίο το στεφάνι χρησιμοποιείται ως βασικό εργαλείο εκγύμνασης για όλο το σώμα (κορμός, χέρια, πόδια), με ιδιαίτερη έμφαση στους άνω και κάτω κοιλιακούς, εφόσον τα στεφάνια που χρησιμοποιούνται είναι πιο βαριά και μεγάλα


4.Γιατί κάποιος να κάνει hoop
dance;

To hoop dance είναι ο ιδανικότερος τρόπος να γυμναστεί κανείς διασκεδαστικά, ακούγοντας την αγαπημένη του μουσική. Ανεβάζει τη διάθεση, καθώς είναι ένα πολύχρωμο παιχνίδι, βοηθάει στην απόκτηση σωστής στάσης του σώματος, και ενισχύει την ισορροπία, καθώς χρησιμοποιεί το δεξί και αριστερό μέρος του σώματος και του εγκεφάλου. Επίσης τα μαθήματα hoop dance είναι η κατάλληλη ευκαιρία να χορέψει κανείς, να γνωρίσει καινούργιο κόσμο και να παίξει!

hoop2
5. Ποιο ήταν το δικό σου ερέθισμα;

Ξεκίνησα hoop dance στην Αγγλία, όπου έζησα για ένα διάστημα κάνοντας ένα μεταπτυχιακό στην Αρχιτεκτονική. Έχοντας πειραματιστεί πολλά χρόνια και διάφορα είδη χορού και γυμναστικής, συνειδητοποίησα από την πρώτη στιγμή που κράτησα στο στεφάνι στα χέρια μου ότι πέρα από μια εξαιρετική άσκηση για το σώμα, ήταν παράλληλα η ιδανικότερη ψυχοθεραπεία. Ο τρόπος με τον οποίο το hula hoop απαιτεί τη συγκέντρωση σου στο εδώ και το τώρα, σε κάνει να ξεχνάς τον γύρω κόσμο και να εστιάζεις μόνο στο σώμα σου. Αυτή είναι και η στιγμή που μπορείς να αισθανθείς τα περισσότερα πράγματα και να συνδεθείς πραγματικά με αυτά που έχουν σημασία για σένα.


6. Από ποια ηλικία μπορεί να ξεκινήσει κάποιος;

Καλό είναι τα παιδιά να ξεκινούν το hoop dance μετά τα 6, καθώς σε αυτή την ηλικία το σώμα μπορεί να ανταποκριθεί καλύτερα σε ένα νέο αντικείμενο. Υπάρχουν όμως και ασκήσεις για ακόμη μικρότερα παιδιά, που βοηθούν στο συντονισμό και την απόκτηση ισορροπίας.

Ένα όμως από τα βασικότερα προτερήματα του hoop dance είναι ότι δεν αναφέρεται σε συγκεκριμένη ηλικία, σωματότυπο ή προηγούμενη εμπειρία. Το μόνο που χρειάζεται κανείς για να ξεκινήσει είναι καλή διάθεση και πολύ χαμόγελο!


7. Είναι ακριβό χόμπυ;

Οι τιμές των μαθημάτων hoop dance δεν διαφοροποιούνται ιδιαίτερα από τα υπόλοιπα μαθήματα χορού ή γυμναστικής. Ένας μήνας μαθημάτων κοστίζει από 30-40 ευρώ και στο μάθημα υπάρχουν πάντα διαθέσιμα hoops για όλους.

Εάν όμως κάποιος δεν μπορεί να παρακολουθήσει μαθήματα, υπάρχει και η δυνατότητα της εξάσκησης στο σπίτι του, πάντα όμως με το κατάλληλο hoop.

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι υπάρχει μεγάλη διαφορά ανάμεσα σε ένα παιδικό hoop και ένα hoop ενηλίκων. Τα hoop των ενηλίκων είναι πάντα χειροποίητα, με ειδικές ταινίες και ειδικό βάρος και φτιάχνονται πάντα με παραγγελία, για το σωματότυπο του καθένα, ενώ τα παιδικά είναι πολύ μικρότερα. Ένα hoop ενηλίκων κοστίζει από 25-35 ευρώ.

hoop1
8. Που και πότε κάνεις μαθήματα Hoop dance αν θέλει κάποιος να παρακολουθήσει;

Για τη χρονιά 2016-2017 τα μαθήματα διαμορφώνονται ως εξής:

  • Δευτέρες 17:00-18:00 στο DanceMotion, Θέμιδος 6, Μαρούσι
  • Τρίτες 20:00-21:00 στο Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5 Ομόνοια
  • Πέμπτες 19:35-20:35 στο Quilombo, Σερβιών 8, Ακ. Πλάτωνος
  • Παρασκευές 14:30-15:30 στο DanceVacuum, Διογένους 42, Χαλάνδρι και

20:00-21:30 στο Loukoumi #10, Πλ. Αβησσυνίας Μοναστηράκι

Επίσης γίνονται και personal hoop sessions κατόπιν συνεννόησης με τηλέφωνο ή e-mail

Sunny Diz

Certified Hoop Love Coach

Στοιχεία Hoop it!

Website: www.hoopit.gr

E-mail: [email protected]

Facebook: https://www.facebook.com/hoopit.gr/

Youtube: https://www.youtube.com/channel/UCXJJlEtWUUNx53qNLh3ntrw

Instagram: hoopit_gr

Διεύθυνση: Ρομάντσο, Αναξαγόρα 3-5, Ομόνοια

Τηλ: 6974436716, 2167003327 (207)

 

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Η μαμά..

Η μαμά..

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η Έλσα Εξάρχου- Κεντέρη πολιτεύεται και θα θέλαμε πολύ να ψηφίζαμε στα Ιωάννινα!

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν  για τον καρκίνο του μαστού

Η καθηγήτρια Φυσικής Μαργαρίτα Μπάμπη και το Ε.Μ.Ε.Ι.Σ αγκάλιασαν τις γυναίκες και ενημέρωσαν για τον καρκίνο του μαστού

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

Η Αναστασία Κωστάκη,η πρώτη Ελληνίδα μπασκετμπολίστρια που έπαιξε στο WNBA μιλά στο 4moms

Είδαμε την “Βερβερίτσα”και το “Πιο δυνατός απο τον Σούπερμαν” μας άρεσαν;

Είδαμε την “Βερβερίτσα”και το “Πιο δυνατός απο τον Σούπερμαν” μας άρεσαν;

Ξαναβάζω τα παπούτσια του μπάσκετ για τον αγώνα της W.I.N Hellas

Ξαναβάζω τα παπούτσια του μπάσκετ για τον αγώνα της W.I.N Hellas

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις