Θηλασμός και σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων

Nutrition expert

Θηλασμός και σταδιακή εισαγωγή στερεών τροφίμων.

Εάν είσαι νέα μαμά και αναρωτιέσαι πως θα εντάξεις τις στερεές τροφές στο μωρό σου, ακολούθησε μαζί με τις συμβουλές του γιατρού σου και τις επιπλέον παρακάτω οδηγίες.

  • Μην ξεχνάς πως τον πρώτο χρόνο βασική τροφή αποτελεί πάντα το μητρικό γάλα. Όλα τα υπόλοιπα καθιστούν συμπληρωματική σίτιση.
  • Ωστόσο, μετά τους πρώτους 6 μήνες θηλασμού, αυξάνονται οι ανάγκες σιδήρου.

Επομένως,βάση και των διεθνών οδηγιών του παγκόσμιου οργανισμού υγείας ,χρειάζεται εμπλουτισμός της διατροφής τους σε μοσχάρι, κοτόπουλο, συκώτι και κατσικάκι (κατά προτίμηση όλα βιολογικά – ελευθέρας βοσκής).

  • Μπορείς να ξεκινήσεις εισαγωγή βρασμένων λαχανικών όπως καροτάκια σε φέτες ή μικρά κολοκυθάκια. Δοκίμασε να δώσεις μικρή ποσότητα κάθε φορά και για κάθε νέο τρόφιμο να αναμένεις 3 μέρες πριν εισάγεις το επόμενο, ώστε να παρατηρήσεις για τυχόν συμπτώματα αλλεργίας.
  • Με τον ίδιο τρόπο εισάγουμε σταδιακά τα κρεατικά και επιπλέον βρασμένα λαχανικά ή φρούτα. Μικρές ποσότητες κάθε φορά, αναμονή 3 ημερών και ποσότητα σύμφωνη πάντα με την επιθυμία και την αντίδραση του παιδιού.
  • Σε ότι αφορά την υφή, τα τρόφιμα μπορούν να μην είναι εντελώς αλεσμένα αλλά κομματιασμένα και “πιεσμένα”, ώστε το παιδί να εξοικειώνεται σταδιακά με τις υφές της τροφής.
  • Μην ξεχνάς, ότι για τον πρώτο χρόνο ενδιάμεσα των επιπλέον γευμάτων, τηρείς κανονικά τους θηλασμούς. Το μητρικό γάλα θα βοηθήσει εκτός των άλλων και στην πέψη της τροφής μέσω των ενζύμων που περιέχει.
  • Τέλος, τον πρώτο χρόνο μην εισάγεις στην διατροφή του παιδιού: αγελαδινό γάλα & μέλι. Το πεπτικό του σύστημα δεν είναι ακόμη έτοιμο γι αυτά τα τρόφιμα, οπότε καλύτερα να περιμένεις για αργότερα. Τον πρώτο χρόνο εστίασε στα παραπάνω και δώσε χρόνο στο παιδί να εξοικειωθεί. Κάθε μωρό θέλει τον δικό του χρόνο ώστε να συνηθίσει τα τρόφιμα και να προσαρμοστεί στις νέες δοκιμές.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES