Και όμως, η μυρωδιά του νεογέννητου που τόσο σου αρέσει, μπορεί να θεραπεύσει ακόμη και την κατάθλιψη. Επιστήμονες του Τμήματος Κλινικής Νευροεπιστήμης του Ινστιτούτου Karolinska στη Στοκχόλμη, διεξήγαγαν μία έρευνα σχετικά με το αν όντως η μυρωδιά του νεογέννητου έχει ευεργετική ιδιότητα.

Η ερευνητική ομάδα έδωσε σε 30 γυναίκες να μυρίσουν καπελάκια που προηγουμένως φορούσαν νεογέννητα μωρά. Την ώρα που εκείνες τα μύριζαν, οι επιστήμονες μελετούσαν το μυαλό τους σε μαγνητική κάμερα. Η διαδικασία επαναλήφθηκε όταν οι γυναίκες μύριζαν άλλες μυρωδιές.

Τα αποτελέσματα έδειξαν πως όντως η μυρωδιά του νεογέννητου μπορεί να επηρεάσει τον εγκέφαλο με τον ίδιο τρόπο που τον επηρεάζουν και τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία ψυχικών ασθενειών.

Ωστόσο, θα διεξαχθούν περεταίρω έρευνες ώστε να διαπιστώσουν γιατί γίνεται αυτό και ποια ουσία είναι αυτή που προκαλεί αυτή την ευφορία στον εγκέφαλό μας. Η μυρωδιά των νεογέννητων περιέχει σχεδόν 150 χημικές ουσίες, οπότε δε θα είναι ένα εύκολο εγχείρημα.

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES