Απαντήσεις στις πιο συχνές ερωτήσεις περί χορτοφαγίας

Διατροφή

4moms team , 23-02-2018

Ο διατολόγος – διατροφολόγος Πάρης Παπαχρήστος, στο MedNutrition απαντά στις πιο συχνές ερωτήσεις περί χορτοφαγίας.

Ποια είναι τα οφέλη από την υιοθέτηση μια χορτοφαγικής διατροφής;

Πριν δώσουμε την απάντηση στο ερώτημα αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε το εξής. Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί ένα μοντέλο διατροφής το οποίο έχει αρκετά κοινά στοιχεία με τη χορτοφαγία, ειδικά αν σκεφτεί κανείς οτι το κρέας και ιδίως το κόκκινο κρέας δεν συναντάται συχνά στη μεσογειακή διατροφή. Παράλληλα, στη βάση της μεσογειακής διατροφής βρίσκονται κυρίως φυτικές τροφές και στο εβδομαδιαίο διαιτολόγιο δεσπόζουν τα όσπρια, τα λαδερά και τα λαχανικά.

Έτσι, η απάντηση που προκύπτει στο ερώτημα αυτό είναι πως αν κάποιος ακολουθεί τη μεσογειακή διατροφή δεν θα έχει πολλά πρόσθετα οφέλη από την υιοθέτηση μιας χορτοφαγικής διατροφής καθώς και τα δυο πρότυπα διατροφής είναι εξίσου υγιεινά. Αντίθετα, αν κάποιος ακολουθεί μία δυτικού τύπου διατροφή με μεγάλη κατανάλωση κόκκινου, επεξεργασμένου, κρέατος και απουσία φυτικών τροφίμων τότε πράγματι θα έχει πολλά οφέλη στην υγεία του από την υιοθέτηση μια χοροφαγικής διατροφής.

Πώς θα αντικαταστήσω τις ζωϊκές πρωτεΐνες αν ακολουθήσω μια χορτοφαγική διατροφή;

Πράγματι, το πρώτο θρεπτικό συστατικό που απασχολεί κάποιον όταν στραφεί σε μία χορτοφαγική διατροφή είναι οι πρωτείνες. Όπως είναι γνωστό οι πρωτείνες φυτικής προέλευσης είναι χαμηλής βιολογικής αξίας καθώς δεν περιέχουν όλα τα απαραίτητα αμινοξέα σε επαρκείς ποσότητες.

Ωστόσο, ο συνδιασμός ορισμένων φυτικών τροφών όπως τα όσπρια με τα αμυλούχα μας παρέχει τις λεγόμενες «συμπληρωματικές πρωτείνες» των οποίων η διατροφική αξία είναι εφάμιλη με αυτή των ζωικών.

Ορισμένα παραδείγματα συμπληρωματικών πρωτεινών μπορείτε να δείτε παρακάτω:

Ρυζόγαλο

Ρεβυθόριζο

Φακόρυζο

Δημητριακά και γάλα

Όσπρια και ψωμί

Ψωμί και ταχίνι

Αυτό που αποτελεί νέο δεδομένο πάνω στις συμπληρωματικές πρωτεΐνες είναι πως υπάρχει η λεγόμενη «αποθήκη αμινοξέων». Αυτό πρακτικά σημαίνει πως η κατανάλωση αυτών των συνδυασμών δεν χρειάζεται να γίνεται ταυτόχρονα στο γεύμα αλλά μέσα στη μέρα.

Είναι η χορτοφαγική διατροφή υγιεινή;

Σύμφωνα με τις τελευταίες διατροφικές συστάσεις φαίνεται πώς όσον αφορά τις διατροφικές ελλείψεις αλλά και παθήσεις όπως οι αναιμία και η οστεοπόρωση τα ποσοστά εμφάνισης είναι ίδια τόσο για χορτοφάγους όσο και για αυτούς που ακολουθούν μια διατροφή που περιλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων.

Ωστόσο, στην περίπτωση ενός χορτοφάγου αυτό που παίζει καθοριστικό ρόλο για την διασφάλιση της υγείας και την αποφυγή ανεπαρκειών είναι η υιοθέτηση ενός εξατομικευμένου πλάνου διατροφής, με τους κατάλληλους συνδυασμούς τροφίμων που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του ατόμου.

Μπορεί να υπάρξει χορτοφαγία χωρίς ελλείψεις;

Η απάντηση στο ερώτημα αυτό είναι «Ναι»! Ένας χορτοφάγος μπορεί να αποφύγει τις ελλείψεις κυρίως για δύο λόγους. Αρχικά, με τους κατάλληλους συνδιασμούς προσλαμβάνει απαραίτητα θρετικά συστατικά και αξασφαλίζει την αυξημένη απορρόφηση τους. Δεύτερον,  φαίνεται πως ο ανθρώπινος οργανισμός έχει προσαρμοστικούς μηχανισμόυς ώστε να αποφέυγει τις ελλέιψεις αυτές.

Ως παράδειγμα θα σας αναφέρω το σίδηρο. Ένας χορτοφάγος εφόσον προσλαμβάνει σίδηρο από φυτικές πηγές, προσλαμβάνει μη αιμικό σίδηρο, ο οποίος έχει μικρότερο βαθμό απορρόφησης. Αρχικά, συνδυάζοντας τον με τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C μπορεί να αυξήσει την απορρόφησή του. Επιπροσθέτως, ο οργανισμός φαίνεται να προσαρμόζεται και να αυξάνει την ικανότητα απορρόφησης του σιδήρους αυτού, όπως και του ασβεστίου αντίστοιχα.

Έχει θέση η χορτοφαγική διατροφή στον πρωταθλητισμό;

Μιλώντας για πρωταθλητισμό γίνεται αντιληπτό πως οι απαιτήσεις σε ενέργεια και θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικά αυξημένες. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται κατάρτισή ενός διαιτολογίου από διαιτολόγο – διατροφολόγο και συνεργασία με την προπονητική ομάδα του αθλητή ώστε να καθοριστούν οι ανάγκες του και να γίνει σχεδιασμός ενός διατολογίου που να ανταποκρίνεται σε αυτές. Με τον τρόπο αυτό μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του αθλητή. Ωστόσο, είναι πιθανό να χρειαστεί και η λήψη κάποιων συμπληρωμάτων διατροφής.

Συμπέρασμα

Η μεσογειακή διατροφή αποτελεί το πιο υγιεινό μοντέλο διατροφής. Ωστόσο, μια κατάλληλα σχεδιασμένη χορτοφαγική διατροφή μπορεί να έχει εξίσου θετικές επιδράσεις την υγεία.

 

 Πάρης Παπαχρήστος: Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, M.Sc.

Ο Πάρης Παπαχρήστος είναι Διαιτολόγος Διατροφολόγος, M.Sc., ιδρυτής του πρώτου portal διατροφής σε Ελλάδα και Κύπρο, όπου διατηρεί ένα πολυδιαιτολογικό γραφείο στο Παγκράτι, παρέχοντας διαιτολογικές υπηρεσίες. Είναι συγγραφέας του πρώτου βιβλίου της σειράς medNutrition wellness, με τίτλο «Μύθοι και Αλήθειες στη διατροφή μας».

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES