Άραγε, τροφές που θεωρούμε υγιεινές, πόσο στα αλήθεια είναι ;

Nutrition expert

Άραγε, τροφές που θεωρούμε υγιεινές, πόσο στα αλήθεια είναι ;

 

Δεν είναι λίγα τα τρόφιμα που συχνά θεωρούνται ή προωθούνται – διαφημίζονται ως υγιεινές επιλογές, αλλά στην πραγματικότητα περιέχουν αρκετά λιπαρά ή πρόσθετη ζάχαρη με αποτέλεσμα να μην είναι και τόσο υγιεινά όσο πιστεύουμε.

 

Παραθέτουμε κάποια από αυτά και εστιάζουμε στα πιο δυνατά και αδύναμα σημεία τους :

 

Δημητριακά ολικής αλέσεως:

Ναι ,μεν περιέχουν αρκετές φυτικές ίνες ,επομένως μπορούν να αποτελούν μέρος μιας ισορροπημένης διατροφής, ωστόσο τα περισσότερα περιέχουν και αρκετή επεξεργασμένη ζάχαρη σε διάφορες μορφές: π.χ. σιρόπι καλαμποκιού ή γλυκόζης, κοινή ζάχαρη ή μίγμα τεχνητών γλυκαντικών (π.χ. ζαχαρίνη). Επίσης, περιέχουν στα συστατικά τους έλαια όπως: φοινικέλαιο ή άλλα σπορέλαια ή φυτικές μαργαρίνες καθώς και επεξεργασμένα φυτικά λιπαρά (π.χ. υδρογονωμένα λιπαρά).

Καλύτερα να προτιμήσουμε δημητριακά ολικής αλέσεως βιολογικά χωρίς προσθήκη ζάχαρης ή να αναμείξουμε νιφάδες βρώμης με ανάλατους ξηρούς καρπούς & αποξηραμένα φρούτα χωρίς ζάχαρη.

 

Μπιφτέκια γαλοπούλας:

 

Συνήθως περιέχουν λιγότερα λιπαρά από το κοινό Burger, ωστόσο συχνά περιέχουν αρκετά πρόσθετα λίπη από δέρμα πουλερικών ή από πρόσθετα φυτικά έλαια. Φυσικά, εφόσον παρασκευάσουμε μόνοι μας το μείγμα του κιμά (προσθέτοντας κιμά από φιλέτο πουλερικών, μυρωδικά και τριμμένα λαχανικά) , έχουμε εξασφαλίσει μία σαφώς πιο υγιεινή εκδοχή του.

 

Αποξηραμένα φρούτα:

 

Σαφώς , αποτελούν μια καλή εναλλακτική επιλογή γλυκίσματος. Ωστόσο, εάν περιέχουν πρόσθετη ζάχαρη, τότε μας υπερφορτώνουν με επιπλέον σάκχαρα και σε αυξημένη κατανάλωση (λόγω απότομης αύξησης σακχάρου αίματος και ακολούθως απότομης πτώσης του) μπορεί να μας προκαλέσουν αυξημένη διάθεση για περαιτέρω κατανάλωση γλυκών ή γενικότερα εντονότερη αίσθηση πείνας. Τα προτιμούμε χωρίς πρόσθετη ζάχαρη και τα καταναλώνουμε πάντα με μέτρο.

 

Μπάρες δημητριακών:

 

Μπορούν να αποτελέσουν μια καλή επιλογή σνακ σε περιόδους έντονης προπόνησης ή σε έντονη τάση γλυκού. Ωστόσο, συστήνεται να μην καταναλώνονται συχνά , καθώς επίσης προσδίδουν αποκλειστικά ζάχαρη σε μεγαλύτερα ποσά από όσο νομίζουμε και παράλληλα και αρκετά λιπαρά μέσα από προστιθέμενα έλαια.

 

Sushi:

 

Φτιάχνεται κυρίως από λευκό ρύζι το οποίο αυξομειώνει απότομα το σάκχαρο του αίματος (έχει δηλαδή υψηλό γλυκαιμικό δείκτη) και η πρωτεϊνη που περιέχεται στα rolls είναι μικρής ποσότητας. Επομένως, συνιστάτε να καταναλώνεται με μέτρο και να προτιμάτε να το συνοδεύετε με σασίμι που είναι φιλέτο ψαριού και συμπληρώνει την πρωτεΐνη του γεύματος.

 

Εν κατακλείδι , για να αποφύγουμε τις διατροφικές παγίδες, ας ρίχνουμε μια πιο προσεκτική ματιά στις ετικέτες των τροφίμων.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES