Γιατί να αποφεύγεις το σεξ πριν το τεστ ΠΑΠ

Υγεία

4moms team , 05-02-2018

Πριν κάνεις τεστ ΠΑΠ καλό είναι να αποφύγεις τις σεξουαλικές επαφές. Το τεστ Παπανικολάου ανιχνεύει τον καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και είναι απαραίτητη εξέταση για κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Ο λόγος που απαγορεύεται το σεξ πριν την εξέταση είναι επειδή τυχόν υπολείμματα σπέρματος, ίχνη λιπαντικού ή σπερματοκτόνου από το προφυλακτικό, άλλα κύτταρα πέραν αυτών του τραχήλου –για παράδειγμα από μύκητες ή βακτήρια– ή φλεγμονές στον τράχηλο αλλοιώνουν το δείγμα και καθιστούν το αποτέλεσμα της εξέτασης λιγότερο αξιόπιστο.

Σε περίπτωση που εκδηλωθούν συμπτώματα κολπικής λοίμωξης –συνήθως μία με δύο ημέρες μετά τη σεξουαλική επαφή– καλό θα είναι να αναβάλεις το τεστ Παπ για μερικές μέρες ώστε να αποφύγεις ένα ψευδώς θετικό ή αρνητικό αποτέλεσμα.

Επίσης, το τεστ Παπ δεν πρέπει να γίνεται όταν υπάρχει κολπική αιμορραγία –λόγω περιόδου ή οποιασδήποτε άλλης αιτίας– και αν δεν έχουν μεσολαβήσει τουλάχιστον 48 ώρες μετά από τη χρήση προϊόντων κολπικού καθαρισμού ή ενδοκολπικής φαρμακευτικής αγωγής, καθώς οποιαδήποτε ξένη ουσία μπορεί να αλλοιώσει το δείγμα

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES