4 προβλήματα στον ύπνο του μωρού σας και πώς να τα αντιμετωπίσετε

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

Αν το μωρό σας αντιμετωπίζει προβλήματα στον ύπνο του και δεν κοιμάστε και εσείς καλά, τότε να ξέρετε πως δεν είστε μόνοι σας. Είτε δυσκολεύονται να κοιμηθούν, είτε αρνούνται, είτε απλά θέλουν να τα νανουρίζετε με τις ώρες, το αποτέλεσμα είναι πως κουράζεστε και οι δύο.

Τα πιο συχνά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι νέοι γονείς με τον ύπνο του μωρούς τους είναι τα εξής:

1.Κοιμούνται παντού εκτός από το σπίτι: Αν κοιμούνται στο αυτοκίνητη οή τη βόλτα, τότε μάλλον δεν κοιμούνται αρκετά στο σπίτι. Παρατηρήστε μερικές ημέρες τον ύπνο τους καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας ώστε να δείτε τι συμβαίνει και μην αγνοείται τα σημάδια της νύστας. Ίσως το πάτε βόλτα πολύ κοντά στην ώρα ύπνου του και όταν κοιμάται στο καρότσι ή το αυτοκίνητο και μετά το ξυπνάτε, χαλάει όλο το πρόγραμμα του ύπνου του.

2.Κοιμάται εύκολα αλλά λίγο: Κοιμάται γρήγορα αλλά ξυπνά σε μισή ώρα; Μπορεί να φταίνε εξωγενείς παράγοντες όπως η θερμοκρασία, κάποιος θόρυβος, φως ημέρας ή απλά δεν καταφέρνει να κοιμηθεί και πάλι αφού ξυπνά. Αν κοιμάται λίγο μην προσπαθήσετε να το κουράσετε πριν τον ύπνο, καθώς έρευνες έχουν δείξει πως τα πολύ κουρασμένα μωρά δεν κοιμούνται καλά ή συνεχόμενα. Ελέγξτε το περιβάλλον του και προγραμματίστε την ώρα ύπνου του σύμφωνα με τις συμβουλές του γιατρού σας.

3.Κοιμάται πάντα σε συγκεκριμένη ώρα: Αυτό δεν είναι ακριβώς πρόβλημα, αλλά μπορεί να σας δυσκολέψει σε κάποιο ταξίδι. Προσπαθήστε να διατηρείτε το πρόγραμμα όπου και αν είστε. Πάρτε ένα αντικείμενο από το σπίτι, μία κουβέρτα ή ακόμη και ένα νανούρισμα ή μουσική που ακούει ώστε αν το ταξίδι έχει πολύ θόρυβο ή φως, να μην το επηρεάσει. Αν το μωρό σας αποκοιμιέται μόνο στην αγκαλιά σας ή όταν νιώθει τη δόνηση του αυτοκινήτου, τότε τα πράγματα δυσκολεύουν. Δεν υπάρχει κάποια συμβουλή που να μπορεί να εφαρμοστεί σε όλα τα μωρά. Η μία, αναφέρει να το βάλετε να ξαπλώσει και ας κλαίει. Να μην το σηκώσετε παρά μόνο να μπαίνετε στο δωμάτιο ανά 5’ και να του μιλάτε ώστε να νιώθει ασφαλής. Θα σας πάρει μερικές ημέρες όμως σύντομα θα τα καταφέρετε να το κοιμίζετε έτσι. Αν ωστόσο μετά από αρκετές ημέρες συνεχίζει το μωρό να κλαίει πολύ, τότε δοκιμάστε άλλες τεχνικές όπως να το πάρετε αγκαλιά και να περπατήσετε στο δωμάτιο ή στο σπίτι ενώ του μιλάτε.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES