Οι 5 φράσεις που δεν πρέπει να λες στο παιδί

Παιδιά

Μπορεί να είστε θυμωμένοι, εκνευρισμένοι ή στεναχωρημένοι, όμως υπάρχουν μερικές φράσεις που μπορεί να τις λέμε εν βρασμώ, όμως πληγώνουν το παιδί και ‘μένουν’ λειτουργώντας αρνητικά στον ψυχισμό του.

-Γιατί δεν έμοιασες στον αδελφό σου; : Αντιμετωπίστε ισότιμα τα παιδιά και μην τα βάλετε σε διαδικασία σύγκρισης ή ανταγωνισμού. Το κάθε ένα έχει τη δική του προσωπικότητα, προτερήματα και ελαττώματα.

-Σταμάτα να το κάνεις γιατί θα σε αφήσω μόνο σου: Ο μεγαλύτερος φόβος των παιδιών είναι να τους εγκαταλείψουν οι γονείς τους, οπότε μην τροφοδοτείτε αυτό τον φόβο.

Μόλις έρθει ο μπαμπάς/μαμά θα δεις τι θα γίνει: Αν απειλείτε μένοντας στα λόγια μετά από λίγο το παιδί θα σας αψηφά, καθώς γνωρίζει πως δε θα το τιμωρήσει όταν γυρίσει. Ωστόσο, μην μεταθέτετε την ευθύνη της τιμωρίας στον άλλον γονιό.

-Είσαι κακομαθημένο: Αν του λέτε κάθε φορά πως είναι κακομαθημένο, τότε σίγουρα θα γίνει ένα τέτοιο. Εξετάστε τα αίτια της συμπεριφοράς του με ηρεμία και χωρίς να του βάζετε ταμπέλες.

-Αν δεν το κάνεις θα δεις τι θα γίνει: Μην το τρομοκρατείτε και το αναγκάζετε να σας ακούει απλά επειδή σας φοβάται. Πρέπει να μάθει να αντιλαμβάνεται τον λόγο που του λέτε κάτι να κάνει ή γιατί όχι.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES