Step Up & Speak Up. Η ώρα είναι τώρα. Οι γυναίκες διεκδικούν

MIND by ΑΜΑΛΙΑ

Το 2018 προμηνύεται μια χρονιά με έντονο άρωμα γυναίκας. Ξεκίνησε το 2017 με το #womensmarch,  γυναίκες κάθε λογής βγήκαν στους δρόμους διεκδικώντας ίσες ευκαιρίες, συνεχίστηκε με το #MeToo την καμπάνια των λαμπερών γυναικών του Χόλυγουντ ενάντια στη  σεξουαλική παρενόχληση. Πως, όμως, το κίνημα από ευχολόγιο θα γινόταν ένα κίνημα δράσης; Κάπου εκεί ήρθε το #TimesUp. Γυναίκες από διαφορετικούς χώρους, και όχι μονον από το Χόλυγουντ, ενώνουν τις φωνές τους ενάντια στη σεξουαλική παρενόχληση εντός του εργασιακού χώρου. Στόχος είναι και η νομική προστασία των γυναικών.

Τα κινήματα που ξεπηδούν, οι ακτιβίστριες που δρουν ανά τον κόσμο, οι φωνές λαμπερών γυναικών για ίση μεταχείριση που πληθαίνουν, η επιλογή του περιοδικού TIME ως προσώπου της χρονιάς γυναικών που έσπασαν τη σιωπή τους, η συμβολική διαμαρτυρία των γυναικών στις φετινές Χρυσές Σφαίρες με τα μαύρα φορέματα και τις φλογερές ομιλίες, όλα συγκλίνουν σε μια τάση αφύπνισης. Ακόμη και εάν πρόκειται για δράσεις που κινούνται ανάμεσα στη ματαιοδοξία και την αναζήτηση νοήματος δεν παύουν να τραβούν την προσοχή και να αλλάζουν την ατζέντα. Φέρνουν στο επίκεντρο της συζήτησης θέματα που είχαμε χρόνια κρύψει κάτω από το χαλί.

Κάπου εδώ επιτρέψτε μου να παραθέσω ένα προσωπικό βίωμα. Και μόνον ως τέτοιο να διαβαστεί. Πάντοτε δούλευα ανάμεσα σε άντρες. Άντρες ακαδημαϊκούς, άντρες αθλητές, άντρες πολιτικούς, άντρες δημοσιογράφους. Έπρεπε να δουλέψω σκληρά, να προσπαθήσω διπλά για να αποδείξω τα αυτονόητα. Ενίοτε να υποστώ σεξιστικά σχόλια και συχνά χλευαστικά υποτιμητικά σχόλια του τύπου τι ξέρεις και εσύ από μπάλα, από πολιτική, από διαπραγμάτευση, κ.ο.κ. Βρήκα τον τρόπο να μετατρέψω τις “αδυναμίες” μου σε δυνατά σημεία. Τα κατάφερα χωρίς να εκχωρήσω ίχνος αξιοπρέπειας. Πάλεψα για τις απόψεις μου, ύψωσα τη φωνή μου, πίεσα για τις θέσεις μου. Καθημερινώς και επιμόνως. Τα τελευταία χρόνια δουλευω μόνο με γυναίκες. Ναι όλες μαζί μπορούμε καλύτερα αλλά και εκεί τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Έχουμε στο DNA μας οι γυναίκες εγγεγραμμένους κώδικες που μερικές φορές και υπό συγκεκριμένες συνθήκες δυσκολεύουν τις μεταξύ μας συνεργασίες. Που θέλω να καταλήξω; Πως σε πολλές δυτικές κοινωνίες έχουμε τη δυνατότητα εμείς οι γυναίκες να επιλέγουμε το δρόμο μας, να ορίζουμε εν πολλοίς την τύχη μας. Έστω και εάν αυτό συνεπάγεται σκληρή δουλειά και διεκδίκηση των αυτονόητων. Δεν ισχύει, όμως, το ίδιο για όλες τις κοινωνίες.

Από τα κορίτσια της Αφρικής που ακρωτηριάζονται σε μικρή ηλικία, από τις γυναίκες στη Μέση Ανατολή που βιάζονται και υφίστανται κακουχίες, από τα κοριστίστικα χαμόγελα που βιαίως μετατρέπονται σε βλέμματα απαθή και κενά στις υποανάπτυκτες χώρες. Τα στοιχεία που ακολουθούν μπορεί να περιέχουν αριθμούς αλλά πίσω από κάθε αριθμό βρίσκεται το πρόσωπο ενός κοριτσιού. Περίπου 700 εκατομμύρια γυναίκες παντρεύτηκαν όταν ήταν κάτω από 18 χρονών, συνήθως σε άνδρες πολύ μεγαλύτερους σε ηλικία. Η UNICEF εκτιμά ότι 130 εκατ. κορίτσια παγκοσμίως έχουν υποστεί ακρωτηριασμό των γυναικείων γεννητικών οργάνων, το 80% των 800.000 ανθρώπων που διακινούνται ετησίως είναι κορίτσια και ότι το 50% όλων των σεξουαλικών επιθέσεων γίνονται, επίσης, σε κορίτσια ηλικίας κάτω των 16 ετών.

Για αυτό #StepUp to #SpeakUp. Σήκωσε το ανάστημα σου, ύψωσε τη φωνή σου. Κάθε γυναίκα χρειάζεται να μιλήσει για τη δική της αλήθεια. Όποια και εάν είναι, όπου και εάν απευθύνεται. Ξεχνάμε πως κουβαλάμε μέσα μας την πιο ορμητική δύναμη. Τη δύναμη της μητρότητας. Αυτή τη δύναμη που χρειάζεσαι για να κυοφορήσεις, να γεννήσεις, να γαλουχήσεις. Να βάλεις κάποιον άλλον πάνω από τον εαυτό σου χωρίς να περιμένεις τίποτα από αυτόν. Με την ορμή αυτής της δύναμης μπορούμε να διεκδικήσουμε το δικαίωμα να είμαστε ίσες ανάμεσα σε ίσους. Είτε πρόκειται για την επαγγελματική μας εξέλιξη, το μισθό μας, την προσωπική μας ευημερία, την επιβίωση ή και την ψυχική ηρεμία. Είναι επιτακτική ανάγκη να μάθουμε στα κορίτσια μας πως κανένας δεν μπορεί να τους στερήσει το δικαίωμα της επιλογής. Κάθε γυναίκα, κάθε άνθρωπος έχει το δικαίωμα να επιλέγει, να διεκδικεί, να “υψώνει” τη φωνή. Και ξέρετε κάτι εάν ενώσουμε όλες τις φωνές μας ίσως και να αλλάξει κάτι ακόμη στις πιο απομακρυσμένες γωνιές αυτού του κόσμου.

YΓ: Δεν θα ήταν μια ευχαριστη εκπληξη να βλέπαμε γνωστές ελληνίδες να μιλούν ανοιχτά για αυτά τα θέματα, να διεκδικούν καλύτερες συνθήκες για όλες τις γυναίκες εκεί έξω, να χρησιμοποιούν τη λάμψη τους και να δρουν;

 

 

Αμαλία Κυπαρίσση
Αμαλία Κυπαρίσση
Είμαστε αυτό που σκεφτόμαστε
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

Χαστούκι στην αξιοπρέπεια

Χαστούκι στην αξιοπρέπεια

BabyDiaries: Τι περιμένεις; Τι να περιμένω; Το τραμ το τελευταίο; Μωρό περιμένω!

BabyDiaries: Τι περιμένεις; Τι να περιμένω; Το τραμ το τελευταίο; Μωρό περιμένω!

Ένας κόσμος γεμάτος μουσική για τους δυσλεξικούς με τη μέθοδο Tomatis

Ένας κόσμος γεμάτος μουσική για τους δυσλεξικούς με τη μέθοδο Tomatis

Κατάλληλο κάτω των 18. Ένα Φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις

Κατάλληλο κάτω των 18. Ένα Φεστιβάλ που δεν πρέπει να χάσεις

Μια θεατρική παράσταση, μια βόλτα στο Μεξικό & ένας βυζαντινός περίπατος

Μια θεατρική παράσταση, μια βόλτα στο Μεξικό & ένας βυζαντινός περίπατος

Κουράστηκα μαμά, είμαι δυσλεξική όχι χαζή: ιστορίες καθημερινής τρέλας.

Κουράστηκα μαμά, είμαι δυσλεξική όχι χαζή: ιστορίες καθημερινής τρέλας.

Η λέξη της χρονιάς και ο δεκάλογος του τοξικού ανθρώπου

Η λέξη της χρονιάς και ο δεκάλογος του τοξικού ανθρώπου

Παιδεία δεν είναι τα πτυχία αλλά η αισθητική μας

Παιδεία δεν είναι τα πτυχία αλλά η αισθητική μας

3 δράσεις, 3 στάσεις σε μια μέρα

3 δράσεις, 3 στάσεις σε μια μέρα