ΚΕΕΛΠΝΟ: Μετράμε σχεδόν 1.000 κρούσματα ιλαράς

Υγεία

Στα 968 ανέρχονται πλέον τα καταγεγραμμένα κρούσματα ιλαράς, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ.

Οι λοιμωξιολόγοι του κέντρου παραμένουν σε επιφυλακή και δηλώνουν πως τα κρούσματα θα αυξηθούν προς το τέλος του χειμώνα. Τα περισσότερα κρούσματα παρατηρούνται στη Νότια Ελλάδα, σε μικρά παιδιά από κοινότητες Ρομά να αποτελούν τους περισσότερους ασθενείς. Άλλωστε, τα δύο θύματα που κατέληξαν ήταν Ρομά και πρόκειται για ένα βρέφος και έναν έφηβο που δεν είχαν εμβολιαστεί.

Σύμφωνα με τη μελέτη του ΚΕΕΛΠΝΟ:

– Η πλειοψηφία των περιστατικών αφορά σε Έλληνες – μόλις το 9% των δηλωθέντων κρουσμάτων ήταν αλλοδαπής υπηκοότητας.

– Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα ιλαράς, τα 745 κρούσματα (77%) αφορούσαν σε παιδιά ηλικίας 0-14 ετών, με τον μεγαλύτερο αριθμό των κρουσμάτων να ανήκει στην ηλικιακή ομάδα 1-4 ετών.

– Άλλα 115 κρούσματα (12%) ήταν βρέφη ηλικίας μικρότερης του 1 έτους. Η πλειοψηφία των κρουσμάτων Ρομά ελληνικής υπηκοότητας ήταν παιδιά ηλικίας 0-14 ετών (90%) και κυρίως παιδιά ηλικίας 1-9 ετών.

– Οκτώ στους δέκα που νόσησαν με ιλαρά δήλωσαν πως ήταν ανεμβολίαστοι και ποσοστό 10% ανέφερε πως είχε ιστορικό ατελούς εμβολιασμού έναντι της νόσου.

– Σχεδόν έξι στους δέκα χρειάστηκε να νοσηλευτούν, ενώ ένας στους δέκα παρουσίασε επιπλοκές από την ιλαρά. Από τα 968 δηλωθέντα κρούσματα, τα 539 κρούσματα (56%) νοσηλεύτηκαν.

– Από τα 968 κρούσματα, τα 114 κρούσματα (11,8%) παρουσίασαν επιπλοκές (2 εγκεφαλίτιδα, 56 πνευμονία/πνευμονίτιδα, 5 κερατίτιδα, 12 βρογχίτιδα, 26 ωτίτιδα, 13 ήπια ηπατική διαταραχή).

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES