Πότε ξεκινάνε τα σχηματίζονται τα χαρακτηριστικά στο έμβρυο

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

Σίγουρα έχεις αναρωτηθεί πότε θα ξεκινήσει να σχηματίζεται το προσωπάκι του.

Στις 6 πρώτες εβδομάδες το έμβρυο έχει κάποια χαρακτηριστικά του προσώπου του και αρχίζουν να δημιουργούνται τα τόξα για τις σιαγόνες του.

Στην 7η εβδομάδα έχει ήδη στόμα, γλώσσα, μάτια, αμφιβληστροειδή και έχουν ξεκινήσει να σχηματίζονται τα αυτιά και η μύτη.

Στην 8η εβδομάδα τα ρουθούνια, η μύτη και το πάνω χείλος είναι έτοιμα, ενώ ξεκινά να φαίνεται το πηγούνι του, οι νεογιλοί δοντιών και οι σιαγόνες.

Στην 10η εβδομάδα υπάρχει το εξωτερικό μέρους του αυτιού και ξεκινά ο σχηματισμός του μέσου ωτός που ευθύνεται για την ακοή και την ισορροπία.

Στο τέλος του πρώτο τριμήνου τα μάτια του μωρού θα έχουν μετακινηθεί στη ‘σωστή’ θέση και τα βλέφαρά του θα είναι κλειστά έως την 30η εβδομάδα. Στην 20η εβδομάδα το έμβρυο αποκτά φρύδια και βλεφαρίδες.

Η περίοδος από την 4η έως τη 10η εβδομάδα είναι πολύ σημαντική καθώς  το μωράκι σας αναπτύσσει το πρόσωπό του και το σώμα του. Μέχρι το τέλος της 10ης εβδομάδας τα όργανα του μωρού θα έχουν σχηματιστεί και θα ξεκινήσουν να λειτουργούν, με εξαίρεσε τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό που θα συνεχίσουν να αναπτύσσονται καθ’ όλη τη διάρκεια της κύησης.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES