Τα παιδιά έως 4 ετών περνούν 2 ώρες καθημερινά μπροστά σε οθόνες

Παιδιά

Έρευνα από την εταιρεία τεχνολογίας Common Sense Media,  μελέτησε την πρόσβαση που έχουν στην τεχνολογία τα παιδιά έως 8 ετών. Σκοπός  τους ήταν να δουν κατά πόσο αλληλεπιδρούν τα παιδιά σήμερα με την τεχνολογία αλλά και το πώς διαμορφώνονται οι συνήθειες σχετικά με αυτήν ανά τα χρόνια. Συνδυάζοντας διάφορες μελέτες από το 2011 έως το 2013 βρήκαν πως η επαφή με την τεχνολογία ξεκινά από πολύ νωρίς.

Αναλυτικότερα, τα παιδιά 2 έως 4 ετών περνούν 2,5 ώρες μπροστά σε οθόνη και από τα 5 έως τα 8, κάτι παραπάνω από 3 ώρες. Περίπου οι μισοί από τους γονείς ανέφεραν πως συχνά η τηλεόραση παίζει στο βάθος, κάτι το οποίο πρακτικά σημαίνει πως τα παιδιά είναι πιο εύκολο να αφαιρεθούν σε αυτή όταν κάνουν κάτι ή είναι συγκεντρωμένα.

Η πλειοψηφία των γονέων που έλαβαν μέρος στην έρευνα δήλωσαν πως ανησυχούν πως τα παιδιά τους θα δουν βίαιες ή σεξουαλικές σκηνές στην τηλεόραση και αυτό θα μεταφραστεί στην κοινωνική τους συμπεριφορά αργότερα. Φυσικά, κάτι τέτοιο δεν είναι αβάσιμο καθώς τα παιδιά που έχουν οικειοποιηθεί με σκηνές βίας είναι πολύ πιθανό να αναπτύξουν με τη σειρά τους μία βίαιη συμπεριφορά.

Πόση τηλεόραση είναι καλό να βλέπουν τα παιδιά

Η American Academy of Pediatrics αναφέρει  πως παιδιά έως 18 μηνών δεν πρέπει να έχουν καμία επαφή με την τεχνολογία, εκτός εκτάκτων περιπτώσεων όταν πχ. πρέπει να κάνουν βιντεοκλήση με ένα μέλος της οικογένειάς του που είναι μακριά.

Παιδιά από 18 έως 2 ετών αναφέρει πως πρέπει να περνούν πολύ λίγη ώρα μπροστά σε οθόνη και μόνο με κάποιον γονέα να είναι παρών.

Τέλος, παιδιά 2 έως 5 ετών πρέπει να έχουν περιορισμένη πρόσβαση στην τηλεόραση και πάντα με κάποιον ενήλικα που θα προσέχει τι βλέπουν.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES