Ο «ύπουλος» τρόπος που μας παχαίνει ο καφές

Υγεία

Μπορεί να έχει πολλά οφέλη για την υγεία, όμως μας παχαίνει «ύπουλα». Ακόμη και αν τον πίνουμε σκέτο, χωρίς ζάχαρη και γάλα, υπάρχει τρόπος να πάρουμε περιττές θερμίδες. Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ αποκάλυψαν πως ο καφές εξασθενίζει την ικανότητα να αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του γλυκού, με αποτέλεσμα να επιζητούμε όλο και περισσότερο τη ζάχαρη και τα γλυκά και να εντείνονται οι λιγούρες.

Οι ερευνητές κατέληξαν στη διαπίστωση αυτή έπειτα από πείραμα στο οποίο συμμετείχαν 107 ενήλικες, οι οποίοι χωρίστηκαν τυχαία σε δύο ομάδες. Η μία ομάδα κατανάλωσε καφέ με περιεκτικότητα 200 mg καφεΐνης, ενώ η δεύτερη καφέ χωρίς καφεΐνη και με προσθήκη κινίνης, μια ουσία που προσέδωσε στο ρόφημα ελαφρώς πικρή γεύση όπως αυτή του καφέ. Και στις δύο περιπτώσεις προστέθηκε στον καφέ μια ποσότητα ζάχαρης, όμως οι συμμετέχοντες δεν γνώριζαν εάν πίνουν το καφεΐνούχο ρόφημα ή τον ντεκαφεΐνέ.

Όταν ζητήθηκε από τους συμμετέχοντες να αξιολογήσουν πόσο γλυκιά γεύση είχε ο καφές τους, όσοι ήπιαν τον καφέ με καφεΐνη βαθμολόγησαν το ρόφημα ως λιγότερο γλυκό. Σε δεύτερη φάση, όταν οι δύο ομάδες κατανάλωσαν ένα διάλυμα με ζάχαρη μετά τον καφέ, και πάλι όσοι είχαν πιει τον καφέ που περιείχε καφεΐνη δήλωσαν ότι η γεύση του ήταν λιγότερο γλυκιά.

Όπως εξηγούν οι ερευνητές, η καφεΐνη μπλοκάρει τους υποδοχείς αδενοσίνης στον εγκέφαλο, με στόχο να εντείνει την εγρήγορση. Όταν όμως οι υποδοχείς αδενοσίνης δεν ενεργοποιούνται μειώνεται ταυτόχρονα η ικανότητα αντίληψης της γλυκιάς γεύσης, κάτι που μπορεί να μας οδηγήσει να προσθέσουμε ζάχαρη σε ό,τι τρώμε ή πίνουμε και γενικώς να έχουμε εντονότερη λιγούρα για κάτι γλυκό.

«Όταν πίνουμε καφέ αλλάζει ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τις γεύσεις» αναφέρει ο βασικός συντάκτης της μελέτης, Ρόμπιν Ντάντο. «Έτσι, αν φάμε κάτι αμέσως αφού πιούμε καφέ ή καταναλώσουμε κάποιο άλλο προϊόν με καφεΐνη, αντιλαμβανόμαστε τη γεύση του διαφορετικά».

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES