Βάλε αλάτι να νοστιμίσει!!

Διατροφή

4moms team , 05-12-2017

«Βάλε αλάτι να νοστιμίσει», είναι μια προτροπή που θα ακούσετε συχνά τους έμπειρους μάγειρες να λένε και δεν είναι μύθος. Το αλάτι μειώνει την πικρή γεύση των τροφίμων, ενισχύει τις γευστικές νότες των γευμάτων και διεγείρει την αίσθηση της ευχαρίστησης του φαγητού. Τι μπορείτε, όμως, να κάνετε για να μην χάσετε από τη γεύση, όταν υπάρχουν λόγοι για να μετριάσετε ή να περιορίσετε το νάτριο στη διατροφή σας; Υπάρχουν επιλογές που δεν θα σας αφήσουν ασυγκίνητους.

Πόσο αλάτι να καταναλώνω;

Η επιστήμη της διατροφής μας λέει ότι ο μέσος υγιής ενήλικας πρέπει να επιχειρεί να μην ξεπερνά τα 2300 mg νατρίου ημερησίως, το οποίο «μεταφράζεται» σε 1 κουταλάκι του γλυκού αλάτι κάθε ημέρα. Αν έχετε διαγνωσθεί με υπέρταση ή κάποια άλλη νόσος έχει οδηγήσει το γιατρό ή το διαιτολόγο σας να προτείνει να περιορίσετε το αλάτι από τη διατροφή σας, θα πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί, καθώς οι συστάσεις για το πόσο αλάτι είναι ακόμη χαμηλότερες.

Σε ποιά τρόφιμα βρίσκεται κρυμμένο;

Πιθανώς να σκεφτείτε ότι 1 κουταλάκι του γλυκού είναι μεγάλη ποσότητα, όμως αυτό αναφέρεται τόσο στο αλάτι που προσθέτετε στο φαγητό όσο και σε αυτό που περιέχεται στα έτοιμα προϊόντα που καταναλώνετε (π.χ. ψωμί, τυρί, επιδόρπια κ.ά.). Ίσως να έχετε ακούσει για αντικατάσταση άλλων τυριών με ανθότυρο σε περιπτώσεις που συστήνεται η μείωση του αλατιού, αλλά το νάτριο -το στοιχείο του αλατιού που χρειάζεται να περιορίσετε- βρίσκεται και σε τρόφιμα που το μυαλό σας δεν θα πήγαινε εύκολα, όπως… η σοκολάτα.

Αν ήδη το μυαλό σας ψάχνει να βρει γευστικές εναλλακτικές, για να μην γίνει η διατροφή χωρίς αλάτι ανιαρή, συνεχίστε να διαβάζετε την παρουσίαση.

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES