Διατροφή για ενίσχυση γονιμότητας

Nutrition expert

Στις μέρες μας, όπου οι έντονοι ρυθμοί ζωής προσδίδουν επιπλέον στρες, προκύπτει ιδιαίτερο άγχος σε ζευγάρια που προσπαθούν να συλλάβουν.

Η διατροφή, παίζει και σε αυτή την περίπτωση σημαντικό ρόλο.
Παρακάτω συνοψίζουμε τα βασικά τρόφιμα που ενισχύουν τη γονιμότητα και ενισχύουν τον οργανισμό με πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και βιταμίνες.

Υδατάνθρακες: σημαντικό να αποτελούν και πάλι τη βάση της διατροφής (40-50% ημερησίως) αλλά με έμφαση σε προϊόντα ολικής αλέσεως. Τα τελευταία, περιέχουν σημαντικά ποσά βιταμινών συμπλέγματος Β (για την ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος) αλλά και βιταμίνης Ε ( αντιοξειδωτική βιταμίνη, ενίσχυση κυτταρικής προστασίας)

Άπαχο κρέας: κατανάλωση πρωτεΐνης χαμηλών λιπαρών, καθώς αποτελεί βασικό δομικό κυτταρικό συστατικό (π.χ. γαλοπούλα, κοτόπουλο, άπαχο τυρί, ψάρι ιδίως λευκό , αυγό και άπαχο μοσχάρι). 2 – 3 μερίδες πρωτεϊνούχων τροφών την ημέρα παρέχουν την απαιτούμενη ημερήσια πρόσληψη. Μην ξεχνάμε και τον ρόλο του Fe. Ιδίως για τις γυναίκες, τα επαρκή αποθέματα σιδήρου, σχετίζονται με αυξημένη γονιμότητα.

Βιταμίνη C: περιέχεται σε μεγάλο ποσοστό στα εσπεριδοειδή, τις πιπεριές , τα ακτινίδια και τις ντομάτες. Έντονη αντιοξειδωτική ικανότητα, κυτταρική προστασία και προώθηση τόσο της ωορρηξίας όσο και της ποιότητας σπέρματος. Βάλτε στην καθημερινότητά σας πολύχρωμα φρούτα και λαχανικά και θα έχετε εξασφαλίσει την συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη.

Ξηροί καρποί και γενικά σπόροι: πλούσιοι σε αντιοξειδωτικά συστατικά, βιταμίνη Ε, Ω-3 λιπαρά ,
αλλά και τα επίσης πολύ σημαντικά – για τον σχηματισμό υγιών κυττάρων – ιχνοστοιχεία, μαγνήσιο (Μg) και ψευδάργυρο (Zn).

Έμφαση στα καλά λιπαρά (Ω λιπαρά και μονοακόρεστα λιπαρά για ενίσχυση νευρικού συστήματος): προτιμήστε σαρδέλες, γαύρο, πέστροφα (για πρόσληψη Ω λιπαρών και παράλληλα αποφυγής πρόσληψης βαρέων μετάλλων από μεγάλα ψάρια ωκεανών). Επίσης, εντάξτε καθημερινά το ελαιόλαδο ως βασική λιπαρή ύλη και λίγο αβοκάντο σε σαλάτες ή σε σνακ.

Έμφαση σε ασβέστιο (Ca) για ενίσχυση του αναπαραγωγικού συστήματος: προτιμήστε πλήρη και βιολογικά προϊόντα για καλύτερη βιοδιαθεσιμότητα (μέγιστη απορρόφηση) . 1000Mg την ημέρα είναι αρκετά. Υπολογίστε ότι μία μερίδα γάλα ή γιαούρτι ή τυρί αποδίδει περίπου 300mg.

Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: προτιμήστε ποικιλία σκούρων και πολύχρωμων λαχανικών για μέγιστη πρόσληψη διαφόρων αντιοξειδωτικών συστατικών.
Αξίσει να αναφέρουμε και την σημασία του φυλλικού οξέος (σημαντική πηγή αυτού τα σκούρα πράσινα λαχανικά). Ανήκει στις βιταμίνες συμπλέγματος Β και συμβάλει στην ομαλή λειτουργία του νευρικού συστήματος ενώ παράλληλα αποτρέπει γενετικές ανωμαλίες της σπονδυλικής στήλης του εμβρύου.

Αποφύγετε επεξεργασμένες τροφές και τροφές πλούσιες σε ζάχαρη (π.χ. δημητριακά εμπορίου, μπισκότα, κέικ εμπορίου). Καλύτερος γλυκαιμικός έλεγχος σχετίζεται με πιο ισορροπημένο ορμονικό προφίλ.

Μείωση λήψης αλκοόλ και καφεΐνης καθώς η υπέρμετρη κατανάλωσή τους μειώνει τόσο την κινητικότητα σπέρματος όσο και την γυναικεία γονιμότητα.

Έλεγχος βάρους: ελέγξτε τα επίπεδα λίπους μέσω ειδικής λιπομέτρησης. Ιδανικά θα πρέπει το ποσοστό λίπους να κυμαίνεται μέσα στο φυσιολογικό για το σωματότυπό σας εύρος (ούτε χαμηλότερο , ούτε υψηλότερο).

Τέλος, ελέγξτε τόσο τα επίπεδα σιδήρου (Fe) , όπως ήδη προαναφέραμε, όσο και τα επίπεδα βιταμίνης Β12. Καθώς και τα δύο προσλαμβάνονται αλλά και απορροφώνται καλύτερα από ζωικά τρόφιμα, κρίνεται απαραίτητος ο έλεγχος τους σε καταστάσεις αποφυγής κατανάλωσης κρέατος ή σε συνθήκες χορτοφαγίας.
Οι παραπάνω οδηγίες εφόσον ακολουθηθούν για 3 μήνες πριν τις προσπάθειες σύλληψης μπορούν να ωφελήσουν σημαντικά.

Βένια Στίβακτα
Βένια Στίβακτα
Nutrition Expert
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES