Καρυδόπιτα με επικάλυψη σοκολάτας από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Μαγειρευουμε

4moms team , 22-11-2017

Στο argiro.gr, η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου σου δίνει την πιο γευστική συνταγή για καρυδόπιτα. Είναι ότι πρέπει για τα κρύα φθινοπωρινά βράδια μπροστά από το τζάκι ή όταν έχεις καλεσμένους σπίτι.

Προετοιμασία: 15’

Μαγείρεμα: 40’

Υλικά:

230 γραμ. σιμιγδάλι ψιλό

50 γραμ. αλεύρι μαλακό

2 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ

1½ κ.γλ. κανέλα

1/4 κ.γλ. γαρύφαλλο

1/4 κ.γλ. μοσχοκάρυδο

30 γραμ. κακάο

2 βανίλιες

1 πρέζα αλάτι

7 μεγάλα αυγά

200 γραμ. ζάχαρη

250 γραμ. καρυδόψιχα χοντροκομμένη

50 γραμ. σπορέλαιο

125 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη ή τριμμένη

Για το σιρόπι

500 γραμ. νερό

1/2 λεμόνι χυμό και φλούδα

2 κ.σ. κονιάκ

500 γραμ. ζάχαρη

Για την επικάλυψη

200 γραμ. σοκολάτα ψιλοκομμένη

150 γραμ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά

λίγο ψιλοκομμένο καρύδι

λίγη τριμμένη σοκολάτα ή τρούφα σοκολάτας

Εκτέλεση

Όλα τα υλικά για την σιροπιαστή καρυδόπιτα, πρέπει να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170 βαθμούς C, στον αέρα.

Στον κάδο του μίξερ με το σύρμα–φουέ ανάδευσης, βάζουμε τη ζάχαρη και τα αβγά.

Χτυπάμε τα αυγά με τη ζάχαρη μέχρι να τριπλασιαστούν σε όγκο. Συνεχίζουμε για 7-8 λεπτά περίπου, ώστε να γίνουν κρέμα αφράτη, πυκνή με σατινέ υφή.

Βάζουμε σε ένα μπολ τα στερεά υλικά, το σιμιγδάλι, το αλεύρι, το μπέικιν πάουντερ, την κανέλα, το αλάτι, τις βανίλιες, το γαρύφαλλο, το μοσχοκάρυδο και με το σύρμα ανάδευσης τα ανακατεύουμε.

Ρίχνουμε απαλά τα στερεά υλικά στα χτυπημένα αβγά και τα διπλώνουμε με απαλές κινήσεις, με μαλακή σπάτουλα.

Προσθέτουμε τα καρύδια και το σπορέλαιο και αναδιπλώνουμε απαλά το μείγμα. Ρίχνουμε την ψιλοκομμένη σοκολάτα και αναδιπλώνουμε απαλά ξανά. Το βάζουμε σε βουτυρωμένο στρογγυλό ταψί με διάμετρο 35 εκ. ή σε μακρόστενο, με μήκος 35 εκατοστά. Ισιώνουμε ομοιόμορφα την επιφάνεια.

Ψήνουμε στους 170 βαθμούς στον αέρα, στη μεσαία σχάρα για 40′.

Δεν ανοίγουμε την πόρτα του φούρνου, αν δεν περάσει ο χρόνος ψησίματος. Αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για το σιρόπι

Βράζουμε τα υλικά για το σιρόπι σε μέτρια φωτιά, από την ώρα που θα πάρει βράση. Αν βράζετε σε χαμηλή φωτιά θέλει 5 λεπτά, ενώ αν βράζετε σε δυνατή θέλει 3 λεπτά.

Αφήνουμε το σιρόπι να γίνει χλιαρό. Κόβουμε την κρύα, πλέον, καρυδόπιτα και σιροπιάζουμε ρίχνοντας λίγο λίγο το σιρόπι.

Αφήστε τη να κρυώσει τελείως.

Για την κρέμα σοκολάτας

Βάζουμε σε μπολ την ψιλοκομμένη σοκολάτα. Βράζουμε την κρέμα γάλακτος και μόλις αρχίσει να φουσκώνει περιχύνουμε τη σοκολάτα. Ανακατεύουμε με μαλακή σπάτουλα να γυαλίσει, να πυκνώσει, να γίνει βελούδινη.

Έπειτα περιχύνουμε την καρυδόπιτα και αφήνουμε να σταθεί και να στερεοποιηθεί.

Τέλος, πασπαλίζουμε με καρύδια τριμμένα και λίγο ξύσμα σοκολάτας ή τρούφα.

 

 

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES