3 σαλάτες που θα «αντικαταστήσουν» τη χωριάτικη

Μαγειρευουμε

Nτομάτα, αγγούρι, φέτα. Ένα τρίπτυχο ευτυχίας. Ωστόσο, όντας μεγάλη φαν της εν λόγω σαλάτας, τολμώ να πω πως μερικές φορές θες κάτι διαφορετικό.

Στο ladylike.gr βρήκα 3 εναλλακτικές ώστε να αλλάζεις τη γεύση του και να είναι εξίσου απολαυστικές:

#1

Υλικά

1 μικρό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες

1 κεφάλι ραντίτσιο κομμένο σε φέτες

2 φύλλα μαρουλιού χοντροκομμένα

5 ραδίκια κομμένα σε λεπτές φέτες

140 γρ. σαλάμι κομμένο σε μπαστουνάκια

140 γρ. τυρί προβολόνε κομμένο σε μπαστουνάκια

2 φλ. ντοματίνια

1 φλ. βρασμένα φασόλια

Υλικά για τη σως

1 1/2 κ.γ αλάτι

λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι

1 κ.σ ζάχαρη

6 κ.σ μηλόξυδο

6 κ.σ ελαιόλαδο

ξύσμα από 1 μικρό λεμόνι

3 κ.σ χυμό λεμονιού

1 κ.γ μουστάρδα

3 κ.σ νερό

Εκτέλεση

  1. Σε ένα μπολ ανακάτεψε το κρεμμύδι, το ξύδι, το νερό, τη ζάχαρη και το αλάτι και βάλ’το στο φούρνο μικροκυμάτων για 1 λεπτό, ανακάτεψέ το και βάλ’το ξανά για 1 λεπτό. Ρίξε τα βρασμένα φασόλια στο μείγμα και άφησέ τα εκεί μέχρι να κόψεις τα υπόλοιπα λαχανικά.
  2. Πλύνε και κόψε όλα τα υπόλοιπα λαχανικά, ρίξε αλάτι, φτιάξε τη σως και τέλος ρίξε τα φασόλια μέσα.

#2

Υλικά

1 φιλέτο σολωμού

αλάτι, πιπέρι

6 φλ. φύλλα ρόκας

1/2- 3/4 κεράσια χωρίς κουκούτσι (μπορείς να βάλεις και μαύρα σταφύλια)

400 γρ. βρασμένα παντζάρια κομμένα σε κύβους

1/4 φλ. αμύγδαλα

3 κ.σ φρέσκο δυόσμο

Υλικά για βινεγκρέτ κεράσι

5 κεράσια χωρίς κουκούτσι

2 κ.σ κρεμμυδάκια για στιφάδο ψιλοκομμένα

2 κ.σ κόκκινο ξύδι

1 κ.σ βαλσάμικο ξύδι

αλάτι, πιπέρι

7 κ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση

  1. Βγάλε τα κουκούτσια από τα κεράσια και χτύπησέ τα στο μπλέντερ. Ανακάτεψε με τα κρεμμύδια, το κόκκινο και το βαλσάμικο ξύδι και λίγο αλάτι, πρόσθεσε σιγά- σιγά το λάδι και βάλε αλάτι- πιπέρι αναλόγως τη γεύση που θέλεις να πετύχεις.
  2. Ψήσε το σολωμό σε προθερμασμένο φούρνο για 10-15 λεπτά, αφού πρώτα τον αλατοπιπερώσεις και του ρίξεις 1 κ.σ από τη βινεγκρέτ που ετοίμασες.
  3. Ανακάτεψε όλα τα υπόλοιπα υλικά σε ένα μπολ, πρόσθεσε τη βινεγκρέτ και το σολωμό.

#3

Υλικά

2 κ.σ ανάλατο βούτυρο

12 ραπανάκια κομμένα σε τέταρτα ή στη μέση αν είναι μικρά

αλάτι, πιπέρι

2 φλ. σπανάκι ή ρόκα ή κάλε

1 1/2 φλ. ψιλοκομμένο κοτόπουλο

1 φλ. βρασμένο μαύρο ρύζι

1 φλ. ψιλοκομμένος φρέσκος κόλιανδρος

Υλικά για τη σως

3 κ.σ σόγια σως

1 κ.σ ξύσμα από lime

3 κ.σ χυμό lime

2 κ.σ ζάχαρη

1 ψιλοκομμένη σκελίδα σκόρδο

1 καυτερή πιπερίτσα (προαιρετικά) ψιλοκομμένη

πιπέρι

Εκτέλεση

  1. Για να κάνεις τη σως ανακάτεψε αρχικά τη σόγια σως, το χυμό και ξύσμα από lime και τη ζάχαρη σε ένα μπολ (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη), πρόσθεσε το σκόρδο, την πιπερίτσα και άφησέ τη για 30 λεπτά.
  2. Λιώσε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο, πρόσθεσε τα ραδίκια και λίγο αλάτι και σώταρέ τα μέχρι να πάρουν χρώμα (περίπου 10 λεπτά).
  3. Πρόσθεσε 3 κ.σ από τη σως και μετά βάλε το κοτόπουλο και το ρύζι.
  4. Βάλε σε μια σαλατιέρα τα πράσινα λαχανικά και πρόσθεσε το μείγμα με το κοτόπουλο και το ρύζι και μετά τη σως.

 

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES