ΚΕΕΛΠΝΟ: Στόχος τα 25.000 εμβόλια για την ιλαρά έως το τέλος του 2017

Υγεία

Η επιδημική έξαρση της ιλαράς φαίνεται να μην είναι τόσο μεγάλη όσο στη γειτονική μας Ιταλία και Ρουμανία, ωστόσο το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει ξεκινήσει από το καλοκαίρι εκστρατεία ενημέρωσης και εμβολιασμών.

Ο αντιπρόεδρος του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), Αγάπιος Τερζίδης, μίλησε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ σχετικά με την επιδημία αλλά και τα εμβόλια. «Η επιδημική έξαρση δεν μας βρήκε απροετοίμαστους είχαμε ήδη προμηθευθεί περίπου 50.000 εμβόλια και ξεκίνησε η υλοποίηση σχεδίου εμβολιασμών», ανέφερε. Συνέχισε λέγοντας πως από τον Ιούνιο έχουν γίνει 12.000 εμβόλια και ο στόχος είναι να γίνουν 25.000 ακόμη, έως και το τέλος του έτους.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΕΛΠΝΟ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει εκδηλωθεί επιδημία ιλαράς που βρίσκεται σε εξέλιξη. Κατά την περίοδο 2016-2017 έχουν καταγραφεί περισσότερα από 19.000 περιστατικά σε όλη την Ευρώπη και 44 θάνατοι. Στην Ελλάδα καταγράφηκε ένας θάνατος και 368 κρούσματα ιλαράς.

Ο κ. Τερζίδης αναφέρει επίσης πως οι δράσεις για τον εμβολιασμό των κοινωνικά αποκλεισμένων ομάδων «είχαν ατονήσει και παραμεληθεί » κατά τα προηγούμενα χρόνια. Την τελευταία διετία, συνεχίζει, γίνεται μία ουσιαστική προσπάθεια αναβάθμισης της δημόσιας υγείας με τις δράσεις και πρωτοβουλίες του υπουργείου Υγείας.

«Χρειάζονται δράσεις ενημέρωσης οι οποίες θα στοχεύουν στο γενικό πληθυσμό, τις ειδικές -ευάλωτες – ομάδες , τους επαγγελματίες υγείας, αλλά και στους οπαδούς του αντιεμβολιαστικού κινήματος, οι οποίοι κατά τη γνώμη μου είναι η πιο επικίνδυνη και δύσκολη ομάδα στόχος», ανέφερε.

Τατιάνα Τζινιώλη
Τατιάνα Τζινιώλη
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES