Τα συμπεριφορικά οικονομικά και το nudge θα μπουν στη ζωή μου!

BODY by ΒΑΣΩ

Τι λέτε να κάνουμε ένα nudge στα παιδιά μας;Αυτό σκέφτηκα όταν μου εξήγησε ο Χρόνης Λάλας τι σημαίνει το Nudging for kids!

O Χρόνης είναι ένα νέο πολύ αξιόλογο παιδί που μου κέντρισε το ενδιαφέρον για την επιστήμη που ακολούθησε ,τον τρόπο σκέψης του,την ανάγκη που ένιωσε να ασχοληθεί με τη σωστή συμπεριφορά των παιδιών αλλά και των γονιών προκειμένου να έχουμε ένα καλύτερο ΑΥΡΙΟ!

Είμαι σίγουρη ότι αναρωτιέστε τι μέθοδος είναι αυτή που μπορεί να δώσει μια σωστή και καλύτερη συμπεριφορά για όλους μας,μα δεν είναι τίποτα άλλο απο το να συνδυαστούν τα Οικονομικά με την Ψυχολογία!

Θαυμάζω τα νέα παιδιά που έχουν όραμα και είναι υποχρέωσή μου να σας παρουσιάσω την ομάδα του Nudging for Kids!

Δείτε τι μας είπε ο Χρόνης Λάλας και κάντε nudge!

 1.Τι σημαίνει Συμπεριφορικά Οικονομικά;

Συμπεριφορικά Οικονομικά είναι η επιστήμη που μελετάει τη συμπεριφορά των ανθρώπων όσον αφορά στον τρόπο σκέψης και στα «μονοπάτια» που ακολουθούν όταν καλούνται να πάρουν μια απόφαση, είτε σχετίζεται με κάποιο οικονομικό αποτέλεσμα είτε όχι.

Ουσιαστικά είναι μια διακλαδική επιστήμη που συνδυάζει τον κλάδο των Οικονομικών, με όρους και ευρήματα από τον κλάδο της Ψυχολογίας.

Απαραίτητο θα ήταν να αναφέρουμε πως κι άλλοι κλάδοι παίζουν σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση των νέων ευρημάτων και αποτελεσμάτων, όπως της Κοινωνιολογίας, της Ανθρωπολογίας και της Νευροεπιστήμης.

Το nudge (προφέρεται ~νατζ~) είναι όρος των Συμπεριφορικών Οικονομικών και μεταφράζεται ως μια ήπια ώθηση προς τους ανθρώπους, με σκοπό έναν θετικό αντίκτυπο στη συμπεριφορά τους. Ο αντίστοιχος ελληνικός όρος είναι ο «νυγμός», που σημαίνει ένα μικρό τσίμπημα, όπως και nudge είναι ένα μικρό σκούντηγμα/ώθηση.

 

 1. Γιατί επέλεξες αυτή την ειδικότητα, τι σε ώθησε;

 Έχοντας αποκτήσει το πτυχίο μου στην Οικονομική Επιστήμη, ήθελα να ειδικευτώ σε έναν συγκεκριμένο κλάδο της. Όταν έπεσαν στα μάτια μου κάποια άρθρα Συμπεριφορικών Οικονομικών (στην Αγγλική γλώσσα), το περιεχόμενό τους μου κίνησε το ενδιαφέρον και άρχισα να ψάχνω παραπάνω πληροφορίες πάνω στο θέμα.

Όσο περισσότερα άρθρα διάβαζα, τόσο περισσότερο μου άρεσε.

Ήταν ένας νέος κόσμος που άνοιξε μπροστά στα μάτια μου, γιατί επιτέλους ήταν ένας κλάδος που συνδυάζει την επιστήμη που σπούδασα με τη μελέτη της συμπεριφοράς των ανθρώπων.

Δηλαδή μια πιο ανθρωποκεντρική προσέγγιση στα πράγματα, που αν το καλοσκεφτούμε ο άνθρωπος είναι αυτός που βρίσκεται στο κέντρο των καταστάσεων τις περισσότερες – αν όχι όλες – τις φορές.

 

 1. Τι είναι το Nudging for Kids; (www.nudgingforkids.com)

 Το Nudging for Kids είναι από τις πρώτες ομάδες – αν όχι η πρώτη – παγκοσμίως, η οποία χρησιμοποιεί γνώσεις και ευρήματα από την επιστήμη των Συμπεριφορικών Οικονομικών, ώστε να δίνει λύσεις σε προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά γονείς, δάσκαλοι και η ευρύτερη κοινωνία με τα παιδιά.

Η ομάδα έχει τις βάσεις της στη Νέα Υόρκη (ΗΠΑ) και αποτελείται από επαγγελματίες και ακαδημαϊκούς στους κλάδους των Συμπεριφορικών Οικονομικών (Behavioral Economics), του Design, της Παιδικής Ανάπτυξης (Child Development) και του Marketing.

Για το Nudging for Kids, tο nudge είναι ένας εύκολος και διασκεδαστικός τρόπος ώθησης της επιθυμητής και θετικής συμπεριφοράς των παιδιών. Η αποτελεσματικότητά του αυξάνεται με τη χρήση γραφικών και οπτικοακουστικών μέσων, με τα οποία τα παιδιά αλληλεπιδρούν.

Το Nudging for Kids συνεργάζεται με γονείς, οργανισμούς και σχολεία με στόχο την βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών. Επίσης, παραδίδει εργαστήρια τύπου workshops, με σκοπό τη διάδοση των εναλλακτικών αυτών λύσεων και τη μεταλαμπάδευση της γνώσης σε γονείς και εκπαιδευτικούς, ώστε να μπορούν μελλοντικά να δημιουργούν κι αυτοί με τη σειρά τους τα δικά τους νύγματα.

 

 1. Είσαι ένας νέος άνθρωπος. Αν έπρεπε να διαλέξεις, ποιο είναι το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες και θα ήθελες να είχαν κάνει αλλιώς οι γονείς σου;

 Αρχικά, μπορώ περήφανα να δηλώσω πως οι γονείς μου από μικρή ηλικία μου «χάρισαν» τη δυνατότητα να σκέφτομαι σαν μοναδικός άνθρωπος και στήριζαν και στηρίζουν τις επιλογές μου. Χάρη σε αυτό το «δώρο» ασχολούμαι με τα Συμπεριφορικά Οικονομικά σήμερα.

Από εκεί και πέρα και πηγαίνοντας προς τις λεπτομέρειες, ένα πράγμα που μου έρχεται στο μυαλό είναι πως οι διατροφικές μου συνήθειες δεν έχουν μεγάλο εύρος. Δηλαδή είναι αρκετά φαγητά που δεν τα έτρωγα από μικρός και δεν τα τρώω ακόμα. Αν και έχω κάνει πρόοδο από όταν ήμουν μικρό παιδί, μπορώ να πω πως κάποιο είδος νυγμού θα μπορούσε να με ωθήσει να δοκιμάζω περισσότερο και να διευρύνω τις διατροφικές μου συνήθειες.

 1. Στο εξωτερικό είναι αρκετά διαδεδομένη η μέθοδός σας;

 Τα Συμπεριφορικά Οικονομικά και το nudge είναι πολύ διαδεδομένα στο εξωτερικό και σε διάφορους τομείς. Το nudge που απευθύνεται σε γονείς, δασκάλους και παιδιά είναι αρκετά γνωστό σε χώρες όπως οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά γίνονται προσπάθειες και στην υπόλοιπη Ευρώπη για τη διάδοση και εφαρμογή του.

 

 1. Τι αποτελέσματα φέρνει και σε πόσο χρονικό διάστημα;

 Το αποτέλεσμα που επιζητείται να φέρει μια λύση nudge είναι θετικός αντίκτυπος στη συμπεριφορά των παιδιών. Τα παιδιά που αλληλεπιδρούν συχνά με τα οπτικά ερεθίσματα και τις λύσεις των νυγμών έχουν μεγάλη πιθανότητα να αναπτύξουν και καινούριες θετικές συνήθειες. Αυτό είναι και το ζητούμενο, διότι στοχεύουμε σε μακροπρόθεσμες λύσεις και όχι παροδικές.

Για παράδειγμα, στον νυγμό με τους διακόπτες του ηλεκτρικού ρεύματος, που εφαρμόστηκε σε νοικοκυριά σε μια πόλη της Αμερικής, από την πρώτη μέρα τα παιδιά άρχισαν να αλληλεπιδρούν με τη μικρή αλλαγή στους διακόπτες και δε σταμάτησαν έκτοτε.

Με άλλα λόγια, τα αποτελέσματα βγαίνουν σύντομα, αλλά για να επέλθει η συνήθεια θέλει κάποιο χρόνο. Αυτό είναι φυσιολογικό, δεν κάνουμε μαγικά άλλωστε, απλά προωθούμε τη θετική συμπεριφορά ή τη θετική αλλαγή συμπεριφοράς.

 

 1. Ποιος είναι ο στόχος σας ως Nudging for Kids Greece;

 Το Nudging for Kids ξεκίνησε πρόσφατα τη δημιουργία της αντίστοιχης ελληνικής ομάδας, με σκοπό τη διάδοση των εναλλακτικών αυτών λύσεων σε γονείς, εκπαιδευτικούς και οργανισμούς που ασχολούνται με τα παιδιά.

Η ομάδα της Ελλάδας αποτελείται προς το παρόν από 4 άτομα, εκ των οποίων οι 2 είναι και μέλη της βασικής ομάδας. Τρία από τα μέλη αυτά μένουν στην πόλη της Αθήνας και ένα στη Θεσσαλονίκη.

 

 1. Ποια τα επόμενα βήματά σας;

 Στα άμεσα επόμενα βήματά μας είναι η δημιουργία της αντίστοιχης ελληνικής ιστοσελίδας, ώστε να μπορούν όλοι να μπαίνουν και να διαβάζουν τα άρθρα και τις ιδέες που ανεβάζουμε στην ελληνική γλώσσα, όπως και η αντίστοιχη δημιουργία των ελληνικών μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media).

Σε πιο πρακτικό επίπεδο, βρισκόμαστε σε συνομιλίες με οργανισμούς σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη για τη δημιουργία και υλοποίηση των πρώτων εργαστηρίων σε μορφή workshop για γονείς και παιδιά. Αυτά με τη σειρά τους θα έχουν σκοπό την ενημέρωση για τις εναλλακτικές λύσεις των νυγμών, την παρουσίαση πετυχημένων περιπτώσεων σε πραγματικό χρόνο, αλλά και την εκπαίδευση για τη δημιουργία και εφαρμογή νυγμών από τους γονείς και τα παιδιά που θα συμμετέχουν.

Πιο συγκεκριμένα, τα θέματα τα οποία πραγματεύονται τα πρώτα μας workshop είναι η Ισορροπημένη Διατροφή (ώθηση για κατανάλωση φρούτων, λαχανικών, νερού και άλλων υγιεινών τροφών – αποφυγή «γρήγορου» και συσκευασμένου φαγητού) και το Περιβάλλον (Ανακύκλωση, Εξοικονόμηση Ενέργειας στο σπίτι, Οικολογική Συνείδηση).

Η ομάδα μας είναι ανοιχτή σε κάθε είδους συνεργασία που έχει ως στόχο να προωθήσει τη βελτίωση της συμπεριφοράς των παιδιών σε όλους τους χώρους στους οποίους αλληλεπιδρούν.

 

 1. Ισορροπία Διαβάσματος-Παιχνιδιού με τη δημιουργία/προσαρμογή ενός ρολογιού για ώρες διαβάσματος (Ώρα του ήρωα) και ώρα για παιχνίδι (ώρα παιχνιδιού). Original post: http://www.nudgingforkids.com/rock-around-clock/
 2. Οικονομία και Περιβάλλον χωρίς γκρίνιες. Original posts: http://www.nudgingforkids.com/tired-of-running-around-your-child-and-forcing-himher-to-switch-off-the-lights/ και http://www.nudgingforkids.com/cant-figure-out-what-to-tell-kids-to-make-them-turn-off-the-lights-i-can-relate/
 3. Μικρότερο μέγεθος πιάτου για Υγιεινή Διατροφή. Original post: http://www.nudgingforkids.com/a-small-nudge-against-obesity/
 4. Χρήση ηρώων ή role models για Υγιεινή Διατροφή. Original post: http://www.nudgingforkids.com/what-would-batman-eat/ και http://www.nudgingforkids.com/who-wants-x-ray-vision-carrots/

Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Βάσω Στασινού-Νικοπολίδη
Το σώμα λέει αυτό που δεν μπορούν να πουν οι λέξεις
ABOUT EDITOR ALL ARTICLES

MORE EDITOR'S ARTICLES

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

“The Champion”,μέχρι τον Μάρτιο στον Ελληνικό Κόσμο!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Μια βόλτα στον ορθοδοντικό κατέληξε με μια αγκαλιά λουλούδια!

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις

Η αυστηρή πειθαρχία και το πάθος φέρνουν τις μεγάλες διακρίσεις

Απο τη Μαρία Κούκνη: Το παιδί γεννιέται ντροπαλό ή γίνεται στη πορεία της ζωής του;

Απο τη Μαρία Κούκνη: Το παιδί γεννιέται ντροπαλό ή γίνεται στη πορεία της ζωής του;

Τι θα θυμάμαι απο τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν

Τι θα θυμάμαι απο τα Χριστούγεννα που μας πέρασαν

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά

Χριστουγεννιάτικες προτάσεις για μικρά και μεγάλα παιδιά

Είδαμε το “Έγκλημα στο Orient Express”μας άρεσε;

Είδαμε το “Έγκλημα στο Orient Express”μας άρεσε;

Το Εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Το Εκκλησιαστικό ορφανοτροφείο και ο Αστέρας Βουλιαγμένης

Να του δώσω αντιβίωση γιατρέ μου;

Να του δώσω αντιβίωση γιατρέ μου;