Το μπουκάλι σαπουνιού που σώζει τα μωρά από την πνευμονία

Εγκυμοσύνη - Βρέφη

4moms team , 18-10-2017

Στην πρώτη μου βάρδια ως ειδικευόμενος τρία παιδιά πέθαναν μπροστά στα μάτια μου. Έκλαιγα νιώθοντας τόσο ανύμπορος.

Το 1996 ο Δρ. Mohammod Jobayer Chisti εργαζόταν στο παιδιατρικό τμήμα του Sylhet Medical College Hospital στο Μπαγκλαντές. Εκείνο το βράδυ έδωσε την υπόσχεση να κάνει κάτι για να σταματήσει τον θάνατο των παιδιών απο πνευμονία. Κάθε χρόνο περίπου 920.000 μωρά και μικρά παιδιά χάνουν την ζωή τους απο διάφορες ασθένειες στη Νότια Ασία και την Αφρική. Μετά απο δύο δεκαετίες ερευνών, ο Δρ. Chisti ανακάλυψε μια φτηνή συσκευή που δυνητικά θα σώσει εκατοντάδες ζωές μωρών. 

Η πνευμονία επηρεάζει τους πνεύμονες όπου μετά από μολύνσεις από βακτηρίδια όπως ο στρεπτόκοκκος ή ο ιός RSV, διογκώνονται και γεμίζουν με υγρό ή πύον, μειώνοντας την ικανότητά τους να λαμβάνουν οξυγόνο. Στις ανεπτυγμένες χώρες τα νοσοκομεία χρησιμοποιούν ειδικά μηχανήματα για να βοηθήσουν τα παιδιά με πνευμονία να αναπνέουν. Το κάθε μηχάνημα μπορεί να κοστίζει έως και $ 15,000 και πρέπει να το χειρίζεται ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό, το οποίο το κάνει υπερβολικά ακριβό για νοσοκομεία σε αναπτυσσόμενες χώρες όπως είναι το Μπαγκλαντές. Η συνιστώμενη εναλλακτική θεραπεία για σοβαρή πνευμονία, με χαμηλό κόστος από την Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, είναι η παροχή οξυγόνου χαμηλής ροής, η οποία όμως εξακολουθεί να οδηγεί στον θάνατο ένα στα επτά παιδιά.

Ο Δρ Christi εμπνεύστηκε από μια μηχανή που είδε ενώ εργάζονταν στη Μελβούρνη της Αυστραλίας. Εκείνη η μηχανή χρησιμοποιεί τη συνεχή θετική πίεση των αεραγωγών (CPAP) για να αποφευχθεί η κατάρρευση των πνευμόνων, βοηθώντας το σώμα να απορροφήσει αρκετό οξυγόνο. Αλλά και εκείνο το μηχάνημα είναι ακριβό.

Όταν επέστρεψε στη δουλειά του, στο Διεθνές Κέντρο Έρευνας της Διαιτητικής Νόσου, στο Μπαγκλαντές, άρχισε να εργάζεται σε μια απλούστερη, φθηνότερη συσκευή CPAP. Εκείνος μαζί με ένα συνάδελφο του πήραν απο τη μονάδα εντατικής θεραπείας ένα πεταμένο πλαστικό μπουκάλι σαμπουάν, το γέμισαν με νερό και το έβαλαν στην άκρη ενός πλαστικού σωλήνα τροφοδοσίας.

“Τα παιδιά εισπνέουν το οξυγόνο και εκπνέουν μέσω ενός σωλήνα ο οποίος εισάγεται μέσα στο μπουκάλι με το νερό που δημιουργεί φυσαλίδες”, εξηγεί ο Δρ. Chisti. Η πίεση από τις φυσαλίδες κρατά τους μικρούς αερόσακους των πνευμόνων ανοιχτούς. Το ελέγξαμε τυχαία σε τέσσερις ή πέντε ασθενείς και είδαμε σημαντική βελτίωση μέσα σε λίγες ώρες.”

Μετά από δύο χρόνια μελετών, ο Δρ. Chisti δημοσίευσε τα αποτελέσματα στο περιοδικό The Lancet. Έδειξε ότι τα παιδιά που υποβλήθηκαν σε θεραπεία με τη συσκευή CPAP είχαν πολύ χαμηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε σύγκριση με εκείνα που έλαβαν οξυγόνο χαμηλής ροής. Με κόστος μόνο 1,25 δολαρίων, η συσκευή μειώνει τα ποσοστά θνησιμότητας κατά 75%. Η συσκευή κάνει επίσης πολύ πιο αποτελεσματική την χρήση οξυγόνου, περικόπτοντας τον ετήσιο λογαριασμό οξυγόνου του νοσοκομείου από $ 30.000  σε μόλις $ 6.000. 

Ο Δρ ARM Luthful Kabir, καθηγητής παιδιατρικής στο Ad-din Women’s Medical College, λέει ότι χρειάζεται μια μεγαλύτερη μελέτη, αλλά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά. “Πιστεύω ότι αυτή η καινοτομία έχει μεγάλες δυνατότητες να μειώσει δραστικά το ποσοστό θνησιμότητας, διότι κάθε νοσοκομείο μπορεί να την αντέξει οικονομικά”, λέει ο Δρ Kabir.

Μέχρι στιγμής, περίπου 600 παιδιά έχουν επωφεληθεί από αυτή τη χαμηλού κόστους σωτήρια συσκευή.

Ο Δρ Chisti αναβαθμίστηκε και τώρα είναι επικεφαλής της κλινικής έρευνας στο νοσοκομείο, αλλά ο πατέρας τριών παιδιών ακόμα βρίσκει χρόνο να παίξει μαζί με τα παιδιά στους θαλάμους του νοσοκομείου.

Όταν ρωτήθηκε αν αισθάνεται ότι εκπληρώνει την υπόσχεση που έκανε πριν από 20 χρόνια, απαντά: «Δεν υπάρχουν λόγια».

Θέλει κάθε νοσοκομείο στις αναπτυσσόμενες χώρες να έχει στη διάθεσή του τη συσκευή CPAP.

“Εκείνη την ημέρα, θα μπορούμε να πούμε ότι η θνησιμότητα που σχετίζεται με πνευμονία είναι σχεδόν μηδενική”.

Πηγή: www.bbc.com

4moms team
4moms team
Inspiring Living, Mom's Life in Greece
ABOUT EDITOR
ALL ARTICLES